Erzurumlu Kara Fatma kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Erzurumlu Kara Fatma kimdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 17:13

Milli Mücadele kahramanlarından ‘Kara Fatma’ lakaplı Üsteğmen Fatma Seher Erden'in kim olduğu merak konusu oldu. Erzurumlu Kara Fatma'nın kim olduğunu merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, Erzurumlu Kara Fatma kimdir?

Haberin Devamı

Milli mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren, gerektiğinde yaralarını saran ve üsteğmenlik maaşını Kızılay'a bağışlayan "Kara Fatma" lakaplı Erzurumlu Fatma Seher Erden, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. İşte, Erzurumlu Kara Fatma olarak da bilinen Fatma Seher Erden hakkında tüm detaylar...

FATMA SEHER ERDEN KİMDİR?

1888’de Erzurum'da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne'ye yerleşir. Sarıkamış'a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi'nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher'in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur.

Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği komuta eder.

Haberin Devamı

Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul'a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay'a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955'te 67 yaşında İstanbul Darülaceze'de hayatını kaybetti.  Kasımpaşa’daki Kulaksız mezarlığına defnedildi.

BAKMADAN GEÇME!