Ertelemede yöntem krizi

Güncelleme Tarihi:

Ertelemede yöntem krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yerel ve genel seçimlerin 18 Nisan'da yapılmasına dair hem TBMM kararı hem de yasa çıkartılması, erteleme yanlılarını sıkıntıya düşürdü. Seçimlerin ertelenmesi için yasa çıkartmakta zorluk çeken küskünler, Meclis kararı ile bunu yapmaya çalışacaklar. Küskünlerin, Meclis kararı için önergeyi bugün vermeleri bekleniyor. Önerge kabul edilirse Yüksek Seçim Kurulu'na da iş düşecek.

ÖNERGE HAZIRLIĞI

Küskünler, ertelemeye ilişkin Meclis kararı alınması amacıyla önerge hazırlıyorlar. Önergenin, TBMM Başkanlığı'na bugün verilmesi bekleniyor. FP'nin ertelemeye ilişkin tam desteği sağlanmadan önerge verilmesini doğru bulmayan bazı küskünlerin de bir süre beklemekten yana oldukları belirtiliyor.

FP YASADAN YANA

Küskünlere öncülük eden FP de dahil olmak üzere önemli bir grup, Meclis kararının yeterli olmadığını savunuyorlar. FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, yasa çıkartmadan seçim ertelemesinin mümkün olamayacağını ifade etti. İktidar kanadı da ertelemenin yasa ile yapılması gerektiği görüşünü savunuyor. İktidar temsilcileri, ‘‘Yasa önerisi verirlerse bunu çoğunlukta olduğumuz komisyondan geçirmek zorundalar. Bunu başarsalar bile hükümetin onayı olmadan Genel Kurul'dan bunu geçirmeleri mümkün değil’’ görüşünü savundular.

TOP YSK'YA GEÇER

Zonguldak Bağımsız Milletvekili Mümtaz Soysal ise seçimlerin 18 Nisan'da yapılacağı hükmünün yer aldığı yasanın, Meclis kararına atıfta bulunduğu iddiasının gündeme getirilebileceğini söyledi. Soysal, ‘‘Bunu savunanlar, Meclis kararı ile seçimi erteletebilirler. O zaman iş YSK'nın önüne gider. YSK da, mevcut yasaya göre işlemleri yaptığını ve kendisini bu yasanın bağladığına karar verir. YSK'nın kararı kesindir’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!