Ethem’in ölümünü canlandırdılar

Güncelleme Tarihi:

Ethem’in ölümünü canlandırdılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 00:00

Ankara’da Gezi Parkı eylemcisi Ethem Sarısülük’ün polis kurşunuyla hayatını kaybetmesi ve silahın sahibi polisin serbest bırakılması Taksim’de binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Haberin Devamı

Polis protesto için gelenlerin Taksim Meydanı’na çıkmamaları için adeta etten duvar ördü. İstiklal Caddesi’nin girişinde iki TOMA aracı müdahaleye hazır olarak bekletildi. Sloganlar atan tepkili kalabalık oturma eylemi yaparken, Ethem Sarısülük’ün vurulma anını canlandırarak meydanda kısa bir süre yattı.

Eylemin ardından bir grup “Katil polis hesap verecek” sloganları attı. Ezanın başlamasıyla sloganlarına ara veren kalabalık, ezanın bitmesiyle tekrar sloganlara başladı.

TAKSİM MEYDANIN'DAN KARELER

TAKSİM MEYDANI CANLI / HÜRRİYET TV

Haberin Devamı

KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul temsilciliği, İstanbul Tabip Odası, TMMOB İstanbul Şubesi Ethem Sarısülük’ün vuran polisin serbest kalmasını protesto etmek için saat 19.00’da Taksim Meydanı’nda buluşma çağrısı yaptı. Tüm gün sakinliğini koruyan Taksim Meydanı saat 17.00’den sonra hareketlendi. Üzerlerinde polis yazılı yelekler bulunan sivil polisler Taksim Meydanı’na etten duvar örerek yaya girişine kapattı. Taksim metro durağına girişler engellenirken sadece çıkışlara izin verildi. Bu nedenle polislerle vatandaşlar arasında  zaman zaman sert tartışmalar çıktı. İstiklal Caddesi’nin girişinde toplanan yaklaşık bin kişilik kalabalık sık sık hükümet aleyhine sloganlar attı. “Katil polis hesap verecek” sloganları atan kalabalık Gezi Parkı eylemlerinde ölenlerin isimlerini sayarak sık sık “Burada” sloganları attı. Kalabalığı gören vatandaşlardan bazıları alkışlarla destek verirken bir kısmı da yere oturarak eyleme destek verdi.
Yere yattılar

Tüm eylem boyunca oturan kalabalık Ethem Sarısülük’ün vurulma anını canlandırarak 5 dakikalığına olduğu yere yattı. Bu sırada bazı göstericiler zafer işareti yaptı. Canlandırmanın ardından KESK Dönem Yürütmesi adına Barış Uluocak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından bir süre daha oturan kalabalık daha sonra alandan olaysız bir şekilde ayrıldı.
Sarılmak istiyorum

Haberin Devamı

Eylemin sona ermesinin ardından bazı vatandaşlar alandan ayrılmadı. İngilizce ve Türkçe “Sarıl bana” yazılı dövizi ile güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet timinin önüne gelen bir kadın sarılmak istediğini söyledi. Çevik kuvvet polisi görevde olduğunu belirterek sarılamayacağını söyledi. Kadının uzun süre ısrar etmesi üzerine sivil bir emniyet yetkilisi genç kadın ile konuşmaya başladı. Uzun süre dil döken emniyet yetkilisi “Şuanda görevde ama hepimiz kardeşiz. Zorlamayın lütfen” diyerek kadını ikna etti. Eylemin ardından bir grup kalabalık “Katil polis hesap verecek” sloganları attı. Akşam ezanının okunmaya başlaması üzerine kalabalık sloganları kesti. Ezanın bitmesi üzerine kalabalık tekrar alkışlarla protestosuna devam etti.

EZAN OKUNDU EYLEMCİLER SUSTU

 


Haberin Devamı
SARILMAK BEDAVA


CHP VE BDP'Lİ VEKİLLERDEN PROTESTO

Öte yandan CHP ve BDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup, Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek için Ankara'da düzenlenen gösteride yaralanıp tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün ölümüyle ilgili yargılanan polis memurunun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını protesto etti.
    
Sarısülük ailesi ile Ankara Direniş ve Dayanışma Forumu üyelerinin çağrısı üzerine Kızılay Meydanında toplanan kalabalık, çeşitli pankartlar açıp, slogan attı.
    
Ethem Sarısülük'ün kardeşleri İkrar ve Cem Sarısülük'ün de katıldığı protesto gösterisine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, milletvekilleri Levent Gök ve Aylin Nazlıaka ile BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel de destek verdi.
    
İkrar Sarısülük, aile adına yaptığı açıklamada, mahkeme kararına tepki gösterip, "Bu ülkede hukuk olmadığı için yargı yerin dibinde. Ethem'in katili hak ettiği cezayı alana kadar yanımızda olun" dedi.

Mahkemenin halkın vicdanına saygısızlık ettiğini savunan Yakup Akkaya ise "Ethem'i vuran polisin serbest bırakılmasıyla Ethem ikinci kez öldürüldü" diye konuştu.
    
Tuncel de Sarısülük'ün demokrasi mücadelesinin bir şehidi olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Ankara Direniş ve Dayanışma Forumu adına yapılan açıklamada da devletin, Ethem Sarısülük'ü öldürdüğü iddia edilen polis memurunu koruduğu öne sürüldü.
    
Açıklamaların ardından kalabalığın bir bölümü dağılırken, bazı göstericiler Ethem Sarısülük'ün yaralandığı yerde eylemlerini sürdürdü.

GEZİ KURBANLARI İÇİN SAYGI DURUŞU

Öte yandan Antalya'nın Alanya ilçesinde de Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş’ı anmak için Cumhuriyet Meydanı’nda 1 dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Nusret Görgüz, "Ethem Sarısülük’ün ölümüne yol açan polis memurunun tutuksuz yargılanmasına gerekçe olarak şüphelinin müdafa sınırları içinde kaldığı kaydedilmiştir. Bu utanç verici. Demokratik haklarını kullanan insanlara şiddet uygulayan polisin aksine Ethem’in ne kaskı, ne yeleği ne de silahı vardı. Polisin uygulamış olduğu şiddetin meşru müdafaa olarak adlandırılması kabul edilebilir değil. Şiddetin gerçek sorumluları verdikleri hukuka aykırı emirleri uygulayan görevlileri aklayarak, içinde bulundukları sorumluluklardan kurtulabileceklerini zannediyorlarsa bilmelidirler ki yanılıyorlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!