Eski Bakan kabrini cami avlusuna yaptırıyor

Güncelleme Tarihi:

Eski Bakan kabrini cami avlusuna yaptırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 15:17

Eski Milli Eğitim Bakanı, Anadolu ve Marmara Üniversitelerinin kurucusu Prof. Dr. Orhan Oğuz, mezarını, babasının adını taşıyan Eskişehir'deki Hacı Hakkı Oğuz Camisi'nin bahçesine yaptırıyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Oğuz, yaptığı açıklamada, vefatının ardından babasının ismini taşıyan caminin bahçesine gömülmesi yönündeki fikrin çocukları tarafından ortaya atıldığını, bunun üzerine girişimde bulunulduğunu kaydetti.

“Bakanlar Kurulu bu talebimize olumlu yanıt verdi ve onayladı” diyen Prof. Dr. Oğuz, her zaman Eskişehir'de yaşamaktan ve buraya hizmet etmekten mutluluk duyduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Oğuz, kabrinin vefatının ardından babasının adını taşıyan caminin bahçesinde yer almasına sevindiğini sözlerine ekledi.
Hacı Hakkı Oğuz Camisi Koruma Derneği Başkanı Süleyman Ülker de mezarın cami bahçesine yapılmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.

PROF. DR. ORHAN OĞUZ'UN ÖZ GEÇMİŞİ

Eskişehir'de 1924 yılında dünyaya gelen Orhan Oğuz, ilk, orta ve lise eğitimini burada bitirdi. Yüksek öğrenimini İstanbul'da Yüksek İktisat ve Ticaret
Okulu'nda tamamlayan Oğuz, daha sonra Fransa'ya gitti. Paris'teki Sorbone Üniversitesi'nde hukuk doktorası yapan Oğuz, 1950 yılında yurda döndü.
Afganistan'ın Kabil Üniversitesi'nde 4 yıl öğretim üyeliği yapan Oğuz, akademik kariyerini sürdürdüğü İzmir'den Eskişehir'e gelerek Anadolu Üniversitesinin temelini oluşturan İktisadi ve İdari İlimler Akademisini kurdu.

Toplam 11 yıl burada görev yapan Oğuz, 1969 yılında Akademi Başkanlığından ayrıldı. 1969 yılında Eskişehir Milletvekili olarak TBMM'ye giren Oğuz, Demirel Kabinesi'nde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.

Oğuz'un Bakanlığı 12 Mart 1971'de sona erdi. Bundan sonraki hizmetlerini parlamentoda 1977 yılına kadar sürdüren Oğuz, 1978 yılında İstanbul İTİ Akademisi Başkanlığına seçildi. 1982 yılında İTİ Akademisi Marmara Üniversitesine dönüştü. Bu üniversitenin kurulma görevi Rektör olarak Prof. Dr. Orhan Oğuz'a verildi. Prof. Dr. Oğuz, 1992 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğünden emekli oldu.

Halen kurduğu vakıflarla Türk eğitim hayatına katkılarını sürdüren Prof. Dr. Oğuz, ayrıca 1996-1997 yıllarında RTÜK Başkanlığı da yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!