Eski bakan Kırca toprağa veriliyor

Güncelleme Tarihi:

Eski bakan Kırca toprağa veriliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2005 12:38

Kalp ve solunum yetmezliği sonucu önceki gün İstanbul'da ölen eski bakanlardan, emekli büyükelçi ve yazar Coşkun Kırca (78), törenle toprağa veriliyor. Kırca için ilk tören, Galatasaray Üniversitesi'nde yapıldı.

Haberin Devamı

Coşkun Kırca'nın Türk ve Galatasaray bayraklarına sarılı naaşı, polislerin omuzlarında üniversite bahçesindeki platform üzerine konuldu.

Daha sonra saygı duruşunda bulunulan törende, Kırca'nın özgeçmişi okundu.

Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ayrılıkların hep hüzünlü olduğunu, öncelik ve sıranın bilinmediğini ifade ederek, ”Coşkun ağabeyden ayrılmak zor” dedi.

Prof. Dr. Teziç, Kırca'yı farklı kılanın sahip olduğu meziyetleri yerinde ve zamanında kullanması olduğunu vurgulayarak, ”Düşündüklerini dile getirmekten hiç üşenmedi. Bunu yazarak ve konuşarak dile getirdi. Hedef olmaktan korkmadı. Aydın olmak insanları düşündürmektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kırca'nın Galatasaray Üniversitesi'nin kurulmasında büyük emekleri olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Teziç, “Coşkuyu bu üniversitede yaşadı. Coşkun ağabey hoşçakal” dedi.

“DEHALAR ÖLMEZ...”

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Duygun Yarsuvat da, Kırca'nın başarılı bir diplomat, dürüst bir siyasetçi olduğunu ifade ederek, önce devletini düşünen, devletini temsil eden ve savunan bir siyasetçi olarak Türkiye'nin demokratikleşmesinde katkıları bulunduğunu söyledi.

Coşkun Kırca'nın bir devlet adamı olarak üniversitelerinin kuruluşunda büyük emekleri olduğunu anımsatan Yarsuvat, “Dehalar ölmez, onlara olan sevgi ve saygıyla daima yaşarlar... O bizi bulunduğu yerden izliyor. Hepimizin başı sağolsun” dedi.

Galatasaray Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Yıldızhan Yayla da, Kırca'nın hukuk, siyaset ve devlet adamı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. İlber Ortaylı da, Kırca'nın yetenekli doğan, hafızası ve zekası kuvvetli biri olduğunu anlatarak, “Devletli büyükelçim; seninle tatlı saatler yaşadım. Seni özleyeceğiz ve yoluna uğurluyoruz” diye konuştu.

“MİRASI HEP CANLI KALSIN"

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu M. Jean-Christophe Peaucelle de, Fransa'nın büyük bir dostunu kaybettiğini belirterek, Kırca'nın Türkiye ile Fransa arasında eğitim işbirliğinin sağlanmasında büyük katkıları olduğunu söyledi.

Peaucelle, “Huzurlarında saygıyla eğilirim. Mirası hep canlı kalsın. Sadece hafızalarda değil, eylemlerde de canlı kalsın” dedi.

Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç da, çok zor bir ayrılık yaşandığını ve Kırca'dan bir insan, ağabey olarak çok şey kazandıklarını anlatarak, “O aramızda, her zaman yanımızda olacak. Zamanı geldi ve gitti. Dileriz Türkiye'de yaşayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Törende konuşmaların ardından din görevlisince, Coşkun Kırca için helallik alınarak dua edildi.

Daha sonra Teşvikiye Camii'ne götürülen Kırca'nın cenazesi, burada kılınacak öğle namazının ardından Feriköy Mezarlığı'nda defnedilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!