Esad'ın amcası Rıfat Esad'a yolsuzluk suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Esadın amcası Rıfat Esada yolsuzluk suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2013 01:52

Suriye lideri Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad'ın yolsuzluk yaptığı iddiaları dolaşıyor.

Haberin Devamı

Suriye lideri Beşar Esad'ın 1980'de Suriye hükümetine arkasını dönen ve o zamandan beri Fransa ve İspanya'da sürgün hayatı yaşayan amcası Rıfat Esad'ın yolsuzluk yaptığı, kara para akladığı, kamu fonlarından zimmetine para geçirdiği ve kurumsal gayrimenkulleri kötüye kullandığı iddia ediliyor. İddianın sahibi ise mali suçların kurbanlarını savunmayı ve korumayı misyon edinmiş Fransa'da bulunan Sherpa isimli dernek.

Derneğin bu ay içinde yaptığı suç duyurusuna Rıfat Esad'ın avukatı yanıt verdi. Müvekkili hakkındaki suçlamaların asılsız olduğunu söyleyen avukat, "Müvekkilimin sahibi olduğu gayrimenkulleri hakkında en ufak bir şüphe olsa 1986 yılında dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterran tarafından Legion d'Honneur nişanıyla onurlandırılır mıydı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Rıfat Esad hakkındaki iddialarla ilgili olarak soruşturma açılıp açılmayacağına önümüzdeki haftalarda karar verilecek.

Avukat, Rıfat Esad'ın gayrimenkullerinin 1984 ile 1986 arasında elde edildiğini söyledi. Rıfat Esad'ın oğlu Sivar Esad ise France Info radyosuna babasının 1984'ten bu yana "devletlerden, liderlerden veya uzaktaki arkadaşlarından" bazı mülkler aldığını söylemişti. Sivar Esad, bunların arasında Suudi Arabistan Kralı tarafından hediye edilen ve daha sonra Paris yakınlarında çiftlik olarak değerlendirilen araziyi de göstermişti.

Fransız Le Monde gazetesi ise Rıfat Esad'ın Paris'te 40 kadar dairesi ve malikanesi olduğunu, Fransa'daki gayrimenkullerinin toplam değerinin 160 milyon euroyu bulduğunu yazmıştı.

Rıfat Esad, Suriye'de iki yılı aşkın süredir devam eden iç savaştan önce 1982'de Beşar Esad'ın babası Hafız Esad'a karşı çıkan İslam yanlısı ayaklanmadan sorumlu tutuluyordu. Rıfat Esad, Suriye'deki savaşın ilk zamanlarında Beşar Esad'ı istifaya çağırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!