Euronun ruhuna el Fatiha

Güncelleme Tarihi:

Euronun ruhuna el Fatiha
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 13:42

Euro, dün gece ABD'deki işlemlerde son 18 ayın en düşük seviyesine gerilerken, analistler Avrupa ortak para biriminin bir değer kaybı sürecine girdiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

İspanya ve Portekiz, bu hafta içerisinde ekonomik önlem paketleri açıkladı. Bu kemer sıkma politikalarının, 16 üyeli euro bölgesinde ekonomik büyüme sürecini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

 

Eurodaki genel eğilimin bozulmasıyla son yıllardaki yükselişinin arkasındaki ana neden olarak gösterilen rezerv para birimi olma çekiciliğinin de azaldığı belirtiliyor.

 

UBS'in döviz stratejileri bölüm direktörü Mansur Mohiyuddin, "Euro, zayıflamaya devam edecek ve bunun da oldukça önemli bir düşüş olma potansiyeli var" dedi.

 

Cuma günü, euro dolar karşısında 1.2359 ile Kasım 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Böylelikle, Pazartesi günü için de 1.3093'e kadar yükselen euronun dolara göre bu haftaki değer kaybı da yüzde 5 oldu.

 

Haberin Devamı

ECB TERS TEPÄ°YOR

 

Konuya yakın kaynaklar, euro bölgesine üye ülkelerin tahvillerini satanlar arasında Pimco gibi ABD tahviline en yüklü yatırımı yapan kurumların yer aldığını söyledi. Bir kaynak, Pimco'nun elindeki bütün Yunanistan ve Portekiz tahvillerini sattığını ifade etti.

 

Bazı yerlerde de önde gelen fon yöneticileri, yatırımcılarının, yatırım stratejilerini değiştirerek euro bölgesi ülke tahvillerini satın almanın engellenmesi baskısıyla karşılaşıyor.

 

ABD'nin en büyük kıymet şirketlerinden birinin direktörü, "Yunanistan ve Portekiz [tahvili] satın almanın çok riskli olduğunu düşünüyoruz... Bu ülkelerde bir borç yeniden yapılandırması olması olasılığı çok yüksek. Borç ödeyememe riski olduğu zamanlarda, risk alma ölçeğinizi de farklı konumlandırırsınız. Burada bir değer yok. Ancak ortada bir değer olsa bile yatırımcılarımız buralara yatırım yapmamızı istemiyor" dedi.

 

Haberin Devamı

Pimco'dan kıdemli portföy yöneticisi Ramin Toloui, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) devlet tahvillerini satın alma kararının ters teptiğini ifade etti.

 

ECB'nin bireysel yatırımcıları ellerindeki tahvilleri tutmaya teşvik etmek yerine aldığı bu kararla daha fazla satışa yol açabileceğini anlatan Toloui, "Buradaki risk, yatırımcıların pozisyonlarını kapatmak için ECB'yi bir araç olarak kullanmaları" dedi.

          Â

EURO GÜNAH KEÇİSİ

 

Standard Bank'ın döviz stratejisti Steve Barrow da, "Euro bölgesi maliye bakanları, euroyu kurtarmak için harekete geçtiklerini söyleyebilir ancak işin gerçeği ulusal tahvil piyasalarını kurtarmak için harekete geçtiler ve burada da euro günah keçisi oldu" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

ECB'nin önümüzdeki hafta içerisinde piyasaya verdiği ek likiditeyi geri çekmeden tahvil alımlarını nasıl "sterilize edeceğini" açıklaması bekleniyor.

 

Frankfurt'ta konuşan ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, mali sağlamlığın büyümeyi olumsuz etkileyeceğini söylemenin "tamamen mantık hatası" olacağını söyledi.

 

Alman Handelsblatt gazetesine bir açıklama yapan Trichet, "Esasında tam tersini söylemek mümkün. Büyümeyi asıl olumsuz etkileyen mali kredibilitenin olmaması" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!