Eşini kontrole götürdü kendisi by-pass oldu

Güncelleme Tarihi:

Eşini kontrole götürdü kendisi by-pass oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, eşini kontrole götürdüğü hastanede ısrar üzerine yapılan testte ana damarı tıkalı olduğu anlaşılınca, by-pass oldu. Oya Talat, İngiltere’de ameliyat seçeneğini reddedince, Talat’ın operasyonu dün Florence Nightingale Hastanesi’nde gerçekleşti.

KALBİNDEKİ ana damarlarından biri tıkalı olan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün Florence Nightingale Hastanesi’nde 3.5 saat süren by-pass ameliyatı oldu. Tıkalı olan damarı, göğsünden alınan damarla değiştirilen Talat’ın 10 gün içinde taburcu olacağı ve 2-3 hafta içinde de günlük yaşamına döneceği açıklandı.

EŞİNİN HASSASİYETİ

İstanbul’da bulunan Talat’ın sağlık konusunda hassas olan eşi, check-up yaptırmak amacıyla Florence Nightingale Hastanesi’ne gitti ve Mehmet Ali Talat’a da efor testi yapılmasını istedi. Oya Talat’ın test sonuçları iyi çıkarken, Mehmet Ali Talat’ın kalbinde sorun görüldü. Talat’a önce Talyum testi, sonra anjiyo yapıldı. Sonuçlar, Talat’ın kalbindeki ana damarlardan birinin tıkalı olduğunu gösterdi. KKTC’li doktorların da bulunduğu 8 kişilik heyetin kararı, ameliyat oldu. Doktorlar Talat’a enfarktüs riski taşıdığı uyarısında bulundular. Talat, ameliyat konusunda kararsızlık yaşasa da sonunda "Evet" dedi.

Talat’ın eşi Oya Talat, Türkiye’de sağlık sisteminin geliştiğini söyleyerek, ameliyatın İngiltere’de yapılması seçeneğini reddetti. Klasik cerrahi tekniğiyle yapılan ameliyatı Prof. Dr. Cihat Bakay ve Doç. Dr. Belhan Akpınar başkanlığındaki iki ekip gerçekleştirdi.

Talat’ın sağlık durumunun iyi olduğunu açıklayan ameliyat ekibinden Prof. Dr. Cihat Bakay, "Kalbe giden ve ’lad’ denilen ana damarda yüzde 70 oranında tıkanma vardı. Bu damarı göğüsten aldığımız damarla değiştirdik. Kendisini mutlak bir kalp krizinden kurtardık, hayat kurtarıcı bir ameliyat oldu" dedi. Doç. Dr. Belhan Akpınar da, Talat’ın 7-10 gün hastanede kalacağını, bu sürenin 2-3 gününü yoğun bakımda geçirmesinin öngörüldüğünü belirtti. Göğüsten alınan damarların 10 yıl boyunca açık kalması nedeniyle buradan alınan damarla by-pass yaptıklarını belirten Dr. Akpınar, "Tek damar tıkanınca göğüs damarını öncelikli olarak tercih ediyoruz" diye konuştu. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Aytekin ise, Talat’ın 2-3 hafta içinde günlük yaşamına ve çalışma temposuna dönebileceğini açıkladı.

GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Talat’ı ameliyat öncesinde telefonla arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundular.

Ameliyat öncesi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ameliyata girmeden önce eşi Oya Talat ile fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi. Talat’ın epey kilo verdiği dikkatlerden kaçmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!