Esad bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Esad bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2012 00:00

Geçen hafta Ürdün’e kaçan Suriye’nin eski başbakanı Riyad Hicab ilk kez kamuoyuna konuştu: Suriye rejimi ahlaki, finansal ve askeri bakımdan çöküyor. Esad, ancak ülkenin yüzde 30’unu kontrol ediyor.

Haberin Devamı

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad’ın haziranda başbakanlığa getirdiği Riyad Hicab, geçen hafta ailesiyle birlikte kaçtığı Ürdün’ün başkenti Amman’da ilk kez basın açıklaması yaptı. İsyancıların Suriye bayrağı önünde konuşan Hicab, “Sizi tecrübelerime dayanarak temin ederim ki rejim ahlaki, finansal ve askeri bakımdan çöküyor. Esad Suriye topraklarının yüzde 30’dan fazlasını artık kontrol edemiyor” dedi.

Suriye’den kaçan en üst düzey politikacı olan ve muhaliflere katıldığını açıklayan Hicab, diğer siyasi ve askeri liderlere de Beşar Esad’dan kopma çağrısı yaparak, “Suriye devrime katılma şansını bekleyen şerefli subaylarla dolu. Orduyu Mısır ve Tunus ordularının yaptığı gibi halkın tarafında yer almaya çağırıyorum” diye seslendi. Hicab, rejimin isyanı bastırma biçiminden “iğrendiğini ve ruhunda ölen 20 binden fazla insanın acısını hissettiği” için kaçma kararı aldığını anlattı. Eski başbakan, “Adaletsizliği durduracak gücüm yoktu. Ellerimi bu yolsuz rejimden yıkamak görevimdir” sözlerini kullandı.
Bu arada ABD, daha önce karalisteye aldığı Hicab’a uygulanan mali yaptırımları kaldırdı.

Haberin Devamı

23 bin kişi öldü

Esad saflarında çözülme devam ederken, 17 aydır süren isyanda ölenlerin sayısının 23 bin kişiyi geçtiği öne sürülüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem Grubu isimli sivil toplum kuruluşundan Rami Abdülrahman, “13 Ağustos itibariyle 23 bin 2 kişi öldü, bunların 16 bin 142’si sivil, bin 18’i ordudan ayrılanlar ve 5 bin 842’si asker” diye açıkladı. Sadece son 13 günde 2.409 kişinin çatışmalarda öldüğü bildiriliyor. Sözkonusu rakamlara şehiba diye adlandırılan milislerin, nerede tutuldukları bilinmeyen kayıpların ve kimlikleri belirlenemeyenlerin dahil olmadığı bildirildi.

Bir zamanlar salondu

Halep’in kontrolü için yaklaşık bir aydır sokak çatışmaları devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Esad’ın askerleri amansız bir mücadele veriyor. İşte Halep’te çatışma üssüne dönen çok sayıda evden biri. Bir zamanlar misafir ağırlanan salonda bu kez ellerinde silahlarla muhalifler, sokaktaki askerle çatışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!