Euro Ä°spanya'dan gelen adımla güç kazandı

Güncelleme Tarihi:

Euro İspanyadan gelen adımla güç kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 10:34

Euro, Avrupa'da açıklanan 750 milyar dolarlık acil yardım fonu mekanizmasının ardından, bölge ülkelerinden borçlarını azaltmak için gelen adımlarla yükselirken, küresel piyasalar da bu havadan olumlu etkilendi.

Haberin Devamı

Euro, bugün Asya iÅŸlemlerinde dolar karşısında deÄŸer kazanarak, dün ABD'de gördüğü 1.2615 seviyesinden, 1.2657'ye yükseldi. Japon yeni karşısında da deÄŸer kazanan euro, bu para birimi karşısında da 117.63 seviyesinden 117.95'e çıktı.   Â

 

Tokyo merkezli Hachijuni Bank'ın işlemcilerinden Yoshifumi Suzuki eurodaki hareketle ilgili AFP'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasada şu anda bekle ve gör havasında" dedi

 

Avrupa'da Yunanistan ile başlayan borç krizi tehlikesinin bölgedeki diğer ülkelere de sıçrayacağı ve küresel toparlanmayı sekteye uğratacağı kaygısı, İspanya 'nın kemer sıkma önlemleri çerçevesinde kamu çalışanların maaşlarında kesintiye gitmesiyle ve AB'nin de üyelerin bütçelerine daha sıkı kontroller getirmesiyle azaldı.

Haberin Devamı

  Â

Bununla birlikte Yunanistan'ın, AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) koordinasyonunda uygulamaya konulan 110 milyar dolarlık kurtarma paketinden, IMF'ye ait 5.5 milyar dolarlık kısmını alması da piyasalardaki rahatlamaya katkıda bulundu.

 

SORU Ä°ÅžARETLERÄ° SÃœRÃœYOR  Â

Ancak son açıklanan acil kurtarma paketinin büyüklüğüne rağmen, yardımı yapacak olan ülkelerin bütçe açıkları göz önüne alındığında, bu mekanizma uygulamaya konulma noktasında kafaları karıştırmaya devam ediyor.  

 

Suzuki, yatırımcıların paketi olumlu karşıladığını ancak diğer taraftan sorunları tam anlamıyla ortadan kaldıramayacağı endişesiyle, şimdilik ne euro da daha fazla satış, ne de alış yapmadıklarına işaret etti.

 

1.25'İ GÖREBİLİR

Suzuki diğer taraftan, euro bölgesindeki ülkelerin borç sorunuyla ilgili gelecek yeni endişelerin yeniden satış dalgasına neden olabileceğini ve euro/dolar paritesini 1.25'e kadar çekebileceği uyarısında bulundu.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte küresel borsalarda iyimser havayla dünkü yükselişler bugün de devam etti. Asya'da Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.2 yükselirken, Çin'de Şangay borsası ise yüzde 0.8 değer kazandı.

 

ABD borsaları da yüzde 1 ile 2 arasında yükselişler kaydederken, petrolün varil fiyatı 75 dolara geriledi.

 

Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altında ise Avrupa'daki sorunların uzun vadede ortadan kalkmadığı gerekçesiyle yükselişi sürdü ve ons fiyatı 1,247 dolarla rekor kırdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!