Euroyu kurtarma fonu deÄŸiÅŸiklik için masada

Güncelleme Tarihi:

Euroyu kurtarma fonu değişiklik için masada
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 11:35

Euro bölgesi maliye bakanları, üyelerden gelebilecek yeni yardım başvuruları öncesinde kurtarma fonunun daha etkin kullanılabilmesi için kapsamlı çalışmaya başlamayı masayı yatırıyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   

 

Bugün toplanan bakanların aldıkları kararlar, hafta için Portekiz, Ä°spanya ve Ä°talya'nın baÅŸarılı tahvil ihalelerinden sonra dolara karşı yüzde 3.7 deÄŸer kazanan euronun önümüzdeki günlerdeki performansı için de önemli olacak. Â

 

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçen hafta Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kapasitesinin hem de işlem penceresinin genişletilmesi yönünde çağrı yapmıştı.

 

Brüksel'deki toplantılar öncesinde bu görüşlerini tekrarlayan ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, "Fonun şu andaki yapısına bakıldığında hem kalite hem de miktar açısından güçlendirilmesi gerekiyor" dedi.

 

Haberin Devamı

EFSF, euro bölgesi üyelerinin verdiği teminatlarla piyasalardan 440 milyar euroya kadar borçlanabilme kapasitesine sahip.

 

İSPANYA VE PORTEKİZ’E YETMEYEBİLİR

Ancak en üst seviyede kredi notu istemesi nedeniyle, bu fonun etkin olarak verebileceği yardımın miktarı sadece 250 milyar euro tutarında bulunuyor. Portekiz ve İspanya'dan gelebilecek olası kurtarma talepleri durumunda bu kaynakların sınıra dayanabileceği belirtiliyor.

 

EFSF ile ilgili tartışmalarda kilit rolü Almanya oynarken, Fransa fonun borç verme kapasitesinin artmasına sıcak baktığı izlenimini veriyor.

 

Ancak Avrupa'nın önde gelen yetkililerinin Reuters'a verdiği bilgilere göre, başarılı Portekiz ve İspanya tahvil ihraçlarından sonra Berlin yönetiminin, fonun miktarının artırılması fikrinden uzaklaşmış görünüyor. Bahsi geçen iki ekonomi, Yunanistan ve İrlanda'dan sonra yardım talep etmesi en muhtemel ülkeler arasında gösteriliyordu.

 

Haberin Devamı

ALMANYA KAPSAMLI ÇÖZÜM PEŞİNDE

Almanya, miktarın artırılmasından çok Mart ayındaki AB Liderler Zirvesi'nde daha geniş kapsamlı önlemler paketinin kabul edilmesi yönünde baskı yapıyor.

 

Bugün, fonun artırılmasına şimdilik gerek olmadığını söyleyen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, amaçlarının orta vadede çözüm sağlayacak önlemler almak olduğunu vurguladı. Schaeuble, borç sıkıntısı yaşayan euro bölgesi üyelerinin bütçe açıklarını kendilerinin çözmesi gerektiğini de belirtti.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de hafta sonu yaptığı açıklamada, euroyu istikrara kavuşturacak önlemlerin sadece daha güçlü ekonomik işbirliğini hedefleyen kapsamlı bir stratejik paket çerçevesinde sunulabileceğini söyledi.

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Reuters'ın geçtiği, "Euro zone finance ministers to discuss changes to rescue fund" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!