Ermenistan’a ABD’den nükleer uyarı

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan’a ABD’den nükleer uyarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD, Ermenistan'da bulunan, Türkiye sınırı yakınlarındaki Metzamor Nükleer Santralı'nın son derece tehlikeli olduğunu bildirdi.

Çernobil ile ilgili bir toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Nükleer Santrallar Güvenlik Koordinatörü Carol Kessler, Metzamor'un Çernobil'deki santral gibi inşa edilmediğini belirtti, ‘‘Ancak, bu santralın emniyetli çalışması ve faaliyette bulunması için günün koşullarına uygun hale getirilebileceğine inanmıyoruz’’ dedi.

ALTERNATİF ARAYIŞ

Kessler, Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası ile birlikte Ermenistan'da alternatif enerji kaynaklarının oluşturulmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını da belirtti. Kessler, bir nükleer reaktörün 2004 yılında kapatılacağı yolunda Erivan yönetiminden söz aldıklarını da ifade etti. Kessler ve diğer bazı Amerikan yetkilileri, Çernobil'in hala bir tehdit oluşturması nedeniyle New York'ta 20 Kasım'da yapılacak uluslararası bir toplantı hakkında bilgi verdiler. Toplantıda, Çernobil'in tamamen zararsız hale getirilmesi için yapılacak çalışmalara mali katkı istenecek. 760 milyon dolarlık projeye, G-7 ülkeleri ve Avrupa Komisyonu tarafından 300 milyon dolar verilecek. Ukrayna hükümeti ise 150 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak. Projenin, 2004 yılında tamamlanması tasarlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!