‘Erkek’ Deniz en sonunda ‘kadın’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

‘Erkek’ Deniz en sonunda ‘kadın’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 01:39

2008 yılında işlediği cinayet nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ‘Deniz’ isimli transseksüel D.Ç. (33), cezaevindeyken geçtiğimiz yıl cinsiyet değiştirmek için başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Maltepe Kapalı Cezaevi’nde kalan Deniz, talebi üzerine Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde muayene edildi. Burada hazırlanan raporda, ‘Deniz’in transseksüel özellikler taşıdığı, cinsiyet değiştirme ameliyatı yapılmaması halinde, cezaevi koşulları nedeniyle ruh sağlığının bozulabileceği belirtildi. Raporun sonuç kısmında, cinsiyet değişikliği ameliyatının yapılması gerektiği vurgulandı.

AİHM’YE BAŞVURDU


Ancak cinsiyet değiştirme ameliyatı için başvurulan devlet hastaneleri, üroloji bölümlerinde ‘mahkûm koğuşları’ olmadığı gerekçesiyle, Deniz’in ameliyatını yapmadı. Hazırlanan raporlara rağmen ameliyat olamayan Deniz, önce avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu, durumu daha sonra medyada da gündeme geldi.

ŞİMDİ GÜN SAYIYOR

Konunun medyaya yansımasının ardından, mahkûm koğuşu açılan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi, ameliyat için Deniz ile irtibata geçti. Ameliyat günü olarak ise 10 Aralık 2014 tarihi belirlendi. Son anda bir aksilik çıkmazsa, transeksüel Deniz, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 10 Aralık’ta ‘kadın’ olacak.

DENİZ, ameliyat gününün kesinleşmesinin ardından yazdığı mektupta, “Sanırım Bakanlık devreye girdi konuyu hızlandırdı. Marmara Üniversitesi Hastanesi ameliyat yapmak istemişti. Ben de kabul ettim. Hastanedeki mahkûm koğuşu faaliyete girmiş. Hastaneye yattıktan sonra 10.12.2014’de ameliyat edileceğim. Yaklaşık iki hafta kontrol altında tutulacakmışım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!