Erken seçim 24 Haziran veya 1 Temmuz'da

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim 24 Haziran veya 1 Temmuzda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2007 00:00

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Başbakan Erdoğan, AKP MYK'yı acil topladı. 2 saatten fazla süren toplantının ardından Erdoğan, “Hemen yarın sabahtan itibaren ve öncelikle genel seçim tarihini öne almak için TBMM'ye başvuracağız” dedi. Erdoğan, “Seçim tarihinin 24 Haziran veya 1 Temmuz olabileceğini” de kaydetti.

Başbakan Erdoğan'dan tarihi açıklama / Video

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, kurmaylarını acil olarak topladı. Erdoğan, akşam saatlerinde AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı için parti genel merkezine gelişinde, gazetecilerin soruları üzerine, “Arkadaşlar, toplantımız var. Toplantımızı yaptıktan sonra konuyla ilgili açıklamayı, en geniş şekilde size sunacağız” dedi. Erdoğan, gazetecilerin “Erken seçim gündemde mi?” sorusu üzerine “Onu Cemil Bey (Çiçek) zaten söyledi. Arkadaşlar, toplantımızı yapalım, sonra gerekli açıklamayı yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

"YARIN TBMM'YE BAŞVURULACAKTIR”

MYK toplantısı 2 saat 15 dakika sürdü. Başbakan Erdoğan, toplantının ardından saat 22:50'de parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, MYK üyeleri, AKP grup başkanvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle yaptıkları toplantıyı az önce tamamladıklarını kaydetti.

Erdoğan, AKP olarak ortaya çıkan bu yeni durumu milletin takdirine sunmayı bir zaruret olarak gördüklerini ifade ederek, “Onun için hemen yarın sabahtan itibaren ve öncelikle genel seçim tarihini öne almak için TBMM'ye başvuracaklarını” bildirdi. Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçimleri 1. tur oylamasıyla ilgili kararını bu akşam açıkladığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Anladığımız kadarıyla mahkemenin kısa kararı kendi ifadeleriyle de yarın sabah TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Bunu Anayasa Mahkemesi başkanvekilinin ifadesinden böyle anladık. Toplantımızda Anayasa Mahkemesi'nin açıklanan kararını ve bunun siyasi sonuçlarını bütün boyutlarıyla değerlendirme fırsatını bulduk. Biz daha başından itibaren, anayasal demokratik süreçlere bağlı olduğumuzu ve mahkemenin kararını saygıyla karşılayacağımızı ifade etmiştik. Gelinen noktada AK Parti olarak bu kararı saygıyla karışılıyoruz. Bununla birlikte Yüce Mahkemenin karar alma sürecinde yaşadığımız gelişmeleri, özellikle CHP Lideri Sayın Deniz Baykal'ın oluşturulacak kararı etkilemeye yönelik sözlerini mahkeme adına talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Öyle zannediyorum ki bu karar önümüzdeki süreçte hukuki boyutlarıyla çokça tartışılacaktır.”

Haberin Devamı

“24 HAZİRAN VEYA 1 TEMMUZ OLABİLİR”

Başbakan Erdoğan, netice itibariyle ortada bir karar olduğunu ve uygulanacağını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri bu karar doğrultusunda TBMM'de yeni bir takvime bağlanacak ve süreç işleyecektir. Bunun için Meclis Başkanlığımız yarın Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırmıştır” dedi.

Erdoğan, bu süreçten ayrı olarak kararın siyasi sonuçlarını da değerlendirdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“AK Parti olarak ortaya çıkan bu yeni durumu mümkün olan en kısa sürede aziz milletimizin takdirine sunmayı bir zaruret olarak görüyoruz. Zira, demokrasilerde millet iradesi esastır. Onun için hemen yarın sabahtan itibaren ve öncelikle genel seçim tarihini öne almak için TBMM'ye başvurulacaktır. Burada, tabii sağa sola bu işi çekmek bundan sonra yok. Bizim öngördüğümüz seçim tarihi mümkün olan en yakın tarih olması bakımından 24 Haziran veya 1 Temmuz tarihleri olabilir. Bu tarihleri de şu anda burada açıklamış bulunuyoruz. TBMM'de alınacak karar doğrultusunda sandıklar kurulacak ve milletimizin iradesi orada tecelli edecektir.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM TURU PERŞEMBE GÜNÜ”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimi turlarının perşembe günü devam edeceğini de belirterek, “Cumhurbaşkanlığı seçimiyle de eğer Parlamentodan Cumhurbaşkanı seçilemezse bu konuyu da millete götürecek ve milletimizin Cumhurbaşkanını seçmesini temin eden yolu açacağız” dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bizler ilk turun neticesini görüp bunu tekrar değerlendireceğiz. Millete bu konuda da gidilmesinin geleceğe yönelik en isabetli yol olduğuna inanıyoruz. Neden? Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararla... Bundan sonra parlamenter demokratik sistemin, karar, yasama organının, kanunların çıkmış olduğu o kutsi çatı altında artık parlamenter demokratik sistem artık bloke edilmiştir. Bu blokajdan kurtulmak için azınlığın çoğunluğa tahakkümünü ortadan kaldırmak için gidilecek tek kapı egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, o zaman millete gidiyoruz. O zaman Cumhurbaşkanını millet kendisi seçsin. Neyle? İki turlu seçimle... Bu da şu anda almış olduğumuz kararımızdır. Buna yönelik olarak her türlü adımı atmaya hazırız. Biliyoruz burada da bazı engeller karşımıza çıkarılacak. Bunları okuyoruz... Ama biz yasalar, başta Anayasa olmak üzere neyi gerektiriyorsa bunu yapacak ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle de eğer Parlamentodan cumhurbaşkanı seçilemezse bu konuyu da millete götürecek ve milletimizin cumhurbaşkanı seçmesini temin eden yolu açacağız.”

Haberin Devamı

25 YAŞIN UYGULANMASI VE ERKEN SEÇİM

Erdoğan, 25 yaş ile ilgili olarak kısa bir süre önce parlamentoda çıkarılmış olan bir Anayasa kararı olduğunu anımsattı. “25 yaş seçilme yaşı olsun” diyerek bir adım attıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Erken seçim demiyorum, seçimlerin öne alınması diyorum. Seçimlerin öne alınması sebebiyle 25 yaş seçilme yaşı olmaktan çıkabilir ve bir sonraki seçime kalabilir diye burada bir Anayasa değişikliğinin yapılması gerekiyor. Öyle zannediyorum ki, herhalde dün buna evet diyen siyasi partiler bugün de buna 'evet' diyeceklerdir. Bir geçici maddeyle bunu değiştirmemiz gerekiyor ki, 25 yaş seçilme yaşı olarak bu seçimde gündemimizde olsun ve 25 yaşındaki genç arkadaşlarımız da Parlamento'ya girme şansını tercih etmiş olsunlar.”

Haberin Devamı

“BU SEÇİMİ MİLLET YAPACAKTIR”

“Milletvekili seçimlerinin de dört yıla alınmasına biz hazırız” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Dediğim gibi millet bu seçimi yapacaktır. Bütün bu konularla ilgili olarak milletimiz müsterih olsun. Ülkemizin siyasi birikimi bakımından sorunlarımıza demokrasi içinde çözüm üretebilecek imkan ve aklıselime hamd olsun sahibiz. Bütün derdimiz, problemimiz, süratle milletimize gidiyoruz ve milletimiz en güzel kararı, en isabetli kararı verecektir. Sürekli olarak bugünlerde miting meydanlarını farklı bir şekilde bizim önümüze sürmek isteyenlere de şöyle bir kaç cümleyle seslenmek istiyorum:

Bir demokratik hakkın kullanılması olarak saygım var. Ama buradan sürekli olarak yapılan farklı tarz yaklaşımlar bizler için üzücüdür. Ben diyorum ki bunun en güzel yeri çözüm olarak sandıktır. İnanıyorum ki o meydanlardaki vatandaşlarım da tercihlerini zaten sandıklarda en ideal şekliyle kullanacaklardır. Her halde sandıklardan daha güzel ikaz yeri yoktur diye düşünüyorum, demokrasilerde ve bunu da zaten sandıklarda hele hele şurada 60 günlük bir süre içerisinde yapacağız.”

Başbakan Erdoğan, partisinin yarınki TBMM Grup konuşmasında da ifade edeceği gibi bütün sivil toplum örgütleriyle, değişik platformlarda görüştükleri akademisyenlerle, bu konularda ülkenin gidişine yönelik olumlu olumsuz bütün kanaatleri dinleyen, bunlardan asla kaçınmayan bir iktidar olduklarını ifade ederek, “Ve öyle zannediyorum ki Cumhuriyet tarihinde de bu tür görüşmeleri bu kadar yoğun yapabilen bir iktidar olmamıştır. Bunu, kayıtlar tescilli bir şekilde arşivlerine almıştır. Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum ve sürecin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!