Eski milletvekili Bölünmez tahliye edildi

Güncelleme Tarihi:

Eski milletvekili Bölünmez tahliye edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 19:55

Antalya Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde mali polis tarafından düzenlenen eş zamanlı operasyonun ardından “Örgütlü akaryakıt kaçakçılığı yapmak” suçlamasıyla hakkında dava açılan, aralarında eski Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez'in de bulunduğu 7'si tutuklu sanık, ilk duruşmada tahliye edildi.

Antalya Cumhuriyet Savcılığının “akaryakıt kaçakçılığı” suçlamasıyla sürdürdüğü soruşturma çerçevesinde 9 Ocakta tutuklanan akaryakıt şirketi sahibi ve eski Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez'in de aralarında yer aldığı 7'si tutuklu 11 sanık hakkındaki yargılamaya Antalya 1. Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı.

Mahkeme Hakimi Hakan Soybir, iddianamedeki, Bölünmez'e ait şirketin Yunanistan'dan gemilerle ithal ettiği akaryakıtı gümrükte bozuk mal gerekçesiyle iade gösterdiği, ancak Yunanistan'a iadeyi gerçekleştirmeyerek, akaryakıtı iç piyasaya kaçak olarak sürdüğü suçlamalarını hatırlattı. Sanık Süleyman Bölünmez ifadesinde, milletvekili olduğu ve kardeşi tutuklu sanık Murat Bölünmez'in şirketinin yönetim kurulu başkan vekilliğini yaptığı dönemde ortaya çıkan ve sonraki yıllarda da devam eden akaryakıt kaçakçılığı suçlamasının gerçekçi olmadığını iddia etti.

Bozuk mal tespiti yapılan akaryakıtla ilgili resmi raporları ve iade belgelerini Gümrükler Başmüdürlüğüne verdiklerini, gümrük görevlilerinin de bu yönde tespitleri olduğunu kaydeden Bölünmez, 2004 yılı sonrasında polise yapılan bir ihbarla yargılanmalarına neden olan kaçakçılık soruşturmasının başlatıldığını söyledi. Polisin ihbar üzerine, ithal ettikleri ve bozuk çıkan akaryakıtla ilgili usule uygun olmayan şekilde numuneler aldığını, incelettirdiğini ve fezleke hazırladığını öne süren Bölünmez, mahkemede, numune alınmasında zorunlu olan kuralları anlattı ve Hakim Hakan Soybir'e, su ve mazotla ilgili numune alımını kavanozlarda karışımlar yaparak gösterdi.

Polisin fezlekesinde, soruşturma savcısını etkilemek için, şirketin depolarında 40 bin ton stok farkı gösterdiğini öne süren Bölünmez, şirketinin mal aktarım işleminin Gümrükler Genel Müdürlüğünce online izlendiğini söyledi. Bölünmez, Hakim Soybir'e, “Malı bizim bozduğumuz suçlamalarını kabul etmiyoruz. Aynı numuneleri alalım, önünüzde inceleyelim, sonuç farklı çıkarsa, verilecek cezaya razıyım. Bizde bir ton stok farkı dahi bulunursa cezaya razıyız. Bu olayda polis fezlekesi, şirketimize ön yargılı olarak önceden hazırlanmıştır. Şirketimizin 200 milyon dolarlık satış sürecinde ortaya çıkan bu iddialar nedeniyle satış da yapılamamıştır” diye konuştu.

Polisin hatalı fezlekesi için hukuki mücadele başlatacaklarını anlatan Bölünmez, mahkemenin, iade ettikleri akaryakıtla ilgili iade belgelerini Yunanistan'dan getirtmesini talep etti. Bölünmez, yargılanan diğer sanıkların da suçlamalarla ilgili olmadığını iddia etti.

Süleyman Bölünmez'in kardeşi sanık Murat Bölünmez de haklarındaki soruşturmanın, dinlenen bir telefon konuşmasında polise yönelik hakarette bulunması nedeniyle başlatıldığını öne sürerek, “Bir telefon konuşmamda polise hakaret ettim. Tüm bu senaryo oradan kaynaklanıyor” dedi.

Şirketin tesis müdürü tutuklu sanıklardan Selami Şahin, eski müdürü Eyüp Ali Hekimoğlu ve eski çalışanı Mustafa Akın ile gemi acentecisi Kemal Araz ile ücret karşılığı şirkete hizmet veren Tarık Kurt da ifadelerinde suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep ettiler. Davada tutuksuz yargılanan gümrük görevlileri Orhan Erdoğan, Zafer Bayraktaroğlu, Mehmet Şifa Serbest ve gümrük müşaviri Volkan Zarif de beraat talebinde bulundular.

Yaklaşık 8 saat süren duruşmanın ardından verilen ara kararda, sanıklardan Süleyman Bölünmez ile kardeşi Murat Bölünmez, yurt dışı yasağı konularak 20'şer bin TL kefaletle tahliye edildi. Mahkeme, Selami Şahin, Kemal Araz, Tarık Kurt ve Eyüp Ali Hekimoğlu'nun 10'ar bin TL, Mustafa Akın'ın da kefaletsiz tahliye edilmesine karar verdi.

Mahkeme, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak, dava konusu tespitlerin incelenmesine ve bazı tanıkların dinlenmesine de karar vererek, duruşmayı erteledi.

Tüm sanıkların tahliye edildiği duruşmanın ardından sanık yakınları kararı alkışladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!