Esad’ın cezaevinde bir Türk

Güncelleme Tarihi:

Esad’ın cezaevinde bir Türk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 00:00

Independent yazarı Robert Fisk Suriye’deki cezaevine giren ilk Batılı gazeteci oldu. Fisk’in konuştuğu dört mahkûmdan biri olan Gaziantepli Cuma Öztürk, “Pişmanım. Türk yetkilileri durumumdan haberdar edin” diye konuştu.

Haberin Devamı

SURİYE’de birbuçuk yıldır süren içsavaşta cezaevlerindeki durumu ilk kez Robert Fisk kaleme aldı. Fisk, savaşın başlamasından bu yana başkent Şam’da çok sıkı korunan askeri cezaevlerinden birine girip, mahkûmlarla konuştu. Fisk’in konuştuğu dört hükümlüden birisi Gaziantepli Cuma Öztürk oldu. Kendi anlatımına göre Afganistan-Pakistan sınırındaki bir Taliban kampında aylarca gerilla eğitimi aldıktan sonra, isyana katılmak üzere Suriye’ye gelen Öztürk, güvenlik duvarını delerek Türkiye’den Suriye’ye isyancı militanları sokma görevini üstlenmiş. Kayınvalidesinin cenazesine katılmak üzere Halep’e gittiği sırada tutuklanan Öztürk, “Başıma bu gelenler yüzünden pişmanım” dedi. Üç yaşında bir kızı olduğunu ve karısının da hamile olduğunu belirten Öztürk, Gaziantep’teki ailesine hapiste “Hapiste şimdilik bana iyi bakıyorlar” mesajı gönderse de Fisk’ten Türk yetkililerin varlığından haberdar edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Türkiye’deki kamplarda cihat eğitimi

Cezaevi yönetiminin izniyle gazeteye konuşan bir diğer mahkûmsa, Cezayir kökenli Fransız Jamel Amer al-Khodoud (48) oldu. Kendisini “ılımlı Selefi” olarak tanımlayan Al-Khodoud, Suriyeli sığınmacılara yardım etmek üzere Türkiye’deki kamplara geldiğini anlattı. Al-Khodoud, bu kamplarda Libyalı bir şeyh, bazı Tunuslular ve Yemenli bir imamdan “cihat dersleri” aldığını dile getirdi. “Fransız mücahit”, Türkiye’de aldığı “eğitim”in ardından Suriye’ye gidip cihat yapmak istedi, ama kendi deyimiyle “Televizyonda izlediklerini Suriye’de görmediği için” Türkiye’ye dönmek istedi. Ancak dönüş yolunda kendisinden şüphelenen köylülerce alıkonuldu, sonra da yetkili mercilere teslim edildi.

Genelkurmay'a saldırı

SURİYE’nin başkenti Şam’da Özgür Suriye Ordusu Esad rejimi için kritik bir yeri vurdu: Genelkurmay karargâhı. Şam’ın merkezindeki Ebu Rumane semtinde bulunan Suriye Genelkurmayı’nın yakınlarında aynı saniyelerde iki ayrı patlama yaşandı. Generallerin ofislerine yaklaşık 200 metre mesafede yaşanan patlama nedeniyle dört subay hafifçe yaralandı. Suriye’nin başkenti Şam’da Genelkurmay Başkanlığı’nı hedef alan saldırıyı Özgür Suriye Ordusu’nun Ahfad-ı Resul Tugayı üstlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!