Eurovision'da zafer Sertab'ın

Güncelleme Tarihi:

Eurovisionda zafer Sertabın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2003 03:46

48'inci Eurovision Şarkı Yarışması'nda zafer, ‘Every Way That I can’ adlı şarkısıyla Sertab Erener'in oldu. Türkiye, 25 ülkeden aldığı toplam 167 puanla 28 yıl sonra ilk kez bu yarışmada zirveye çıktı. Belçika ikinci, Rusya'nın dünyaca ünlü grubu t.A.T.u. ise üçüncü oldu.

FAVORİYDİ, KAZANDI

Letonya'nın başkenti Riga'da dün gece yapılan yapılan Eurovision finalinde, 26 ülke yarıştı. Eurovision'daki sonuçlar, bu yıl ilk kez ‘Televoting’ sistemiyle berlendi. Yarışma öncesi de otoriteler tarafından favori olarak gösterilen Türkiye, beklentileri boşa çıkartmadı. 30 yıla yakın bir süredir katıldığımız ve zaman zaman ‘milli mesele’ haline getirdiğimiz bu yarışmada ilk kez zirveye çıkmanın mutluluğunu yaşadık.

Sözlerini Demir Demirkan yazdığı, Demir Demirkan ve Sertab Erener birlikte bestelediği, düzenlemesini de Ozan Çolakoğlu'nun yaptığı ‘Every Way That I can’ adlı şarkının sözlerinin İngilizce olması tartışma konusu olmuştu.

RUMLARDAN BARIŞ PUANI

Türkiye, 25 ülkeden aldığı 167 puanla birinci olurken, Belçika 165 puanla ikinci, Rusya'nın sansasyonel grubu t.A.T.u. ise 164 puanla üçüncü oldu. Türkiye, 4 ülkeden 12, 6 ülkeden 10 puan, 3 ülkeden de 8 puan aldı. Bu arada, Türkiye'ye 8 puan veren Kıbrıs Rum Kesimi'nin sonucunu açıklayan spiker, ‘‘Bu puanları Avrupa barışı için veriyoruz’’ dedi. Bu ülkeden yarışma tarihinde ilk kez Türkiye'ye puan çıktı. Yunanistan ise Türkiye'ye 7 puan verdi. Yarışmanın sonucunu ise son olarak bağlanılan Slovenya belirledi. Türkiye ile çekişen Belçika, bu ülkeden 3 puan alırken, Türkiye 10 puan alarak zirveye çıktı.

EN BÜYÜK ALKIŞI TOPLADI

yarışma sonunda, Riga'nın Belediye Başkanı, Sertab Erener'e gümüşten yapılmış ağaç motifli birincilik ödülünü verdi. Çok mutlu olduğu gözlenen Erener, yarışma sonunda kazanan parçasını bir kez daha seslendirdi. Erener'in hem şarkısı, hem de dansçıları ile birlikte sunduğu show'u salondaki izleyiciler tarafından çılgınca alkışlandı. Eleme sırasında da salondan en büyük alkışı Erener'in seslendirdiği parça aldı. Erener, yarışmanın ardından yaptığı ilk röportajda, ‘‘Çok mutluyum. Avrupa'daki herkese çok teşekkürler.’’ dedi.

İzlanda: 3

Avusturya: 12

Malta: 4

Bosna: 12

Portekiz: 8

Hırvatistan: 10

Kıbrıs Rum: 8

Almanya: 10

İspanya: 3

İsrail: 7

Hollanda: 12

İngiltere: 7

Ukrayna: 2

Yunanistan: 7

Norveç: 10

Fransa: 10

Polonya: 2

Belçika: 12

Romanya: 10

İsveç: 8

Slovenya: 10


ZAFERİN ŞARKISI

Every Way that I can

I feel you're moving on a different cause

Makin'a way for a distant course

You say you love me and you roll your eyes

Turn to stare at the empty skies

I thought it was over and we passed all that

All we've done is to pass back to frame number one

C'mon now now

I wanna show you all again what it would be like

Just let go and let me love you

Everyway that I can

I'll try to make you love me again

Everyway that I can

I'll give you all my love and then

Everyway that I can

I'll cry ; I'll die and make you mine again

Hold me closer oh so good

You make me feel just like I should

I know whatcha thinkin' uh-hu good

Now, the rest of the world is overruled

Tell me whatcha see in other girls all around

Come on closer and tell me whatcha don't find here

Come on now now

I wanna give you everything you've been missin' out

Just let go and let me love you

Everyway that I can

I'll try to make you love me again

Everyway that I can

I'll give you all my love and then

Everyway that I can

I'll cry ; I'll die and make you mine again

I'm in love with you

I'll do all you want me to

Make me wanna huh-huh

Make me wanna huh-huh

Nothing in the world

That could stop me no sir

No no no

Everyway that I can

I'll try to make you love me again

Everyway that I can

I'll give you all my love and then

Everyway that I can

I'll cry; I'll die and make you mine again



Rumlar’dan bayrak jesti

Skonto Konser Salonu'nda gerçekleşen yarışmayı, yaklaşık 6 bin kişi izledi. Yarışma, 48 ülkede canlı olarak yayınlandı ve uydu aracılığıyla 800 milyon kişi izledi. Riga'nın eski kent merkezinde onbinlerce Letonyalı da yarışmayı, dev ekranlardan izleme imkanı buldu. Konser başlangıcında, aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu binlerce kişi, ülkelerinin bayraklarını salladılar. Yarışmada, ilginç bir sahne yaşandı. Rum ekibi ‘‘Feeling Alive’’ adlı parçayı söylerken Kıbrıslı Rum izleyicilerden bir grup, kendi bayraklarıyla birlikte Türk ve Yunan bayrağını da salladılar. Kıbrıs Rum Kesimi ve Türkiye delegasyonu da yarışma öncesi otelde çok samimi bir havada hem hatıra fotoğrafı çektirdi, hem de birbirlerine bol şanslar diledi.

Sertab haklı çıktı

Sertab, yarışmaya İngilizce parçayla katılınca, Türkiye görüş ayrılığına düşmüştü. Bazı çevreler, genç sanatçıyı ağır bir şekilde eleştirmişti. ‘‘Dünyaya açılacaksak, İngilizce söylemeliyim. Bu Türkiye'nin lehine olur’’ diyen Sertab, haklı çıktı. Nitekim 26 ülke sanatçısından 15'i, dün gece şarkılarını İngilizce seslendirmeyi yeğledi.

Sezer’den kutlama

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yarışmayı Türkiye'nin kazandığı belli olur olmaz bir mesaj yayınlayarak birincilikte emeği bulunanları kutladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin Eurovision'da elde ettiği başarıdan dolayı kutlama mesajı yayınladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!