Escinseller anayasal esitlik istedi

Güncelleme Tarihi:

Escinseller anayasal esitlik istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ile TBMM’deki ilgili komisyon başkanlarına bir mektup gönderen eşcinseller anayasadaki eşitlik maddesine "cinsel yönelim" ibaresinin eklenmesini ve eşcinsel realitesinin tanınmasını talep etti.

AKP Anayasa heyetinin, "Herkes teklifini getirsin. Toplumun tüm kesimlerini kapsayacak bir anayasa olacak" vaadi üzerine eşcinsel örgütleri de "anayasal eşitlik" için harekete geçti. Ancak komisyon başkanları, "Türkiye buna hazır değil. Ancak 22. yüzyılın anayasasında olur" diyerek eşcinsellerin taleplerine yeşil ışık yakmadı.

BİZ DE VARIZ Eşcinsellerin örgütlendiği KAOS-GL Derneği, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ile TBMM anayasa ve adalet komisyonlarının başkanlarına bir mektup göndererek, anayasa taslağındaki eşitlik maddesine "cinsel yönelim" ibaresinin eklenmesini istedi. Mektupta, "Bu toplumda sadece heteroseksüeller yaşamıyor; biz de varız. Anayasada ve yasalarda eşcinsel realitesi görmezlikten geliniyor. Sadece iki kelimeyle eşcinsel realitesinin tanınmasını istiyoruz, çünkü bu görmezden gelmenin hayra alamet olmadığını düşünüyoruz" denildi.

NEFRET SUÇU Eşcinsellerin başvurusunda AB Anayasa Taslağı’ndaki "cinsel tercih gibi gerekçelere dayanan her türlü ayrımcılık yasaklanmıştır" ifadesi dayanak gösterildi. Eşcinseller, anayasal güvence sonucunda, İngiltere’de olduğu gibi "nefret suçu"nun ceza yasalarında düzenlenmesini hedefliyor. Bu düzenleme, eşcinsellere karşı nefreti ve ayrımcılığı körükleyenlere ceza verilmesini öngörüyor.

HENÜZ ERKEN TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu eşcinsel başvurusu konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: Bilim adamlarının metninde böyle bir hüküm yok. Mektuplarını henüz almadım, gelsin ileriki aşamada değerlendirilir. Ama bu aşamada Meclis’ten ciddi bir kabul göreceğini sanmıyorum. Özgürlük diye sunuluyor, ama Türkiye’de henüz bunun zemini yok. Komisyondan ve Genel Kurul’dan geçebilecek bir talep gibi görünmüyor. Türkiye için erken. Evvela toplumsal bir kabul görmeden Meclis bu düzenlemeyi yapamaz. Hatta Avrupa’da bile hiçbir ülkenin anayasasında bu yok. AB Anayasası çıksın, ondan sonra bakarız.

DÖRDÜNCÜ KUŞAKTA AKP Anayasa Komisyonu Başkanı Dengir Mir Mehmet Fırat da talep için şunları söyledi: 21. yüzyılın anayasasında biraz zor, belki 22. yüzyılda olur. Biz, üçüncü kuşak haklar dediğimiz çevre gibi konulara taslakta yer verdik. Ama bu dördüncü kuşak özgürlüklere giriyor. Böyle bir özgürlüğü düşünmedik, zannetmiyorum kabul görsün. AB Anayasası da daha yok zaten. Avrupa’da da bunda bir mutabakat sağlanmadı. Toplumun bunları daha çok tartışması lazım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!