Ev-ofisler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Ev-ofisler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

İşini İnternet'ten bulan, her türlü ticari bağlantısını yine İnternet aracılığı ile yapan Türkiye'yi bekleyen esas değişim , ‘ev ofisler’. Koca bir ofisi evdeki bilgisayarın içine taşıyan bu ev ofislerin özürlüler ve çocuklu kadınlar tarafından kabul görme olasılığı ise çok yüksek.

Dünya'nın hayallere sığmayacak kadar büyük olduğu devirler geçmişte kaldı. Çoktandır İnternet ile bilgisayarlardan odalarımıza sığıyor, kocaman dünya. Daha da önemlisi, masasının başına oturup, dünyaya açılan likit kristal pencereden bilgi, kültür ve yeni dostluklar edinen insanlar, işini de aynı ekran aracılığı ile buluyor.

Türkiye'de, 90'ların başından bu yana gelişerek devam eden İnternet ilgisi, İnsan Kaynakları Danışmanlık Firmaları'nın web sayfaları açmaları ile ivme kazandı. Özellikle, işinden memnun olmayan ve kısa süre içinde iş değiştirmek isteyen ancak, bunu araştıracak vakti bulamayanlar için İnternet'teki bu sayfalar bulunmaz birer nimet oldu.

Türk gençliği arasında da çabucak kabul gören bu iletişim ortamında yaşanan tek sorunu ise ülkede internet kullanımının hala lüks harcamalar sıralamasında başı çekmesi. Türkiye'de her eve bir bilgisayar girmesi mümkün olmasa da, birçok üniversitede öğrencisinin kullanımına sunulan bilgisayarlarla İnternet'i ziyaret eden genç nesil, geleceklerini de oturdukları yerden tayin edebiliyorlar. Türkiye'deki firmaların yapılarını tanımayan ya da kendisine en uygun işin hangisi olabileceğini kestiremeyenler ise web sayfalarına uğrayarak şirketler hakkında bilgi bulabiliyorlar. Ve sanal dünyaya girerek önünde beliren özgeçmiş formlarına doğru bilgileri aktaranlar, çok geçmeden danışmanlık firmasının bilgi bankasındaki yerini alarak şirketlere tanıtılıyorlar.

ZAMANDAN TASARRUF

Danışmanlık firmalarının ‘‘zamandan tasarruf’’ olarak da nitelediği Internet ile iş bulma olanağı, aynı zamanda dünyanın çeşitli köşelerinde yaşayan ve Türkiye'ye kesin dönüş yapmadan önce geleceğini güven altına almak isteyen Türkler için de önemli bir fırsat yaratıyor. Internet'e geçen ilk danışmanlık şirketi olan Kariyer Danışmanlık'ın ortaklarından Tufan Sevincel, bu fikri hayata geçirmelerindeki en önemli nedenin yeni çağa uyum sağlamanın yanı sıra ülke dışındaki Türklere de ulaşabilmek olduğunu söylüyor. Sevincel'in konu hakkındaki düşünceleri şöyle:

‘‘Örneğin Amerika'da öğrenimine devam eden ama Türkiye'ye dönerek burada iş sahibi olmak isteyen bir öğrenci, Internet'teki web sitemize girerek, talep gören iş yerlerini görebilir, CV'sini bırakabilir ve daha Türkiye'ye adım atmadan mükemmel bir iş için teklif alabilir.’’

ODTÜ Mezunlar Derneği bünyesinde bulunan KİM'in Dernek Müdürü Ayhan Gülsoy ise kendilerine İnternet aracılığı ile azımsanmayacak bir başvurunun geldiğini kaydediyor. Yine de, İnternet üzerinden gelen her başvuruyu titizlikle incelediklerini vurgulayan Gülsoy, güvenilirliği sağlamak için, başvuruların sahipleriyle yüzyüze görüşmeler yaptıklarını belirtiyor.

TİCARETE DE SANAL SAYFA

Türkiye'de İnternet ağında yaşanan bir başka yenilik ise web sayfalarında yurtiçi ve dışı firmaların mal talepleri ve iş tekliflerinin yayınlanmaya başlanmış olması. Daha çok, şirket ve şirketler topluluğuna ait olarak marka ve faaliyet tanıtımlarını duyurmak amacıyla başlayan furyanın, kısa zamanda yarattığı hareket, dünya ülkeleri ile Türkiye arasında hergün sıkı bir e-mail (e-posta) trafiği de yarattı.

Sayıları 300'ü geçen ve Türkiye'de çalışan firmaların sektörel faaliyetleri yanı sıra isim, adres ve telefon bilgilerini İnternet ortamında toplayan kuruluşlar, bilgi girişini ve güncelleştirme işlemlerini ise devamlı ve hiçbir para talep etmeden sürdürüyorlar. Ayrıca, iş verenler kadar iş arayanların da uğrak yerleri arasına giren bu ‘‘telerehber’’lerde, tüm ihaleleri günlük olarak takip etmek, dış piyasalardaki durumu gözlemlemek, mevzuat ile ilgili bilgilere ve ticaret fuarlarına ulaşmak da mümkün.

Konu ile ilgili en yetkili web sayfası ise Dışişleri Bakanlığı'nın İnternet sitesi olan ‘‘www.info.com.tr’’. ‘‘Türkiye'nin iş indeksi’’ olarak da adlandırılan bu sayfalada iş fırsatları bölümü ise hayli kalabalık. Yetkililerin, ‘‘özellikle yurtdışında büyük ilgi görüyor’’ dediği mal talepleri ve iş teklifleri bölümlerine, bir gün içinde yüzlerce e-mail gelebiliyor. Avrupa'nın belli merkezlerinde bulunan Türk şirketlerine de yer verilen bu web sayfalarında, yaklaşık 350 sektör ve bu sektörlere ait yüzlerce firma adı yer alıyor. Ancak, bu yeni iş tekniğinin Türkiye'ye kısa zamanda getireceği önemli bir başka değişiklik daha var.

İSTEDİĞİN ZAMAN ÇALIŞ

Havanın soğuk ya da sıcak olduğuna bakmadan her sabah aynı saatte kalkmak, korkunç bir trafik ile boğuşarak işe varmak ve bunu neredeyse bir ömür boyu yapmak... Tüm bunlar yavaş yavaş rafa kalkan kavramlar. Çünkü, ABD'de ‘istediğin saatler arasında çalış, daha verimli ol’ sloganıyla başlayan ve çalışanların çalışma saatlerini kendilerinin belirlemesiyle açılan yolun bundan sonraki adımı, kaçınılmaz olarak ‘‘ev ofisler’’ oldu.

Hayatı olabildiğince rahat bir o kadar da özgür kılmak için sınır tanımayan insan, artık işini evine taşıyarak para kazanmanın değişik yollarını keşfediyor.

Yeni çağın yeni iş kavramı, ev ofislerin olumsuz etkileri ise insan ilişkilerini ve takım ruhunu köreltmesi, müşterilerin ev ofislere daha az güvenmeleri olarak sıralanabiliyor.

TÜRK WEB SİTELERİ ÇOĞALIYOR

Türkiye'nin iş hayatındaki son gelişmeleri takip edebilmek için bakılabilecek web sayfalarından birkaçı şöyle:

www.numberone.net/türkçe kariyer

metu-alumni.org.tr

www.us.list2000.com

www.turkishbusiness.com

www.biltek.com

www.turkindex.com

Özürlülere de iş kapısı

‘‘İnsan kendini güvenli ve rahat hissettiği ortamlarda daha verimli olur’’ fikrini savunan yeni nesil işveren, insanlarla yüzyüze gelmek zorunda olmayan çalışanların, çocuk sahibi kadınların, hatta sokağa çıkmakta güçlük çeken ama çalışabilecek durumda olan özürlülerin, rahatlıkla bu tür bir yaşamı seçebileceğinin bilincine varıyor. Yeni iş imkanları yaratması yanı sıra, ev ofislerin ülke üzerinde yapabileceği olumlu etkileri ise İstanbullu bir ev ofis sahibi şöyle dile getiriyor:

‘‘Ev ofis sahiplerinin çalışma saatleri daha rahat ve çalışma ortamı istenildiği gibi düzenlenebiliyor, ayrıca kişisel alışkanlıklarda da rahatlık sağlıyor.’’

24 milyar dolar gelir getirdi

İnternet üzerinden yapılan ticaret 1997 yılında 24.4 milyar dolar gelir sağlarken bu rakamın 2001 yılında 40 kat artarak bir trilyon dolara ulaşacağı varsayılıyor. Her ne kadar İnternet üzerinden yapılan ticaretin konularına göre dağılımında toptan ve perakende ticaret önemli bir pay alsa da hizmetler sektöründe seyahat endüstrisi en büyük payı oluşturuyor.

İnternet üzerinden yapılan ticaretin yüzde 46'sını hizmetler sektörü oluştururken, yine aynı yoldan yapılan ticarette imalat sektörü yüzde 28.3 pay alıyor. Uzmanlara göre, 1997 yılında İnternet üzerinden yapılan ticarette 24.4 milyar dolar olarak geçen gelir kaydı, 1998'de 106 milyar dolar, 1999'da 308 milyar dolar, 2000 yılında 638 milyar dolar, 2001 yılında ise 1 trilyon 49 milyar dolar olacak.

ODTÜ Mezunlar Derneği Müdürü Ayhan Gülsoy, web sayfalarına bırakılan CV'lerin güvenilirliğini yüz yüze görüşmelerle sağladıklarını belirtiyorlar.

Kariyer Danışmanlık'tan Tufan Sevincel, dünyanın her köşesinden özgeçmişler aldıklarını ve özellikle yüksek mevkilere iş başvurularının daha çok olduğunu vurguladı.

İnternet ile, Türk iş çevresi kendisini hızlı bir değişimin içinde buldu. Danışmanlık firmalarının başlattığı, web sayfaları aracılığı ile iş bulma yöntemi, başta gençler olmak üzere her yaştan insanın beğenisini kazandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!