Ergin, Osman Kaçmaz'ın savunmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Ergin, Osman Kaçmazın savunmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 14:23

HSKY Başkanı Sadullah Ergin, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Osman Kaçmaz’ın savunmasını istedi. Ergin, Kaçmaz’ın 10 gün içinde savunmasını yapmasını istedi. Osman Kaçmaz’la ilgili iddiaların tamamı telefon dayanaklarından oluşuyor.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve  Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman  Kaçmaz ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun ihracını  istemediğini bildirdi. Ergin, “Bizim mucibimizde ihraç diye birşey yok. İhraç,  sevimli bir işlem değil” dedi.

Ergin, bugün de Osman Kaçmaz'ın dinleme iddialarıyla ilgili savunmasını istedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TİB'in, başkanlıkta yapılan son tespite ilişkin tutanaklara dayanarak Adalet Bakanlığına şikayette bulunduğunu belirterek, “(Yapılan işlem esnasında gizliliğin ihlali söz konusudur, biz uyarılımızı yaptık, ama itibar edilmedi) demiş. Bu arada, Sincan Mahkemesinin verdiği inceleme kararında da 'Halen dinleme varsa buna ilişkin gizlilik nedeniyle tespitlerin yapılmamasına' diye bir cümle konmuş. Yani 'gizlilik kararı varsa, tespit yapmayın' diyor. Tespite gelen yargıç, 'varsa da, yoksa da ben tespit yaparım' noktasında” dedi.

Haberin Devamı

Ergin, katıldığı CNN Türk televizyonundaki canlı yayında, yargıdaki dinleme iddialarıyla ilgili soruları yanıtladı.

“Toplumda oluşan psikolojiyi nasıl görüyorsunuz?” sorusu üzerine Ergin, oluşan psikolojinin çok sağlıklı olmadığını, şu anda toplumda oluşmuş havanın telafi edilmesi gereken bir atmosfer olduğunu, bilgi sahibi olmadan yapılan değerlendirmelerin, haberlerin, bunda çok büyük rolü olduğunu düşündüğünü, doğru bilgiler ortaya çıktıkça bu atmosferin dağılacağını ifade etti.

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin hakkını nasıl arayacak?” sorusuna karşılık Bakan Ergin, “Burada kötü niyetli bir uygulama varsa ve bu ispat edilirse elbette bunun bir müeyyidesi olur, ama yapılan soruşturmaların bir çoğunda takipsizlik, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar çıkıyor. O halde bu kararı veren savcılar hakkında işlem mi yapılması gerekiyor? Önemli olan hukuku kötü niyetli kullanmamaktır” diye konuştu.

Sadullah Ergin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) arama yapan hakim hakkında Adalet Bakanlığının inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Son TİB tespitinde, yapılan tespit esnasında tutanaklar tutulmuş. O tutanaklara dayalı olarak TİB Başkanlığı Adalet Bakanlığına şikayette bulunmuş, 'Orada yapılan işlem esnasında gizliliğin ihlali söz konusudur, biz uyarılımızı yaptık, ama itibar edilmedi' demiş. Bu arada, Sincan Mahkemesinin verdiği inceleme kararında da 'Halen dinleme varsa buna ilişkin gizlilik nedeniyle tespitlerin yapılmamasına' diye bir cümle konmuş. Yani 'gizlilik kararı varsa, tespit yapmayın' diyor. Tespite gelen yargıç, 'varsa da, yoksa da ben tespit yaparım' noktasında.”

Bakan Ergin sorular üzerine, yasama, yürütme ile yargı arasında geçmişte de zaman zaman gerilimler yaşandığını ifade ederek, “Yasama ve yürütme yargıya müdahale etmemeli, ama yargı da kendini yasama ve yürütmenin yerine koyarak onların fonksiyonlarını icra etmeye kalkmamalı” dedi.

Haberin Devamı

“Kalkıyor mu?” sorusuna Ergin, “Ben sadece kuralları söylüyorum, değerlendirmesini izleyenler yaparlar” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!