Ergenekon'da 51 suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Ergenekonda 51 suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 11:41

Birinci “Ergenekon” davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme heyeti ve üyeleri ile iddianameyi hazırlayan savcılar ve duruşma savcılarına yönelik sözleri nedeniyle 14 sanık ve 8 avukat hakkında “tehdit” ve “hakaret” suçlarından toplam 51 suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

20 Ekim 2008 tarihinde birinci “Ergenekon” davasını görmeye başlayan mahkeme heyeti, ilk suç duyurusunu 4'üncü celsede, “Fethullah Gülen adına konuşan savcılar” şeklindeki beyanları nedeniyle tutuklu sanıklardan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında yaptı.

Mahkeme heyeti, Perinçek hakkında 11 adet suç duyurusunda bulunurken, tutuklu sanık Muzaffer Tekin için 4, Kemal Kerinçiz, Veli Küçük ve Semih Tufan Gülaltay için 3'er, Nusret Senem ve Vedat Yenerer için 2'şer, Mehmet Demirtaş, Adnan Akfırat, Özkan Kurt, İsmail Yıldız, Erhan Timuroğlu, Mehmet Zekeriya Öztürk ve Selim Akkurt içinde birer suç duyurusu yaptı.

Sanıklar hakkındaki “mahkeme heyeti ve üyeleri ile iddianameyi hazırlayan savcılar ve davaya giren savcıları tehdit ve hakaret ettikleri” gerekçesiyle yapılan toplam 35 suç duyurusuna ilişkin Silivri Sulh Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Perinçek hakkında Silivri Sulh Ceza Mahkemesinde “hakaret” suçundan görülen 5 ayrı dava karara bağlanarak, Perinçek toplam 16 yıl 7 ay 28 gün hapisle cezalandırıldı. Perinçek'in, hakkında açılan 6 ayrı davadan halen yargılaması sürüyor.

Diğer sanıklar hakkında yapılan suç duyurularının bir kısmı mahkeme aşamasında beraatla sonuçlanırken, bir kısmı ise verilen cezalar nedeniyle Yargıtay aşamasında bulunuyor.

Mahkeme heyeti ayrıca, bu davayla birleşen Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesine molotofkokteyli atılması davasının tutuklu sanıkları Alparslan Arslan hakkında Osman Yıldırım ve avukatına, Osman Yıldırım hakkında da diğer sanıklara küfür ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Avukatların davaları ağır cezada

Mahkemenin davaya giren 8 avukat hakkında yine duruşma ve iddianame savcıları ile mahkeme heyetine savunma sınırlarını aşan hakarette bulundukları ve tehdit ettikleri iddiasıyla Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına 16 suç duyurusunda bulunuldu.

Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül hakkındaki suç duyurularının ardından Silivri Ağır Ceza Mahkemelerinde 4 dava açılırken, 4 soruşturma da sürüyor.

Doğu Perinçek'in avukatlarından Hasan Basri Özbey ve Hikmet Fırat Aslan hakkında birer soruşturma bulunurken, Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın hakkında da bir soruşturma sürüyor.

Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük hakkında Silivri Ağır Ceza Mahkemesinde bir dava bulunurken, avukat Metin Çetinbaş hakkında da bir soruşturma yapılıyor.

Mahkemenin avukat Nevzat Erdemir hakkında yaptığı soruşturma ise bu avukatın hayatını kaybetmesi nedeniyle düştü. Yine avukat Süleyman Çetin hakkında da Silivri Ağır Ceza Mahkemesinde bir dava görülüyor.

Avukat Hüseyin Buzoğlu hakkında bir suç duyurusu yapan mahkeme heyeti, ayrıca Buzoğlu'nun bir yıl süreyle avukatlıktan yasaklanmasına da karar verdi.
Mahkemenin yaptığı bu suç duyuruları nedeniyle avukatlar hakkında da ayrıca bağlı bulundukları barolar tarafından disiplin soruşturmaları açıldı.
Mahkeme heyeti ayrıca, avukat Vural Ergül hakkında toplam 19 celse, Hasan Basri Özbey hakkında da 16 celse duruşmalardan men cezası verirken, Ergül hakkında yargılamanın sonuna kadar gizli tanıkların dinleneceği tüm celselerden izleyici olarak dahi bulunamayacak şekilde men kararı bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!