Eşli zirvede son pazarlık

Güncelleme Tarihi:

Eşli zirvede son pazarlık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 00:00

Kıbrıs’ta 3 yıldır devam eden müzakere sürecinde Türk ve Rum liderler New York’ta Greentree çiftliğinde BM denetiminde ikinci kez bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ‘oyunun sonu’ diye adlandırdığı ve lider eşlerinin de katıldığı zirvede ya başarısızlık ilan edilecek veya uluslararası konferans kararı alınacak.

BM’nin Greentree zirvesinde amacı Kıbrıslı Rumların AB dönem başkanlığını alacağı Temmuz ayına kadar Kıbrıs sorununa çözüm bulmak. Rumlar, süreci 2013’te Rum kesimindeki başkanlık seçimleri sonrasına erteleme çabasında. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, zirveye katılmadan önce yaptığı açıklamada, “Bu zirveden de sonuç çıkmazsa, daha sonra çıkacağını söyleyemem” dedi. İşte soru ve cevaplarla zirveden beklenenler:

Pazarlık masasında kimler var?

Hem KKTC hem de Rum tarafı, görüşme heyetleriyle pazarlık masasında. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, danışmanı Alexander Downer ve heyetleri de mekik diplomasisi uygulayarak, dolaylı ve doğrudan sürece müdahale edecek. ‘Kravatsız’ zirveye bir öncekinden farklı olarak liderlerin eşleri Meral Eroğlu ile Elsi Hristofyas da katılıyor.

Pazarlık konuları neler?

Kıbrıs sorunu 6 ana başlıkta görüşülüyor. AB ile ilişkiler ve ekonomi konularında neredeyse anlaşma sağlandı. Ancak mülkiyet, toprak, yönetim ve garantörlük konularında taraflar tıkandı. Garantörlük konusu garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılacağı uluslararası zirvede tartışılacak. Taraflar, yönetim, mülkiyet ve toprak konularını görüşecek.

BM ne karar verecek?

BM Genel Sekreteri, zirvenin ardından uluslar arası konferans düzenlemeyi planlıyor. KKTC de aynı düşüncede, ancak Rumlar karşı çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!