Ergenekon iddianamesi açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon iddianamesi açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2008 10:11

“Ergenekon” iddianamesini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin açıkladı.

Haberin Devamı

İŞTE TÜRKİYE'NİN BEKLEDİĞİ AÇIKLAMADAN FOTOĞRAFLAR...

İstanbul Cumhuriyet Savcıları, Zekeriya Öz, Mehmet Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan “Ergenekon” iddianamesini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Başsavcıvekili Turan Çolakkadı açıkladı.

ÜMRANİYE BOMBALARIYLA BAŞLADI
-12 Haziran’da yapılan bir ihbar sonucu Ümraniye’de bir evde yapılan operasyon ve muhtelif operasyonlar sonucunda yürütülen soruşturmanın büyük bölümü tamamlandı.

3 SAVCI HAZIRLADI 

- Soruşturma 5271 sayılı CMK’nın 250 maddesinde belirtilen suçlara bakmakla görevli ve yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilinin görevlendirmesi ve gözetimin, aynı birimde görevli üç Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılmıştır. Soruşturmanın tamamlanan bölümüne

Haberin Devamı

İLK TEPKİLER 

Murat Yetkin (Radikal Gazetesi):

İddialar doğruysa bunların açığa çıkması herkesi sevindirecektir.
Özden Paşa’nın günlüklerinin iddianamede olmadığı ortaya çıktı. Günlükler olmayınca bu iddialarla ilgili resim nasıl tamamlanacak. Onlarla ilgili askeri savcılık devreye girecek mi?
İddianamede adı geçenler arasında ordu mensupları var mı?
Bence önce darbe günlükleri konusu açığa kavuşturulmalı. Bu konuda sonuna kadar gidilmeli. Onu ortaya çıkaran gazeteci ispatlayabilirim, bana fırsat verin diyor.

Ali Sirmen
(Cumhuriyet Gazetesi):
Ergenekon soruşturmasının halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek eylemlere karşı yürütüldüğü iddia ediliyor ama bence bizzat operasyonun kendisi buna yol açtı.
Soruşturma sırasında içeriden birçok bilgi sızdırıldı. Ancak ortaya atılan bu iddialarla ilgili belirsizlikler sürüyor.
Sanıklarla terör örgütü ve darbe girişimiyle nasıl bağlantı kurulduğunu anlamak mümkün değil.

Mustafa Karaalioğlu
(Star Gazetesi):
Bir kere çok farklı bir dava olduğunu kabul etmek gerek. İddianamede geçen suçların hepsi tüm sanıklar tarafından işlenmemiş. Ama çok ciddi suçlamalar
Bu aşamadan sonra deliller önemli. Ne deliller elde edildi. Bunlarla sanıklar arasında nasıl bağlantı kuruldu. Bu ayrıntıların ortaya çıkmasını bekleyeceğiz. Dağ fare doğurdu diyenler şimdi iddianame açıklanmasın diyor. Ben de bu görüşe katılıyorum ama kamuoyunu tatmin etmek için orta bir yol bulunmalı. 

Haberin Devamı

ilişkin olarak soruşturmayı yöneten üç Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame düzenlenmiş olup yetkili Cumhuriyet başsavcı vekilliğimiz tarafımızdan incelenerek onaylandıktan sonra diğer soruşturmalarda olduğu gibi UYAP sistemi üzerinden otomatik olarak 14 Temmuz 2008 tarihi itibari ile İstanbul 13 numaralı Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edilmiştir. 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan operasyon ve bir kısmı tutuklu şüphelilerle ilgili olarak soruşturma devam etmekte olup soruşturma tamamlandığında ayrıca yasal gereği takdir edilecektir.

  

PAŞALAR İÇİN AYRI İDDİANAME
-Soruşturma devam ediyor tamamlandığında ayrıca bir iddianame hazırlanacak.

2455 SAYFA
- Bir bölümü tamamlanan bu soruşturma ilgili olarak basın ve yayın organlarında ve kamuoyundan en fazla eleştiri konusu olan hususlardan biri de iddianamenin düzenlenmesinin 1 yılı aşan bir süreyi almasıdır. Bu konuda görevli olup iddianameyi düzenleyen Cumhuriyet Savcılarından aldığımız bilgilere göre;

Soruşturmanın çok kapsamlı olması ve şüpheliler sayısının fazlalığı teknik ve fiziki takipler ve aramalarda elde edilen yüz binlerce sayfa belge ve dokümanların yeni operasyonları gerektirmesi bunları incelenmesi ve tasnifi, elde edilen belgelerle ilgili olarak, yazışma yapılan kurumlardan cevaplarının beklenmesi, özellikle yeni CMK hükümleri gereğince, iddianamenin düzenlemesi için, soruşturmaya esas teşkil eden tüm delillerin toplanmasını gerekli olması, bu belge ve delillerin değerlendirilmesini uzun süreleri kapsaması ve nihayet 441 klasör ekleri bulunan 2455 sayfadan oluşana bir iddianamenin tanzimi ve yazılması gibi zorunlu sebeplerle, dava açılmasının bugüne kadar uzadığı, ancak, bu süre içinde gerek tutuklu şüphelilerin itiraz ve talepleri gerekse Cumhuriyet Savcılarının resen başvuruları sebebiyle tüm şüphelilerin tutukluluk hallerinin yetkili mahkemesi tarafından en geç birer aylık sürelerle ve defalarca incelendiği ve şüphelilerin tutukluluk hallerinin bugüne kadar sürdürülmesinin yetkili ve görevli mahkeme kararlarına bağlandığı ifade edilmiştir.

AYRINTILAR MAHKEMEDE AÇIKLANACAK
-Bu açıklamanın dışında bir bilgi verilmesi mümkün değildir.
İddianamenin içeriğini ayrıntılı olarak öğrenilmesi ancak mahkeme tarafından kabul edilmesiyle mümkün olacak.

CUMHURİYET GAZETESİ VE DANIŞTAY SALDIRISI DA VAR
- 48'i tutuklu 38'i tutuksuz 86 şüpheli hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “silahlı terör örgütüne yardım etmek”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik”, “patlayıcı madde  bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek”, “Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek”, “askeri itaatsizliğe teşvik”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” ve benzeri suçlardan yargılanacaklar.
36 kişinin de kamu adına kavuşturulmamasına karar verildi.

Haberin Devamı

Tabii ki sanıkların hepsi bu suçların tümünden yargılanmayacak.

KRİTİK TARİH 28 TEMMUZ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından kamuoyuna açıklanan Ergenekon soruşturması iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 gün içinde davanın kabulü veya reddi yönünde bir karar verecek. Mahkeme, 28 Temmuz Pazartesi gününe kadar bu kararı vermiş olacak. 441 klasör ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianameyi, Mahkeme Başkanı Köksal Şengör inceleyecek. Mahkeme Başkanı, iddianameyi kabul ederse dava açılmış olacak. İddianamenin reddedilmesi halinde, davayı açan Başsavcılık bu karara itiraz edebilecek. İtirazı da bir üst mahkeme görüşüp karara bağlayacak.

BU TERÖR ÖRGÜTÜ FARKLI
- İddianamede ifade edilen terör örgütü, hepimizin bildiği anlamda klasik bölücü veya ideolojik terör örgütü değildir. Terör tanımı, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 1. maddesinde yer almıştır. Bu maddede bölücü ve ideolojik terör örgütlerinin amaçlarını ifade eden tanımı yanında, ‘Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini ve kamu düzenini bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerde’ terör suçu olarak kabul edilmiştir.
Bu itibarla iddianamede tavsif edilen terör örgütü deyiminin bu bağlamda dikkate alınması gerekmektedir.”

Haberin Devamı


DARBE GÜNLÜKLERİ YOK

- ’Darbe günlükleri’ iddialarıyla ilgili soruşturmanın bu iddianamenin dışında kalmıştır. Savcılar bununla ilgili bir soruşturma yapmadı.

HABERLER YANLIŞ
- Soruşturmanın başlatıldığı tarihten itibaren, yazılı ve görsel basında, örneğine çok az rastlanan bir yoğunlukta, soruşturmaya ilişkin bir kısmı gizli olan belge ve bilgiler yayınlandıı ve soruşturmanın gizliliğini ihlal edici nitelikte yayın ve yorumlar yapıldı
Kamuoyunu bilgilendirme basının elbette en başta gelen görevi olup bu asli görevin yapılmamasını düşünmek kesinlikle söz konusu olamaz. Ancak bu yayın ve yorumların çok büyük bir bölümünün, maalesef gerçek dışı olduğunu ifade etmek isterim.
Bu yayınlar ciddi boyutta bilgi kirliliğine sebebiyet vermiş ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmiş ve bilgilendirilmektedir.
Birçoğu doğru olmayan bilgiler çeşitli kişi ve gruplar tarafından yanlış yorumlandı ve bu da kamuoyunda yanlış beklentilere yol açtı. Bu durum, soruşturmanın selametini, şüphelilerin özel yaşam ve temel haklarını ihlal etmekte ve Yargı aleyhine de haksız ve ağır eleştirilere sebebiyet vermektedir. Değerli basınımızın ve kamuoyunun gerek devam eden soruşturma safhasında, gerek bundan sonraki yargılama safhasında yetkililerin açıklamaları dışındaki bilgilere itibar etmemelerini, soruşturma ve yargılama ile ilgili olarak gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyor ve rica ediyoruz.

ERGENEKON İSMİNİ SAVCILAR KOYMADI
- Bu örgüt ismi (Ergenekon) savcılar tarafından konulmadı. Bu ismi, örgütü kurmakla suçlananlar tarafından verilmiştir.

Haberin Devamı

Mahkemenin iddianameyi ne kadar zamanda değerlendireceği onun bileceği iştir. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!