Erzurum'da toprak kayması

Güncelleme Tarihi:

Erzurumda toprak kayması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 07:38

Erzurum'un Palandöken ilçesinde yaptırılan Kervansaray Alışveriş merkezinin inşaatında yağmurun etkisiyle toprak kayması meydana geldi.

Haberin Devamı

Can kaybının olmadığı göçük sırasında, inşaata 5 metre uzaklıkta bulunan 2 apartmandaki 104 daire, güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. İnşaat çevresinde incelemelerde bulunan Vali Sami Bulut, “Apartman yöneticileriyle görüştük, vatandaşlarımızın bir çoğu yakınlarının yanına yerleşmiş. Şu an dışarıda kalan kimse yok. Zaten apartmanlarda da hasar yok. Kriz Merkezi'nde konuyu geniş çaplı inceleyeceğiz. İnşaatın harfiyatının gereğinden fazla alındığına dair iddiaları var, olayda bir ihmal tespit edilirse, sorumlular hakkında gerekli yasal işlemler elbette yapılacaktır” dedi.

Palandöken İlçesi Yıldızkent semtindeki Osman Gazi Mahallesi'ndeki Şahin-2 ve Gürhan-2 apartmanının sakinleri, dün akşam saat 23.30 sıralarında yaşadıkları sarsıntıyla kendilerini sokağa attı. Deprem olduğunu sanarak paniğe kapılan apartman sakinleri, bir süre sonra apartmanlarına 5 metre uzaklıktaki inşaatın çevresinde toprak kayması yaşandığını farketti. Vatandaşların ihbarı üzerine inşaata gelen polis ve sivil savunma ekipleri anons yaparak her 2 bloktaki 104 daireyi boşalttı.

Haberin Devamı

HAFRİYATIN GETİRDİĞİ RİSK

Apartman sakinleri, yağmurun etkisiyle meydana gelen toprak kaymasına Asfen A.Ş. tarafından yaptırılan Kervansaray Alışveriş Merkezi'nin inşaatı sırasında gereğinden fazla alınan harfiyatın neden olduğunu ileri sürdü. Apartman yöneticilerinin inşaatın harfiyatının fazla alındığı gerekçesiyle 3 ay önce Palandöken Belediyesi ve Cumhuriyet Savcılığı'na müracaatta bulunduğunu iddia eden apartman sakinleri, “Gece uykuya hazırlanırken bir anda sallanmaya başladık. Deprem olduğunu düşünüp kendimizi dışarıya attık. Yanı başımızdaki inşaat çevresinde toprak kaymasını farkedince, bir an olsun rahatladık, ama yaşadığımız korku bize yetti. Aylar öncesinden bu konudaki şikayetlerimizi dile getirmiştik ancak kimseye derdimizi anlatamadık” diye konuştular.

İLK TESPİTLERE GÖRE FAZLA HASAR YOK

Öte yandan bölgeye gelen Vali Sami Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Ahmet Küçükler, Palandöken Belediye Başkanı AKP'li Cenap Köksal Birdal, inşaat ve apartman çevresinde incelemelerde bulundular. Tedbir amaçlı olarak 104 dairenin boşaltıldığını belirten Vali Sami Bulut, binalarda herhangi bir hasarın olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Vali Bulut, “Mühendislerin yaptığı incelemenin ardından binanın yakın zamanda yıkılması riskinin olmadığı ortaya çıktı. Apartman yöneticileri, belediye başkanları, Bayındırlık İl Müdürlüğü yetkilileri ve diğer ilgililerle İl Kriz Merkezi'nde toplantı yapacağız. Risk almak istemiyoruz. Risk almamak için de binaları hemen boşalttık. Apartman sakinlerinin çoğu akrabalarına gitmiş. Açıkta kalanları da misafirhanelere yerleştireceğiz. Alışveriş Merkezi'nin ruhsat harçları yatırılmış. Yarın inşaata başlanması planlanıyormuş. Ancak biz, güvenlik amacıyla inşaat öncesi istinat duvarı yaptıracağız. Toprak kaymasının önüne gececeğiz” diye konuştu.

Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, gerekli önlemlerin alınması için alışveriş merkezini yapan firma yetkililerini daha önce birkaç kez uyardıklarını da dile getirdi.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!