Ermeni tasarısı geçerse, ABD'ye ihale yok

Güncelleme Tarihi:

Ermeni tasarısı geçerse, ABDye ihale yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

MGK'dan misilleme

Büyük tepki çeken sözde Ermeni soykırım tasarısı için Ankara karşı eylem planı hazırladı. Tasarı geçerse ABD firmaları askeri ve enerji ihalelerinden ihraç edilecek. Gerekirse, Türkiye'nin ABD büyükelçisi istişare için Ankara'ya çağrılacak.

Ankara, sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı ABD, Avrupa ve Ermenistan'ı bu tür politikalara devam edilmesinin taraflara fayda getirmeyeceği yönünde net bir dille uyardı. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki sözde Ermeni soykırımı tasarısı, dünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında gündemin ilk sırasını oluşturdu. Ankara bu çerçevede, orta ve ileri vadede misilleme politikalarını da içeren üç buçuk sayfa ve 30 maddeden oluşan kapsamlı bir karşı eylem planı için düğmeye bastı. Türkiye'nin eylem planı dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında gerçekleşen MGK'nın ardından yapılan açıklamada da ilan edildi.

NİFAK TOHUMU

Açıklamada, ‘‘Tarihi gerçekler, resmi belgeler, kilise kayıtları ve şahitler ortada iken dünya varoldukça aynı coğrafi bölgede birlikte yaşamak zorunda olan iki halkın arasına aslı olmayan konular yaratarak, nifak tohumları sokmanın ve buna itibar etmenin taraflara kazanç sağlayamacağının bilinmesi ve başta komşu Ermensitan yönetimi ve halkı ile herkesin yararına olacaktır’’ ifadelerine yer verildi. ABD'deki gelişmeleri esefle karşıladığını belirten MGK, açıklamasında, içinde misilleme politikaları ve yaptırımlar bulunan ‘‘karşı eylem planı’’ konusunda da asla taviz verilmeyeceği yönünde sinyal verildi. Açıklamada, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti devleti bu faaliyetlere karşı aşama aşama gerekli tedbirleri almaktadır. Olayların gelişmesine göre gelecekte daha etkin tedbirlerin alınacağı da tabiidir.’’ denildi.

İŞTE PLAN

Eylem planı çerçevesinde Ankara, orta ve ileri vadede bu soykırım iddialarını sadece ABD değil tüm uluslararası gündemlerden düşürmeyi planlıyor. Eylem planına göre, ilk adımda başta Washington olmak üzere dünya'daki belli başlı merkezlerde ‘‘adam adama markaj’’ politikası ile Ankara'nın haklılığı anlatılacak. Erivan'a da diplomatik ve ekonomik baskı uygulayacak Ankara ayrıca, Ermenistan'a hava koridorunun kapatılması gibi karşı önlemleri de ileride gündeme getirebilecek.

ELÇİ'Yİ ÇAĞIRIRIZ

ABD'deki sonuç paralelinde de, bu ülkenin enerji ve askeri savunma ihalelerinden ihracı, Türk Büyükelçisinin istişare için geri çağrılması bile gündeme gelecek. Türk diplomatlarını katleden Asala'nın eylemlerine de tüm dünyanın dikkatini çekecek Ankara, bu yolla oluşturacağı karşı eylem strateji kağıtları çerçevesinde konu ile ilgili tarihçileri de biraraya getirerek, Ermeni soykırım iddialarının çürütülmesine çalışacak. Ermeni iddialarının çürütülmesi için devlet arşivlerinin internette tüm dünyaya açılması da MGK'da tartışıldı ancak tam bir mutabakat sağlanamadı.

ABD'deki Komite'de tasarının hakkındaki kararın bir hafta ertelenmesinin herşeyin bittiği anlamına gelmediğinin dile getirildiği MGK'da, Dışişleri Bakanı İsmail Cem de bir saat süren bir konuşma yaptı. Cem, Türkiye'nin Ermeni tasarılarına olan hassasiyetlerini Batı dünyasında bundan böyle daha ciddi olarak hissettireceğini söyledi. Bakan Cem, Türkiye'nin bunun aksi durumlarda çeşitli alanlarda misilleme politikalarına başlanabileceği sinyalini de verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!