Erkeğe de HPV

Güncelleme Tarihi:

Erkeğe de HPV
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 20:25

Kadınlarda meme ve akciğerden sonra en çok ölüme sebebiyet veren rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı etkili bir yöntem. HPV aşısının kızların yanı sıra taşıyıcı durumundaki erkeklere de çocukken yapılması öneriliyor.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri tedavilerindeki gelişmelerle ilgili konferanslar için Türkiye’ye gelen California Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Prof. Dr. Krishnansu Tewari, erkeklerin HPV aşısı yaptırarak enfeksiyonun kadınlara da bulaşmasını engelleyebileceğini hatırlattı.

KIZLARIMIZI KORUYALIM

PAP smear testiyle, değişmeye bağlayan hücrelerin, kansere dönüşmeden yakalanabileceğini belirten Prof. Dr. Tewari, “Ama HPV aşısı kanserin gelişmesini engelliyor. Çocuklara 9-12 yaşında yaptırmak lazım. Cinsel yaşam başlamadan (HPV ile karşılaşmadan) aşının uygulanması önemli” dedi.

13’Ü KANSER YAPIYOR

Bilinen 130’ün üzerinde HPV’nin olduğunu, bunlardan 13-14 kadarının kanser yapıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Tewari, “Neyse ki HPV ile enfekte olanların tümünde kanser gelişmiyor. Çoğu kadının bağışıklık sistemi, 30’lu yaşlarına geldiğinde HPV enfeksiyonlarından kurtuluyor. Ama bağışıklık sistemlerinde bir sorun varsa, enfeksiyondan 12-15 yıl sonra virüsün yarattığı sorun kansere yol açıyor. 17-18 yaşında HPV ile karşılaşanlar, 30-35’li yaşlarda kanser oluyor. Rahim ağzı kanserinde ortalama yaş 47” diye konuştu.

Haberin Devamı

SMEAR TESTLERİNE DEVAM

Rahim ağzındaki değişime uğrayan hücreleri taramaya yönelik test olan PAP smear’ın önemine işaret eden Prof. Dr. Tewari, “Bu test bütün dünyada ölümleri azalttı. Kanser öncüsü yapıları, kansere dönüşmeden yakalamak, ciddi ameliyatlar, radyoterapi, kemoterapiden de kadını kurtarmak, üreme yeteneğini korumak demek” dedi.

HER 2 DAKİKADA 1 KADIN ÖLÜYOR

Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü rahim ağzı. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen üçüncü nedeni. 2 dakikada bir, bir kadın bu kanserden ölüyor. Ulusal rahim ağzı kanseri tarama programı 30 yaşından sonra her 5 yılda bir PAP smear testi yaptırmayı öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!