ETA 52 yıl sonra silah bıraktı

Güncelleme Tarihi:

ETA 52 yıl sonra silah bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2011 00:00

İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı terör örgütü ETA “silahlı faaliyetlerini kesin olarak bitirdiğini” açıkladı.

Haberin Devamı

İSPANYYOL Bask gazetesi Gara’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, ETA’nın “açık ve nihai amaçlarının” hâlâ geçerli olduğunu belirttiğu duyuruldu.
İspanya’da diktatör Francisco Franco döneminde 1959’da kurulan ETA, AB ve ABD tarafından terör örgütü sayılıyor.

Çareleri kalmamıştı

Uzmanlar, İspanya ve Fransa’nın ortak çabalarıyla bitme noktasına getirilen ETA’nın hafta başında San Sebastian kentinde düzenlenen “barış konferansı”nı da fırsat bilerek bu yolu seçtiğini belirtiyor. Özerk Bask bölgesi başkanı Patxi Lopez, konferans dolayısıyla ayrılıkçı terörü çözmede önde gelen uluslararası figürlerle ETA’yı silah bırakmaya davet ederken, “ETA zaten dağılmış durumda. Nihai sonlarını sahnelemek istiyorlarsa bu onlar için bir fırsat” demişti.
Konferansa katılmayan ve terör örgütüyle müzakereyi reddeden İspanya hükümeti “Silah bırakmanın karşılığında hiçbir şey vermeyeceğiz” diye açıklama yapmıştı.

Demokrasi zaferi

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ETA’nın kararını “demokrasinin zaferi” olarak niteledi. Zapatero, “Demokrasinin, hukukun ve mantığın zaferini doyasıya yaşayalım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!