Eski başbakan Akbulut'tan çarpıcı açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Eski başbakan Akbuluttan çarpıcı açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2011 13:50

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, siyasi geçmişine ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Siyaset Okulu 7’nin beşinci haftaki oturumunda konuşan Akbulut, çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

 

İşte başkanlık sisteminden terörle mücadeleye, Başbakan Erdoğan'dan merhun cumhurbaşkanı Turgut Özal'a kadar Akbulut'un yaptığı açıklamalar:

 

“Layıkıyla uygulanacaksa Başkanlık sistemine karşı değilim”

 

Başkanlık sistemi ABD'de oturmuş bir sistem. Bu sisteme karşı değilim, eğer ki ABD’deki gibi bir uygulama söz konusu olacaksa. Orada Kongre üyeleri de, partiler de serbest. Kimse kimseyi baskı altına almıyor. Başkan’ın yetkileri çok ancak kongrenin de yetkileri oldukça geniş. Bizdeki sistemde sırf iktidarın kanunu olduğu için Meclis’e gelen teklife muhalefet karşı çıkıyor. Çünkü bağlı bulunduğu parti başkanı bunu istiyor. Ama Amerika’da her üye kendi fikrini ortaya koyma özgürlüğüne sahip. Amerika’da Başkan’ın her söylediği olacak diye bir kaide yok. Ayrıca devletin diğer organları çok kuvvetli. Orada böyle bir kültür yerleşmiş. Eğer oradaki uygulama gibi bir sisteme geçilecekse, başkanlık sistemi Türkiye için hayırlı olur.

 

Haberin Devamı

Türkiye’de Meclis hiç durmadan çalışsın, kanunlar süratle geçsin anlayışı var. Oysa ki Meclis’in görevi denetim olmalı. Meclis, Türkiye sorunlarının konuşulduğu ve tartışıldığı bir platform olmalı. Ama bizde işler otomatiğe bağlanmış gibi ilerliyor. Bugün tek partili bir hükümette eğer Cumhurbaşkanı ile uyum sağlanırsa her türlü yasayı geçirmeniz mümkün.

 

“Eskiden Genelkurmay Başkanı Başbakanlık'a gelmezdi ama şimdi geliyor”

 

Adnan Menderes halkın sevdiği, beğendiği, benimsediği bir liderdi. Tayyip Erdoğan da sevilen bir lider. Halk bu liderleri kendi gibi düşündüğü için seviyor. Sayın Erdoğan ANAP’ın politikalarını takip ediyor. Hatta onları daha ileriye taşımak için çalışıyor. Benim Başbakanlık dönemimde Genelkurmay Başkanı Başbakanlık'a gelmezdi ama şimdi geliyor. Bizim güçlü bir orduya ihtiyacımız var bu doğru ama herkes yerini de bilecek.

 

Haberin Devamı

“Kuzey Irak’a girmeyi hiç istemedim”

 

İlk Körfez Savaşı’ndan bu yana Kuzey Irak’a girme fikrine hiçbir zaman sıcak bakmadım. Bugün de bakmıyorum. Irak topraklarına girip Musul ve Kerkük’ü alma fikrini hiçbir zaman gerçekçi bulmuyorum.

 

“Terörle mücadele edemiyoruz”

 

Terör, benim görevde olduğum dönemde başladı. O dönem bir terör uzmanı filan da görmedim etrafımda. Terörle mücadeleyi ilk başladığı dönemlerde yapamadık, şimdi de yapamıyoruz. Bence söylemlerde biraz hata var. “Terör silahla önlenemiyor” dendi. Bugün düşünüyorum da bu söylem yanlıştı. Bana göre “Terörle mücadelemiz her ne yolla olursa olsun devam edecek” olmalıydı söylemimiz. Eğer siz silahla olmuyor derseniz dağdaki adam da farklı bir beklenti içine girer. Der ki “Bak silahın dışında başka bir şeyler olacak. Ekonomi düzeltilirse terör de kalmaz dendi. Arkasında ideolojik bir savaşın olduğu bir terörü, ekonomide iyileşmeyle ortadan kaldıramazsınız.

 

Haberin Devamı

“Özal suikaste kurban gitmedi”

 

Özal’a kurşun sıkan, suikast girişiminde bulunan kişinin arkasında kim var, ne amaçla yaptı bilmiyoruz. Bir de son dönemde zehirlenerek öldüğüne dair iddialar ortaya atılıyor ama bun bunu pek gerçekçi bulmuyorum.

 

  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!