Eşini ikna et, malı al

Güncelleme Tarihi:

Eşini ikna et, malı al
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 02:02

Meclis'te önceki gece yapılan oylamada kadın milletvekilleri bölününce, evlilikte edinilen malların boşanmada eşit paylaşımı önergesi reddedildi ve sistem mevcut evlileri kapsamadı.

1 Ocak 2002'den itibaren evliliklerde mal paylaşımında yeni bir dönem başlıyor. Evlilik boyunca elde edilen malların boşanma durumunda eşit paylaşılmasını öngören yeni sistem, mevcut evlileri kapsamayacak. Ancak evli çiftler, yılbaşından itibaren 1 yıl içinde istedikleri mal rejimini seçme hakkına sahip olacaklar.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün kabul edilen önergesi ise eşlere yeni bir olanak tanıdı. Buna göre, 1 yıl içinde, istedikleri mal rejimini seçecek olan eşler, isterlerse sözleşmelerini evlilik tarihinden itibaren geçerli yapabilecekler. Eşini ikna edenler, mal paylaşımını evliliklerinin başından itibaren de yapabilecekler.

Medeni Yasa'nın bazı hükümlerinin yürürlük tarihini içeren tasarı önceki gün Genel Kurul'da kabul edilmişti. Kadın kuruluşlarından gelen talepleri dikkate alan DSP, ANAP, DYP ve AKP, eşit mal paylaşımının, evlilik tarihinden itibaren geçerli olması yönünde önerge vermişti. Ancak partiler, birbirlerinin önergelerine destek olmayınca, bu istem reddedildilmişti.

EVLİLİKTE MALİ MİLAD

Yürürlük yasasına göre, Yeni Medeni Yasa, 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girecek. Eşler, 1 Ocak 2003'e kadar istedikleri mal rejimini seçecekler. Seçim yapmayanlar, bu tarihten sonra boşanırsa, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002'den sonra elde ettikleri malları eşit paylaşacaklar. Önceki döneme ait mallar ise eski rejime göre paylaşılacak.

BOŞANMA DAVALARI

1 Ocak 2002'den önce açılan boşanma davaları sonuçlanıncaya kadar eşler arasında tabi oldukları mal rejimi devam edecek. Dava boşanma ile sonuçlanırsa, mallar, eşlerin tabi oldukları sisteme göre paylaştırılacak.

BABALIK SİLBAŞTAN

Halen devam eden babalık davalarında da, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, küçükleri etkin şekilde koruyan yeni yasa hükümleri uygulanacak. Yasanın ‘Babalık hükmü’ ve ‘Dava hakkı’ başlıklı maddelerine göre, bundan sonra haklarında babalık davası açılan erkeklerin de, çocuğun babası olmadıklarını ispatlamaları gerekecek.

ÇOCUĞA DAVA HAKKI

Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilecekler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılabilecek.

ÇOCUĞA NAFAKA

Hakim, babalık olasılığını kuvvetli bulursa, hükümden önce, çocuğun ihtiyaçları için uygun bir nafakaya karar verebilecek.

GAYRİMEŞRU ÇOCUKLAR

Eski yasa döneminde gayrimeşru çocuklar hakkında, yeni yasanın soybağı hükümleri uygulanacak. Gayrimeşru çocuklar vesayet altında bulunuyorlarsa, yasanın yürürlüğe girmesinden en geç bir yıl sonra velayet hükümlerine tabii olacaklar.

EVLAT EDİNME, VELAYET

Eski yasaya göre verilen evlat edinme, velayet ve vasi tayini kararları, geçerliliklerini koruyacak.

MİRASÇILIK

Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölüm tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenecek.

TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER

Medeni Yasa'da öngörülen tüzük ve yönetmelikler, yasa yürürlüğe girdikten sonra 1 yıl içinde çıkarılacak. Bu düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükteki tüzük ve yönetmeliklerin, yasaya aykırı olmayan hükümleri uygulanabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!