Eroğlu: Rumlar ortaya plan koymadı

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu: Rumlar ortaya plan koymadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 19:50

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cenevre'de yapılan Kıbrıs zirvesinin esas hedefinin, tarafların pratik planlarını ortaya koyması olduğunu, kendilerinin pratik bir planla üçlü görüşmeye gitmelerine karşın Rum tarafının herhangi bir plan ortaya koymadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Özel Hastaneler Birliği yöneticilerini kabulü sırasında Kıbrıs konusuna da değinerek, Cenevre'de plan ortaya koymayan Rum tarafının “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığıyla ilgili önerilerini okuyarak zaman geçirmeye çalıştığını kaydetti.

Eroğlu, şöyle konuştu:

“Oysa bizim müzakere masasına koyduğumuz, doğrudan çözüme yönelik pratik bir plandı. Ama Rumlar herhangi bir plan getirmemeleri yanında, bizim önerilerimizi de reddettikleri için bir sonuç alınamadı. Cenevre'den önümüzü görecek bir sonuç çıkmadığı için 'Bizi tatmin etmedi' dedik. Bizim beklentimiz, bu toplantıda bir sonuç çıkması ve Genel Sekreter ile yapacağımız 3. zirvede de bir sonuca varabilmekti. Maalesef bu noktaya ulaşamadığımız için bu zirveden çok da memnun olmadık.”

DOĞRUDAN TİCARET KONUSU

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın, “doğrudan ticaret” konusunda girişimleri olduğuna ilişkin Rum basınında çıkan haberlerle ilgili olarak ise Downer'ın Cenevre'ye gelmeden önce Brüksel'e giderek AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştüğünü, ancak ne konuştuklarını bilmediğini söyledi.
Rum tarafının kendini, adada bir anlaşmaya varılması mecburiyetinde hissetmediğini, oysa Rumları anlaşmaya zorlayacak olan şeyler bulunduğunu bildiren Eroğlu, bunlardan en önemlisinin Avrupa Birliği'nde 26 Nisan 2004'te alınan, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılmasına yönelik karar olduğunu, kendilerinin de AB'den bu taahhüdünü yerine getirmesini talep ettiklerini kaydetti.
Bunun bugüne kadar yerine getirilmediğini ifade eden Eroğlu, buna karşın Downer'ın başka düşünceleri olduğunu, ancak hepsini kendileriyle paylaşmadığını ifade etti.
Rumların, Kıbrıs Türk tarafını anlaşma mecburiyetinde gördüğünü, bu nedenle masadaki uzlaşmazlığını sürdürdüğünü vurgulayan Eroğlu, Rum tarafını uzlaşmaya yöneltecek tedbirlerin belli olduğunu, ancak ne AB'nin ne de BM'nin henüz bu yönde bir karar aldığını belirtti.

ÖZERSAY YARIN ANKARA'DA

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cenevre zirvesi sonrası değerlendirmelerin devam ettiğini, Özel Temsilcisi Kudret Özersay;ın katılımıyla yarın Ankara'da bir değerlendirme yapılacağını söyledi.
Eroğlu, kendisinin de Pazartesi günü Cenevre görüşmesiyle ilgili olarak Cumhuriyet Meclisi'ne bilgi vereceğini kaydetti.

BM'DEN YALANLAMA

Öte yandan, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFİCYP) sözcülüğü, Rum Filelefteros gazetesinin dünkü sayısında yayımlanan, “BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in Brüksel;deki yetkililere KKTC ile direk ticarete başlanması konusunda telkinde bulunduğuna” ilişkin haberi yalanladı.
BM Barış Gücü Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, bu haberin “asılsız olduğu” ve “bu iddianın diğer medya kuruluşlarınca yeniden haberleştirilmesinin talihsizlik” olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “bu tip haberlerin adada güvensizliği artıracağı ve BM Barış Gücü'nün kalıcı bir anlaşma konusunda taraflara yardımını baltalayacağı” ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!