Esim Yazılım'dan yazılım ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Esim Yazılımdan yazılım ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 14:22

Esim Yazılım, Malezyalı Innovision firması ile 10 milyon dolarlık yazılım ihracatı anlaşması imzaladı.

Anlaşmanın kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Esim Yazılım Genel Müdürü Selahattin Esim, anlaşmanın Türkiye'de tek seferde gerçekleştirilen en büyük yazılım ihracatı anlaşması olduğunu kaydederek, “2008 yılı içerisinde asgari 10 milyon dolarlık yazılım ihracatını öngören bu anlaşmanın en önemli özelliklerinden biri, diğer sektörlerin yanı sıra ihracat kervanına bilgi teknolojileri ve yazılım sektörünün daha etkin katılımı noktasında bir ışık yakmasıdır” diye konuştu.

Son 15 yıldır Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ve Otomasyonu konusunda uzmanlaşmış bir yazılım firması olduklarını dile getiren Esim, Türkiye'nin her sektörde yerel değil, küresel düşünmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Esim, diğer sektörlerde olduğu gibi yazılım sektörünün de yurt dışına açıldıkça gerçek değerini bulacağını vurgulayarak, “Nitekim, Türkiye'de özel sektör hastanelerinin özgün yazılımlara yeterli değeri vermediği bir ortamda Malezyalı bir kuruluşun yazılım teknolojimize ve sunduğu imkanlara bakarak bugün burada 10 milyon dolarlık bir satış taahhüt etmesi son derece anlamlı ve düşündürücüdür” dedi.

Türk yazılım sektörünün önündeki engelin küresel rekabet ve diğer ülkeler değil, Türkiye'nin kendisi olduğunu kaydeden Esim, şöyle dedi:
“Uluslararası bir yazılım firması olmayı hedefliyoruz ve inanıyoruz ki bu hedefe 2 yıl içinde ulaşacağız. Malezya, Endonezya ve Brunei'nin yanı sıra Yemen, Libya ve Sudan ile de ciddi temaslarımız var. Avrupa ülkelerinden de bazı görüşme talepleri gelmeye başladı. Yurt dışında açacağımız ofisler ve distribütörlük anlaşmaları ile kısa zamanda hastane yazılımı alanında dünyada parmakla gösterilen 3-4 firma arasına girmeyi ve 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.”

Esim, Microsoft ile olan işbirliklerinin de 2004 yılı içerisinde başladığını ifade ederek, Microsoft'un bazı hastanelerdeki uygulamalarını başarı öyküsü olarak bültenlerinde yayınlaması ve Esim Yazılımı “2007 yılı en iyi gelişen iş ortağı” olarak seçmesinin kendilerini motive eden ve cesaretlendiren kilometre taşları olduğunu dile getirdi.

“BİZİM ÖNÜMÜZÜ DEVLET HASTANELERİ AÇTI”

Malezya, Endonezya ve Brunei'de birçok hastanede kullanılacak olan OTOMATIP yazılımına ilişkin bilgi veren Esim, yüzde 100 web tabanlı bir hastane bilgi yönetimi sistemi olan OTOMATIP'in sunduğu otomasyonla hastane hizmetlerini “adeta” sınırsız hale getirdiğini söyledi.

Esim, “Maliyetlerin kullanıcı sayısı ve projenin büyüklüğüne göre değiştiği sektörümüzde iddia ediyorum ki, yazılımımız maliyeti en fazla 5 ay içerisinde sağlanan verimlilik ve tasarrufla çıkartılmaktadır. Dünyada kendi kendini bu kadar hızlı geri ödeyen bir sistem olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Malezyalı Innovision firmasının, ürünü başta Malezya, Endonezya ve Brunei Sultanlığı olmak üzere Güney Doğu Asya Pasifik bölgesinde distribütörleri olarak pazarlayacağını kaydeden Esim, konuyla ilgili prensip anlaşmasının Kasım 2007'de Abu Dabi'de imzalandığını, nihai anlaşmanın da bugün imzalandığını belirtti.

Soruları da yanıtlayan Esim, Libya'ya teklif verdiklerini, Sudan'da ise somut bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Esim, “10 milyon dolar”ın Malezyalı firmanın kendi taahhüdü olduğunu, aslında çok daha büyük bir pazara doğru gittiklerini kaydetti.

Özel sektörün kendilerinin önünü açmadığını ifade eden Esim, “Bir yatağa 20 bin dolar verip, yazılıma da bunun yirmide biri kadar bir fiyat biçen özel sektör, bizim önümüzü açmadı. Bizim önümüzü ülkedeki sağlık reformları, bilişime yapılan yatırım ve devlet hastaneleri açtı” dedi.

“SADECE TÜRKİYE PAZARINA BAKARAK ÇOK ZAMAN KAYBETTİK”

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan da, “Türkiye için teknoloji treninin kaçmadığını” ifade ederek, bilişim sektörünün yaratacağı katma değerle pek çok sektörün önünü açacağını belirtti.

Arkan, Türkiye'nin neredeyse tüm sorunlarının temelinde bilgi kullanımı ve bunun içinde teknolojinin etkin kullanımının yattığını dile getirerek, “Bilişim sektörü kendi uzmanlığını kendi yatırımlarını farklı sektörlerin önünü açmak noktasında kanalize ettiği zaman, bilişim sektörü, 5 milyar dolarlık bir sektör değil, 60 milyar dolarlık sosyal güvenlik bütçesinin doğru kullanımında, ya da burada sağlanacak tasarruflarda rol oynayan ve çok kıymetli katkıları olan bir sektör olacaktır” diye konuştu.

Esim'in odasındaki duvarında 2 senedir “yazılım ihraç edeceğim” yazdığını kendisine söylediğini aktaran Arkan, “Bizlerin umudu Türkiye'de kurulan her firmanın artık dünyaya bir şey satmak için kurulması, her firmanın global, evrensel başarıyı yakalamak için çalışması. Biz sadece Türkiye pazarına bakarak içine kapanık bir psikolojide çok zaman kaybettik diye düşünüyorum” dedi.

Türkiye'nin önünde çok önemli fırsatlar olduğuna dikkat çeken Arkan, bütün sorunlara bilgi teknolojileri refleksiyle bakılmasının şart olduğunu söyledi.

Arkan, Türkiye'nin nasıl bir bilişim sektöründe nasıl bir yol izlemesi gerektiğine ilişkin bir soru üzerine de, “Biz Türkiye'nin kendi geleceği, kendi hayalleri, kendi güçlü yanları etrafında bir vizyona doğru yürümesini çok heyecan verici buluyoruz” dedi.

“MALEZYA'DA DEVLET, OTOMASYONA 200 MİLYON DOLAR AYIRDI”

Innovision Uluslararası Ticaret Direktörü Mohammed Nasır de hem teknolojik hem de işlevsellik açısından yazılımdan çok etkilendiklerini ifade ederek, benzer sistemler üzerinde pek çok ülkede araştırma yaptığını ve Esim Yazılım tarafından gerçekleştirilen yazılımın “dünyanın en iyisi” olduğunu kaydetti.

Yazılımın sağlık kurumlarında özellikle Malezya, Endonezya, Burunei Sultanlığı gibi ülkelere yepyeni bir bakış açısı getireceğini belirten Nasır, işbirliğinin yazılım sektörünün diğer alanlarında, bilgi teknolojilerinde yeni bir başlangıç anlamına geleceğini söyledi.

Nasır, bir soru üzerine de, Malezya'da devletin hastanelerdeki otomasyona geçiş için yaklaşık 200 milyon dolar ayırdığını da aktardı.

Konuşmaların ardından, Selahattin Esim ile Innovision Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Asri yazılım anlaşmasını imzaladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!