Erken tahliyede kira oyununa gelmeyin

Güncelleme Tarihi:

Erken tahliyede kira oyununa gelmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Erken tahliyelerde ödenmesi gereken kira bedelinin ev sahibi tarafından değil, mahkemenin tayin edeceği bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bu nedenle, Yasa'daki boşluklardan yararlanarak, kontrat bitim tarihine kadar olan dönemin tamamı için kira talebinde bulunan ev sahiplerinin oyununa gelmeyin. Bu durumda, mahkemeye başvurularak, bir bilirkişinin tayin edilmesi ve konutun boş kalacağı dönemin belirlenmesinin talep edilmesi gerekiyor.

Buna rağmen, bazı ev sahipleri erken tahliyelerde kiracılardan, kontrat bitim tarihine kadar olan dönemin tamamı için kira talebinde bulunabiliyor.

Elif Mutlu'da 1.5 yıl oturduğu evi kontrat bitim tarihi dolmadan tahliye eden okuyucularımızdan. Ev sahibinin konut yeniden kiraya verilinceye kadar olan dönemin tamamı için Mutlu'dan kira talep etti. Buna da, Yasa'yı gerekçe gösterdi. Kontrat bitim tarihine kadar kirayı ödemesi gerektiğini, aksi taktirde icra takibi başlatacağını söyledi.

Ancak, Yargıtay 13'ncü Hukuk Dairesi'nin 1990 yılında aldığı 3403 sayılı karar, ev sahiplerinin yasayı suistimal etmesini engelliyor. Buna göre, erken tahliye durumunda konutun yeniden kiraya verildiği tarihe kadar boş kaldığı döneme ait kira bedelinin eski kiracı tarafından karşılanması gerekiyor. Ancak bu dönemin, ev sahibi tarafından değil, bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bunun da nedeni, ev sahiplerinin, ‘‘nasıl olsa kira bedeli ödeniyor’’ diye evin kiralanmasını bilinçli olarak geciktirme ihtimalinden kaynaklanıyor.

Bu durumun engellenmesi için de, kiracının mahkemeye başvurarak, bir bilirkişinin görevlendirilmesini talep etmesi gerekiyor. Bilirkişi, konutta yapacağı inceleme sonucunda, bir kiralanma süresi tespit ediyor ve ev sahibine ödenecek kira bedelini belirliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!