Ermeni meselesini araştıran öğrenciler fişlendi iddiası

Güncelleme Tarihi:

Ermeni meselesini araştıran öğrenciler fişlendi iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2013 10:19

Agos Gazetesi, Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) Ermeni meselesini araştıran öğrencileri fişlediğini iddia etti.

Haberin Devamı

Emre Ertani’nin haberine göre, Türk Tarih Kurumu'nun (TTK), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) aracılığıyla üniversitelere yazı göndererek Ermeni meselesi üzerine çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin isimleri, çalışma başlıkları ve iletişim bilgilerini istediği öne sürüldü.

'İletişim bilgileri istendi'

İddiaya göre, TTK Başkanı Prof. Mehmet Metin Hülagü’nün imzasını taşıyan belgede, “Ermeni Soykırım İddiaları konusunda yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere, Ermeni Meselesi alanında çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin isimleri, çalışma başlıkları ve iletişim bilgileri” talep ediliyor.

'Başkan Bey talep etti'

Agos’un haberine göre Hülagü, böyle bir bilgi talep ettiklerini reddederken, TTK’dan başka bir yetkili ise, “Ermeni meselesi çalışan öğrencilerin bilgilerini Başkan Bey (Mehmet Metin Hülagü) talep etti. Nerede, ne şekilde kullanacağını bilmiyoruz” dedi. TTK’nın 27 Ekim tarihli ve 91157493-730.10-3119 numaralı yazısına dayanan belge, son günlerde ses getiren ‘fişleme’ tartışmalarının Ermeni sorunuyla ilgili olarak da gündemde olduğunu ortaya koydu.

TTK’dan bir yetkili konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu bilgilerin TTK burslarıyla ilgili olarak da istenmiş olabileceğini söyleyerek, Ermeni meselesiyle ilgili çalışmaları bir araya getirmek gibi bir düşüncenin de olabileceğini ifade etti. TTK yetkilisi, “Bu konu özelinde değil de bize sosyal bilimlerde çalışan bütün öğrencilerin bilgilerini gönderdiler” diyerek YÖK’ten istedikleri gibi geri dönüş alamadıklarını da dile getirdi.

‘Soykırım var’ diyene burs yok

Burs verilirken hangi kriterlerin göz önüne alındığını, örneğin 1915’te yaşananları soykırım olarak tanımlayan öğrencilere burs verilip verilmediğini sorması üzerine yetkili, “Kurum olarak (Ermeni Soykırımı’nı) resmen kabul etmiş değiliz, onun için burs verilmeyebilir. Başvuru yapabilirler ama olumlu sonuç çıkmayabilir” açıklamasında bulundu.

‘YÖK kendi istemiş’

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak konuşan TTK Başkanı Mehmet Metin Hülagü ise, TTK yetkilisinin aksine, üniversitelerden özel olarak Ermeni meselesi çalışan öğrencilerin bilgilerinin istendiğini yalanladı ve söz konusu isteğin kendi bilgileri dışında YÖK tarafından talep edildiğini öne sürdü: “Biz sosyal bilimler alanında hangi öğrenci hangi alanda çalışıyorsa bir yıl önce onların bilgisini istedik. TTK’nın sitesinde yer alan Araştırma Bilgi Sistemi’nde bu bilgileri yayımlıyoruz. Bundaki amacımız kim, ne çalışıyorsa bilinsin ve başka öğrenciler de aynı konuları çalışarak zaman kaybetmesinler.”

Agos Gazetesi YÖK'ün üniversitelere gönderdiği belgeyi yayınladı.

Ermeni meselesini araştıran öğrenciler fişlendi iddiası


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!