Euronun dağılma şansı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Euronun dağılma şansı nedir
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 17:21

Uzun bir süre, euronun büyük bir hata olduğunu düşündüm. California Üniversitesi’nde ekonomi dersleri veren öğretim üyesi Barry Eichengreen’in 2007’de yayımladığı bir makalesinden çok etkilenmiştim. Makalede, Eichengreen, eurodan çıkma adına atılacak her türlü adımın uzun bir zaman ve hazırlık gerektireceğini belirtmişti.

Eichengreen aynı zamanda, bu değişim sırasında bankalardan çekilen para miktarının yıkıcı boyutta olabileceğini de söylemiş ve bir ülkenin eurodan ayrılacağı fikrinin geleceği olmayan bir öneri olduğuna işaret etmişti.

Ancak şimdilerde, bu öneri üzerine yeniden düşünmeye başladım. Eichengreen’in savunduğu görüş, eurodan ayrılma planları yapılmaması gerektiğini söylüyordu. Ancak, eğer euro dağılmadan da bankalardan büyük paralar çekilirse ve büyük bir finans krizi ortaya çıkarsa ne olacak?

Bu durumda, eurodan ayrılmanın yaratacağı maliyet önemli ölçüde azalacak ve ortak para biriminden çıkma seçeneğinin politikacıların elinden kayıp gitmesine neden olabilecek.

Aslına bakılırsa, Arjantin’in döviz yasasını değiştirmesi biraz da bununla alakalıydı. Arjantin hükümetinin bu yasayı değiştirmesi, ülkenin bankacılık sektöründe büyük bir krizi tetikleme potansiyeli taşıyordu. Ancak 2001 yılına gelen kadar kriz etkisini zaten bütünüyle göstermeye başlamıştı.

Yunanistan’ın başrolü oynadığı borç krizi trajedisinde, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Yunanistan, eurodan çıkacağını açıklayamaz ve ben de Atina hükümetinin böyle bir niyetinin olduğunu düşünmüyorum.

Ancak bu noktada,Âülkenin uluslararası piyasalarda büyük bir güven krizi yaratıp, borcunu ödeyemeyeceÄŸini tahmin etmek çok daha olası. Bundan sonra, Yunanistan için ortak para biriminde kalmak bir eziyet haline gelecek.Â

Peki, Yunanistan eurodan çıkmaya zorlanırsa, euro bölgesinin sıkıntılı diğer üyelerine ne olacak?

Sanırım, şimdi gidip bir masanın altına saklanacağım.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!