Eurovision Yayın Komitesi Başkanı Türkiye’ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Eurovision Yayın Komitesi Başkanı Türkiye’ye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 11:45

Geçen yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na “oylama sisteminin adaletsiz olduğu” gerekçesiyle katılmayan Türkiye’nin bu yıl yarışmaya katılıp katılmayacağı merak konusu oldu. TRT yetkilileri, “İtirazlarımızı Avrupa Yayın Birliği Eurovision Yayın Komitesi’ne ilettik. İki hafta sonra başkan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile görüşmek için gelecek. İtirazlar birinci ağızdan dinlenecek. Türkiye’nin yarışmaya katılıp katılmayacağı da bu görüşmeden sonra netleşecek” dediler.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN İSTEKLERİ KARŞILANMALI

Yüzde 50 halk oyu Yüzde 50 jüri oyu ile belirlenen Eurovision Şarkı Yarışması sonuçları artık daha şeffaf olacak. Bundan sonra halk oylaması daha ayrıntılı biçimde incelenirken, üç kişiden oluşan ülke jürileri de hangi ülkeye ne oy verdiklerini ertesi gün açıklamak zorunda kalacak. Ülkelere itiraz edebilme hakkı da getirilecek. Bu uygulamanın daha şeffaf olduğunu ancak hala Türkiye’nin isteklerini karşılamadığını kaydeden TRT yetkilileri Hürriyet’e şunları söyledi:

JÜRİ OLMASIN

“Düşünün bir ülkede 10 milyon insan oy kullanıyor. Bu yüzde 50 sayılıyor. Geriye kalan üç kişilik jüri oyu da bu 10 milyon ile eş değer sayılıyor ve yüzde 50 kabul ediliyor. Bir kere bu yanlış. Kurucu oldukları gerekçesiyle 5 ülke (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) ön elemeye katılmıyor. Bu da diğer ülkelere haksızlık. Öncelike bu 5 ülke de ön elemeye katılmalı ve jürinin oyu ya yüzde 25 geçerlilik kazanmalı ya da hiç jüri olmamalı. Çünkü bu jüri işi bizim Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa gibi ülkelerden aldığımız oyları ciddi biçimde aşağı çekiyor.

KOMİTE BAŞKANI TÜRKİYE’YE GELECEK

İtirazlarımızı Avrupa Yayın Birliği Eurovision Yayın Komitesi’ne bildirdik. Komitenin başkanı, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’den randevu istedi. İki hafta sonra görüşmeye gelecek. İtirazları ilk ağızdan dinleyecekler. Türkiye’nin yarışmaya katılıp katılmayacağı bu görüşmeden sonra netleşecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!