Evet bunlar bela

Güncelleme Tarihi:

Evet bunlar bela
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngilizler nihayet itiraf ediyor

Holiganizmin nasıl bir bela olduğunu nihayet İngiliz'ler de kabul etti. Basınından polisine, federasyondan, sıradan insanlara kadar hemen herkes, ‘‘Olay çıkaranlar bir azınlıktır diyerek, üzerimize düşen sorumluluktan kurtulamayız’’ diye düşünmeye başladı.

İNGİLTERE sonunda gerçeği gördü ve holiganizmin bir bela olduğunu, basınıyla, Federasyon yetkilileriyle, polisiyle itiraf etmeye başladı. Ciddi The Times Gazetesi, sayfalarında, Kopenhag'da yaşanan olayların tepkilerine geniş yer verirken, başyazısında Kopenhag'da yaşanan olaylardan çıkarılacak pek çok ders olduğunu, Danimarka polisinin holiganları cezalandırmak yerine sınırdışı etmesinin yanlış bir adım olduğunu savundu. ‘‘Olayları, intikam için fırsat kollayan Arsenal taraftarları sürpriz bir atakla başlattı. Ama olay çıkaranlar bir azınlıktır diyerek sorumluluktan kurtulamayız’’ diyen The Guardian Gazetesi de tam sayfa yayınladığı haber ve yorumlarda, futbol holiganlarının şimdi de Avrupa Şampiyonası'nda işleyecekleri suçların hazırlığına giriştiklerini bildirdi. Gazete, İngiltere'nin bu amaçla, açtığı ihbar hattına bu tür kişilerin ihbar edilmesi için etkili bir kampanya peşinde olduğunu da belirtirken, Ulusal Suç İstihbaratı Birimi tarafından yapılan açıklamada da Hollanda ve Belçika'da İngiliz holiganların başrol oynayabilecekleri uyarısı bulunduğunu hatırlattı.

HOLİGANLAR ÇETE

The Independent Gazetesi de ‘‘Serseriler, düşüncesizlik kültüründe rakipsiz’’ başlıklı yorumunda, Kopenhag'da yaşanan şiddetin, Avrupa Şampiyonası'nı düzenleyen kişilere, İngiliz taraftarların ‘‘çete kavgası mantığının’’ değişmediğini hatırlatması gerektiğini bildirdi. Türk ve İngiliz taraftarlar arasındaki tansiyonun Manchester United ile Galatasaray arasında 1993 yılında yapılan maçtan bu yana yüksek olduğunu belirten bir yazar, ‘‘Kimse unutmasın ki, İngiliz taraftarlar Kopenhag'daki olayları başlatan provokasyonu ya bizzat yaptılar, ya da yapılan provokasyona karşılık vererek sorumluluk aldılar, aynen 1998'de Marsilya ve bu yıl Leeds United maçı öncesinde İstanbul‘da olduğu gibi’’ dedi.

YİNE KARIŞTIRACAKLAR

Bu arada polis ve Federasyon yetkilileri de gerçekleri itiraf ettiler.

İngiliz Ulusal Suç İstihbaratı Servisi adına yapılan açıklamada, suçluların cezalandırılmamasından büyük bir şaşkınlık ve kaygı duyulduğu ifade edildi. Servis yönetimi açıklamasında, İngiltere’nin, Danimarka polisine olaylara karışan herkesin ceezalandırılması talebini ilettiği de hatırlatılırken, ‘‘Yalnızca bu tür önlemler bir caydırıcılık oluşturur’’ denildi. The Mirror Gazetesi'nde yayınlanan bir habere göre Scotland Yard İngiliz holiganlarının Belçika ve Hollanda'da yapılacak olan turnuvada da olay çıkaracağını açıkladı. Scotland Yard Sözcüsü Mark Steels ‘‘Size garanti veriyorum, eğer EURO 2000'de herhangi bir olay çıkarsa İngiliz holiganlar bu olayların parçası olacak, bu kadar açık’’ diye konuştu.

İngiliz gazeteleri şikayet etti

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Korkmaz Haktanır, Galatasaray ile Arsenal Kulüpleri arasında oynanan UEFA kupası final maçından önce meydana gelen olaylar üzerine kışkırtıcı yayın yapan İngiliz bulvar basınını, ‘‘Basın Şikayet Komisyonu’’na şikayet etti. Haktanır, Komisyon Başkanı Lord Wakeham'a yazdığı mektupta, her geçen gün İngiltere'de yaşayan daha çok sayıdaki Türk ve KKTC vatandaşının kendilerine başvurarak, üzerlerindeki baskı ve tehditlerin arttığından söz ettiğini bildirdi. Bunun ciddi bir etnik ayrımcılık boyutuna gelme tehlikesi içerdiğini belirten Büyükelçi Haktanır, bu yazılarda Türklerden ‘‘barbarlar’’, ‘‘canavarlar’’, ‘‘sokak süprüntüleri’’ diye söz edildiğine de işaret ederek, İngiliz basınının bir nefret havası yarattığını vurguladı.

Herkes içiyor ama bizimkiler çıldırıyor

The Mirror Gazetesi'ne demeç veren eski İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Graham Kelly, aşırı içki içen İngiliz taraftarlarının her zaman olay çıkardığını belirterek, ‘‘Aynı derecede içki içen Alman, Hollandalı veya İskoçlar niye olay çıkarmıyor, bunu anlamak mümkün değil. İngilizler ne zaman büyük bir turnuvaya katılsa bir takım kendini bilmezler olay çıkarıyor’’ diye konuştu.

Kahvaltılarını birayla ediyorlar

The Daily Telegraph Gazetesi'nin yazarlarından Paul Hayward, Kopenhag'daki İngiliz taraftarların kahvaltı zamanı içmeye başlayıp, gece yarısına dek bunu sürdürdüklerini belirtirken, ‘‘Oysa bu güzel oyunun (futbol) uluslararası sponsoru durumuna gelen alkol, olayları patlatmak için küçük bir kıvılcım gerektiriyor’’ dedi. Aynı gazete, Euro-2000 maçlarının bir çoğunun oynanacağı Belçika'nın biranın anavatanı olduğunu da hatırlatarak biracı holiganların burada büyük tehlike olacağını da söyledi. Gazetenin konuk yazarlarından Arsenal'in savunma oyuncusu Martin Keown ise yazdığı yazıda, ‘‘Milli sporumuzu destekleyen herkes, futbol maçlarında düşüncesiz biçimde sokak kavgalarına yol açan holiganları dışlamalı’’ çağrısını yaptı.

Aykut Işıklar böyle dönebildi

Kopenhag sokaklarında aşırı alkollü İngiliz holiganlarının saldırısına uğrayan gazeteci Aykut Işıklar, dün sabaha karşı saat 06.00'da Türk Hava Yolları uçağıyla Türkiye'ye döndü. Danimarka'da ilk müdahalesi yapılan Işıklar, uçakla geldiği Atatürk Havalimanı'ndan ambulansla Özel Acıbadem Hastanesi'ne kaldırıldı. Eşi Magoşa Işıklar, organizatör Ahmet San ve gazeteci dostları tarafından karşılanan Aykut Işıklar'ın röntgen ve tomografisinin çekilmesinden sonra tehlikeyi atlattığı açıklandı. Özel Acıbadem Hastanesi yetkilileri, Aykut Işıklar'ın kaburgalarında üç kırık bulunduğunu, bu kırıkların baskı yaparak akciğerlerinde ödem oluştuğunu, en kısa sürede eski sağlığına kavuşacağını belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!