Eserlerimi en çok Türkiye anladı

Güncelleme Tarihi:

Eserlerimi en çok Türkiye anladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 00:00

Dirimart, Shirin Neshat’ın ‘The Book of Kings’ serisine ait ‘Mourners’ başlıklı çalışmalarını ve video yerleştirmelerini, Nişantaşı’ndaki galeri mekânında ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul sergi alanında izleyicilerle buluşturuyor. Bugün son ziyaret günü olan sergiyi Shirin Neshat’la konuştuk.

Haberin Devamı

1999 Venedik Bienali’nde ‘Turbulant’ filmi ile ödül aldın. Şu anda Santralistanbul’da gösteriliyor...
- ‘Turbulant’ benim kendi imzamla yaptığım ilk video enstalasyonu.  Daha şiirsel, Ortadoğu seyircisini yürekten yakalayacak kuvvetli müzikler içeriyor. Türk seyirciler bu filmi daha iyi anlayacaklar diye düşünüyorum. İçinde Mevlana Rumi şiirleri, Azerbaycanlı Shahram Nazari şarkıları var.
Sayısız ülkede sergi açtın. Eserlerinin en fazla anlaşıldığını hissettiğin ülke neresi?
- Bence Türkiye olabilir diye düşünüyorum. Çünkü bu Müslüman ülkeler arasında açmış olduğum ilk kişisel sergim. Ortak birçok noktamız var. Duygusal olarak, kültür olarak, politik olarak, ayrıca müzik ve din açısından.

/images/100/0x0/55ea662cf018fbb8f87d6013

2000”li yılların başında New York Birleşmiş Milletler binasının önünde 3 gün açlık grevi yaptığını duydum. Doğru mu bu?
- Evet. İran rejimini protesto amacıyla yaptığımız bir gösteriydi. Savaşın, tradejilerin bitmesini istiyorduk. O dönem New York’ta aralarında oyuncu Robert Retford ve Isabelli Rosellini’nin de olduğu, birçok akademik ve kültürlü grubun bir araya geldiği bir protestoydu bu. O dönem birçok insan suçsuz yere ülkede tutuklanmış, haksızlığa uğramış ve insanlar yakınlarını kaybetmişti. Noam Chomsky yaşanan bu üzücü olaylar karşısında gerçekten gözlerimizi yaşartacak bir konuşma yapmıştı. Bu olay ülkem için yaptığım ve hayatımda unutamadığım nadir günlerden biridir.
Türkiye’den beğendiğin sanatçılar kimler?
- Kutluğ Ataman’ın işlerini çok beğeniyorum. Sonra Fatih Akın, Orhan Pamuk... Masumiyet Müzesi’nden çok etkilenmiştim. Urfa’da doğan Yusuf Nabi’nin şiirlerinde çok şeyler buluyorum.
İstanbul’daki serginde bizi neler bekliyor?
- Bu sergide yer alan ve Firdevsî’nin Pers tarihini anlatan epiği Şehname’den yola çıkan ‘The Book of Kings’ serisine ait ‘Mourners’ dizisi, Mısır’da Mübarek rejimine yönelik isyanın ardından hedeflenen özgürlük ve demokrasi vaatlerine ulaşamamış olan Kahire’nin yoksul semtlerinden bireylerin portrelerinden yola çıkıyor. Daha önce ‘Villians’, ‘Patriots’ ve ‘Masses’ başlıklı eserleri sergilenen serinin ‘Mourners’ bölümü ilk olarak Dirimart’ta sergileniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!