Ertelenen ÖSS bugün yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ertelenen ÖSS bugün yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Soru kitapçıkları çalındığı için ertelenen ÖSS, bugün 145 il, ilçe merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Sınava 1 milyon 479 bin 552 aday girecek.

Soru kitapçıklarının çalınması nedeniyle ertelenen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), bugün yapılıyor. Sınavda yöneltilecek soruların içeriği ve sayısı, önceki sınavlardaki gibi olacak. Sınavın güvenliğinin sağlanması amacıyla sınav yerlerinde ek önlemler alındı.

ÖSS'ye bu yıl 1 milyon 479 bin 552 aday girecek. Sınav, 145 il ve ilçe merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirilecek. Sınav, 5 bin 396 binada, 76 bin 927 salonda yapılacak. Sınavda 218 bin 470 kişi görev alacak.

Adaylar, 2 Mayıs 1999 Pazar günü yapılması öngörülen sınav için kendilerine gönderilen sınava giriş ve kimlik belgesi ile daha önce bildirilen sınav salonlarında, ÖSS'ye girecekler. Adayların, Sınava Giriş ve Kimlik belgelerini, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini, bir fotoğraf, iki kurşun kalem ve silgiyi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Sınava Giriş ve Kimlik belgesi olmayan adaylar, sınava alınmayacak. Adayların, gerektiğinde kendilerini tanıtmak için yanlarında bir fotoğraf da mutlaka getirmeleri gerekiyor. Başörtülü adaylar da sınava girecek. Ancak başkasının yerine sınava girmek isteyenlerin önlenmesi amacıyla, bu adayların kimliklerini net biçimde tanıtmaları gerekiyor. Başörtülü adaylar, kimliklerinin tespit edilememesi halinde sınava alınmayacak. Bu konuda, bina sorumluları ve salon başkanları yetkili olacak.

SINAVIN KURALLARI

Adayların, çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu gibi haberleşme araçlarıyla cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla silah ve benzeri teçhizat ile müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava girmeleri yasaklandı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri yapıldıktan sonra, salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak. Sınav, saat 09.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 3 saat sürecek. Adaylar ayrıca, sınav başladıktan sonra ilk 1.5 saat içinde sınav salonunu terk edemeyecekler.

ÖSS'NİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖSS puanları her aday için, ÖSS Sözel (ÖSS-SÖZ), ÖSS Sayısal (ÖSS-SAY) ve ÖSS Eşit Ağırlıklı (ÖSS-EA), ÖSS-DİL olarak hesaplanacak. ÖSS sonuçları, 12 Temmuz'da açıklanacak. Sonuçlar, 1999 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuç Gazetesi, 900'lü telefon hatları ve Internet aracılığıyla adaylara duyurulacak. ÖSS'ye giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara, 12-21 Temmuz tarihleri arasında sınav sonuç belgesi postalanacak. 1999-ÖSS'yi kazanmış olmak için ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve ÖSS-DİL puanlarından en az birinin 105 veya daha yukarı olması gerekiyor.

ÖSS'de 105 ve 119.9 arasında puan alan adaylar, meslek yüksekokulları ile açıköğretim programlarına girebilecekler. 120 ve daha yüksek puan alan adaylar da lisans programlarına yerleşebilecekler.

Üniversitelerin önlisans ve lisans programlarına, toplam 267 bin 169 öğrenci alınacak. Açıköğretim'i tercih eden tüm adaylar, puan şartı aranmaksızın yerleştirilecekler.

SONUÇLAR 24 AĞUSTOS'TA

Sınavı kazanan adaylara sınav sonuç belgesiyle birlikte 1999 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve 1999 ÖSYS Tercih Formu gönderilecek. Adaylar üniversiteyle ilgili tercihlerini sınavı kazandıktan sonra yapacaklar. Böylece adaylara, aldıkları puan ve puan türü doğrultusunda tercih yapabilme avantajı veriliyor. Tercih formunun arka yüzünde yurtlar için başvuru formu da yer alacak. Adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların hangi programa yerleştikleri 24 Ağustos'ta açıklanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!