Erzurum'da olaylı Nevruz kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Erzurumda olaylı Nevruz kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2013 15:12

BDP’nin Erzurum’da düzenlediği Nevruz kutlamasını protesto eden gruplarla, kutlamaya katılan grup arasında taşlı sopalı çatışma çıktı. Polis kentin çeşitli semtlerinde toplanarak kutlama yapılan alana gelen protestocuları engellemek için cop ve biber gazı kullandı.

BDP bugün Erzurum’da bugün nevruz kutlaması yaptı. Merkez Palandöken İlçesi’nde eski Hayvan Pazarı alanındaki nevruz kutlamasına katılan yaklaşık 1500 kişi alana, üzerleri polis tarafından tek tek aranarak girdi. Polisler kutlamaya gelen kadın ve çocuklara çikolata dağıttı.

PROTESTOCU GRUPLARA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Mitingin başlamasıyla birlikte polis telsizinde hareketli dakikalar yaşandı. Aliravi, Tebrizkapı, Atatürk Üniversitesi ve Havuzbaşı semtlerinde toplanan karşıt görüşlü grupların, miting alanına doğru yürüyüşe geçtiği belirtildi. Polis telsizinden ekiplere, yürüyüşe geçenlerin durdurulması uyarısı yapıldı. Telsizden polislere taşkınlık yapan grubun dağılmaması halinde cop ve biber gazı kullanılması konusunda emir verildi. Müdahale eden polis bu grupların kutlama alanına gelmesi engellendi.

ALTAN TAN: KEMALİZMİ TARİHİN ÇÖP SEPETİNE ATALIM

Palandöken’deki nevruz kutlamasının yapıldığı alanda nevruz ateşi yakılmasıyla kutlama başladı. Burada kamyon kasasında oluşturulan platformdan kalabalığa hitap eden BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kürtlerin birlikte yaşamaya hazır olduğunu, ancak eskisi gibi ’sen efendi, ben köle’, ’sen ağa, ben kulum’ olunmayacağını söyledi. Altan Tan, "Gelin yeni bir Türkiye inşaa edelim, yeni bir Türkiye. Kemalizmi tarihin çöp sepetine atalım, çöp sepetine" dedi.

Türkiye’nin yeni bir anayasası olması gerektiğini vurgulayan Altan Tan, "Bu anayasa, bütün Ortadoğu, Suriye, Irak, Arabistan, Mısır’a dosta ve düşmana da örnek bir Anayasa olsun. Ankara buna hazır mı? Valla kendi bilir, Akılsız başın cezasını ayaklar çeker. Bütün bir Ortadoğu yeniden şekilleniyor. Ya akıllanırsın doğru düzgün bir sistem, bir düzen kurarsın veya akıllanmazsan ders almazsan, yeni bir hayat kurmazsan bunun cezasını sen çekersin. Kürtlerin kaybedecek bir şeyi kaldı mı?" diye konuştu.

Erzurum’daki Kürtlerin meydanlara çıkmalarını isteyen Altan Tan, "Erzurum’daki Kürt kardeşlerimize sesleniyorum: Bu üç tane faşistten mi korkuyorsunuz? Bu meydanlara gelmiyor, neden korkuyorsunuz? Bugün Erzurum’daki kardeşlerimizin de artık kendilerine gelmesi, bir özgüven duymaları lazım" dedi.

KUTLAMANIN SONUNDA OLAYLAR ÇIKTI

Konuşmanın ardından etkinliğe katılanlar dağılırken, Erzurum’un çeşitli semtlerinde toplanan gruplar ellerinde Türk bayraklarıyla kutlamanın yapıldığı alana doğru yürüyüşe geçti.

BDP’nin Karadeniz’e olduğu gibi Erzurum’a giremeyeceğini söyleyen bu gruplardakiler, "Apo’nun p..leri yıldıramaz bizleri’, ’Ya Allah bismillah Allahuekber’, ’Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları atan grupları engellemek için polis Kazım Yurdalan Mahallesi’nin çevresinde etten duvar ördü.

Bu sırada barikatı aşan gruplara polis cop ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Buna karşın yaklaşık 500 kişi, polisin kurduğu iki barikatı da aşarak kutlamanın yapıldığı alana girdi. BDP’nin kutlamasına katılan grupla, bunu protesto için alana gelen grup birbirine taş ve sopalarla saldırdı. Polis cop ve biber gazıyla müdahale ederek güçlükle çatışmayı sonlandırırken, arada kalan bir polis memuru yaralandı.

Nuvruz kutlamasının yapıldığı alandaki olaylara katılan gruplar polis tarafından dağıtılırken, kentin çeşitli semtlerinden yürüyüşe geçen gruplar Cumhuriyet Caddesinden geçerek Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı önünde toplandı. Polisin müdahalesine karşın dağılmayan kalabalık, İstiklal Marşı söyledi. Sayıları giderek artan grup PKK ve Abdullah Öcalan aleyhine sloganlar atıp uzun süre protestolarını sürdürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!