Eşkıya kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Eşkıya kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çifte cinayetten ömür boyu hapse mahkûm olan sanığın avukatı Yargıtay'a başvurdu. Sanığın ‘Eşkıya’ filmindeki Baran'ın durumunda olduğunu belirten avukat, davanın yeniden görülmesini sağladı.

İzmir Gaziemir'de çifte cinayet sanığına verilen ömür boyu hapis cezası, sanığın olay sırasında aynı ruh haline sahip olduğu Şener Şen'in ‘Eşkıya’ filmindeki ‘Baran’ karakterinin yargılama sırasında göz önünde bulundurulmadığı gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozuldu. Dosyayı inceleyen Yargıtay, yargılamada ‘Eşkıya’ filmi seyredilmeden karar verildiği yönünde ilginç gerekçe sunan sanık avukatını haklı buldu.

Sakin ve kibar sanık

47 yaşındaki müvekkili Ülfü Sakin Şipkan'ın adı gibi sakin, kibar biri olduğunu kaydeden avukat Senih Özay, ‘‘Baran, ağır hakaret gördüğü, dayak yediği genç adama uzun süre elini bile kaldırmıyor, boynunu büküp sessiz kalıyor. Ancak öylesine patlama noktasına geliyor ki, aynı kişiyi bu kez (omuz vurdu) diye kurşun yağmuruna tutarak öldürüyor. Sabrın taştığı nokta. İşte müvekkilimin düştüğü durum bu’’ dedi. 47 yaşındaki emlakçı Ülfü Sakin Şipkan, 2.5 yıl önce 2 milyar lira alacağı nedeniyle 68 yaşındaki Hüseyin Başar ile 41 yaşındaki oğlu Hasan Başar'ı öldürdüğü gerekçesiyle İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde önce idam cezasına çarptırılmış sonra ceza ömür boyu hapse çevrilmişti.

Talep haklı bulundu

Şipkan'ın avukatı Senih Özay duruşmalarda ‘müvekkilinin Baran karakterinin ruh haline sahip olarak ağır tahrik altında suçu işlediğini’ ifade etmesine karşın mahkemenin bu filmi izlemeden karar verdiği gerekçesiyle kararı temyiz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Birinci Ceza Dairesi de avukatın ilginç bozma talebini haklı buldu. Yargıtay'ın ağır tahrikin uygulanması gerektiği yönündeki bozma kararı üzerine yargılama yeniden başladı.

NedenBaran

EMLAKÇI Ülfü Sakin Şipkan, cinayet öncesinde avukatı Senih Özay'a giderek, Hüseyin Başar tarafından dolandırıldığını, tek mal varlığı olan eviyle işyerini kaybettiği gibi 2 milyar lirasına da el konulduğunu söyleyerek, ‘‘perişanım’’ dedi. Özay, hukuki işlemin uzun süreceğini söyleyerek Şipkan'a anlaşma yapmasını önerdi.

Avukat etkilendi

Şipkan, anlaşmak için bürosuna davet ettiği Başar ve oğlunu tartışmanın ardından kurşunlayarak öldürdü. ‘‘Anlaşma yolunu önermeseydim olay olmayabilirdi’’ diyen avukat Senih Özay şözlerini şöyle tamamladı: ‘‘Bu olaydan çok etkilendim. 26 yıllık meslek yaşamımın en önemli olayı. Böylesine harika bir adamın cinayet işlemesi için patlama noktasına gelmiş olması gerekir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!