Erken emekli

Güncelleme Tarihi:

Erken emekli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 01:00

Ağustostaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevi sona eren Orgeneral Mehmet Erten, bir yıl kalabileceği YAŞ üyeliğinden de ayrıldı.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan kısa açıklamada, “Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Mehmet Erten, 30 Ağustos 2013 tarihi itibariyle; kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır” denildi. Erten, görev döneminde, 28 Aralık 2011’de Şırnak Uludere’de 34 sivilin Irak tarafında savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürülmesi nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu. Diyarbakır Başsavcılığı’nın olaydan 1,5 yıl sonra askeri savcılığa gönderdiği soruşturma halen sürüyor. Erten’in ismi daha sonra Türk savaş uçağının doğu Akdeniz’de düşürülmesiyle gündeme geldi. Bu olaylar üzerine Erten’in Kasım 2012’de görevinden ayrılmak istediği, ancak istifasının kabul edilmediği iddia edilmişti.

SİLVAN’DA SUÇLANAN DA GİTTİ

Şûra’da terfi ettirilmeyen, görev süresi 1 yıl uzatılan Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu da dilekçe vererek emekliliğini istedi. Karaosmanoğlu’nun adı 2011’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde PKK’lıların 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri yaraladığı saldırıdan sonra gündeme gelmişti. Saldırının ardından “görevi ihmal” iddiasıyla 1 albay, 1 binbaşı ve 2 üsteğmen hakkında dava açılmıştı. Karaosmanoğlu, duruşmalar sırasında şehit askerlerin ailelerinin suçlamaları ile karşı karşıya kalmıştı. Tanık sıfatıyla ifade veren bazı rütbeli askerler ile yargılanan sanık askerler de Karaosmanoğlu’nu suçlayıcı ifadeler kullanmışlardı. Genelkurmay’ın idari tahkikatı öncesinde Karaomanoğlu’nun emri ile tahkikat başlatıldığı ve bu tahkikatın ise saldırıdaki ihmalleri örtme girişimi olduğu öne sürülmüştü. Saldırının ardından Karaosmanoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti. 2008’de YAŞ kararlarıyla Tuğgeneralliğe terfi eden Karaosmanoğlu, bu yıl terfi edemezken, görev süresi 1 yıl daha uzatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!