Eski DEP'lilerden Apo'ya mektup

Güncelleme Tarihi:

Eski DEPlilerden Apoya mektup
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

İdam cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'a, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde hükümlü, kapatılan DEP'in Diyarbakır eski Milletvekili Leyla Zana ile arkadaşları mektup gönderdi. Öcalan'ın avukatları, tutuklu DEP eski milletvekilleri Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan ve Selim Sadak ile bazı PKK'lı kadın tutuklulardan mektup aldığını anlattı, ancak içeriği hakkında bilgi vermedi.

Öcalan'ın 3 avukatı, dün sabah da çetebaşıyla görüşmek üzere İmralı Adası'na gitti. Gemlik İlçesi'ne gelen avukatlar Doğan Erbaş, İrfan Dündar ve Aysel Tuğluk, İlçe Jandarma Komutanlığı'nda gerekli işlemleri yaptırdıktan sonra Gemport Limanı'na götürüldüler. Avukatlar saat 09.15'te İmralı-9 botuyla İmralı Adası'na gittiler.

Bu arada Türkiye'de katılımın yok denecek düzeye düşmesi üzerine PKK, gözünü 1984 yılında Türkiye'nin sınır bölgesinden baskıyla Kuzey Irak'a göçettirdiği yaklaşık 8 bin kişiye dikti. PKK'nın 15 yaşından büyükleri silahlı eylemlere sokmak, daha küçükleri ise bombalı intihar saldırılarında kullanma kararı üzerine, yaklaşık bin kişilik grup Musul yakınlarındaki Mahmuran kampından kaçarak Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne (IKDP) sığındı. Mesut Barzani'ye bağlı yayın yapan ‘Kürdistan TV’nin haberine göre, Mahmuran kampında kalan 8 bin kişiden bin kadarı, Birleşmiş Milletler aracılığıyla IKDP'ye sığındı. BM görevlilerinin gözetiminde otobüslere bindirilerek Barzani'nin kontrolündeki bölgeye getirilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sığınmacıların eşyaları arasında çok sayıda havan mermisi ve mühimmat bulundu. Mühimmata peşmergeler el koydu. Sığınmacılar, 1984 yılından bu yana Kuzey Irak topraklarında yaşadıklarını, daha önce BM desteği ile PKK kontrolünde olan Etruş kampında kaldıklarını, daha sonra Musul yakınlarında kendileri için hazırlanan Mahmuran kampına yerleştirildiklerini anlattı. Sığınmacılar, PKK komitesinin kısa süre önce aldığı kararla, 15 yaşından büyüklerin dağdaki silahlı gruplara katılmasını, 8-12 yaşındakilerin ise intihar saldırılarında kullanılmak üzere görevlendirileceğini bildirdiğini kaydetti. Çocuklarını ölüme göndermek istemedikleri için kaçtıklarını anlatan kaçaklar, çaresizlik içerisinde olduklarını söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!