Ergen ve Genç kime denir, ergenlik dönemi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Ergen ve Genç kime denir, ergenlik dönemi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 15:00

Ergenlik ve gençlik dönemi; fiziksel, ruhsal, biyokimyasal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. 10-19 yaş ergenlik dönemi olarak adlandırılırken, gençlik olarak nitelenen yaş grubu 10-24 olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

Ergenlik dönemi genellikle kızlarda 10-12 yaşlarda, erkeklerde ise 11-14 yaşları arasında başlamaktadır.

Ergenler

Dünya nüfusunun %20 sini,
Gelişmekte olan ülkelerin %25 ini,
Gelişmiş ülkelerin %15 ini,
Türkiye nüfusunun %18 ini oluşturmaktadır.
Tüm Dünyada 2025 yılında 1.13 milyar ergen olması beklenmektedir.

Ergenlik dönemi nedir?

Ergenlik dönemi, fiziksel ve duygusal süreçlerin yol açtığı cinsel ve psikososyal olgunlaşma ile başlayan, bireyin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı bir dönemdir. Bu dönem duygusal dalgalanmaların ve iniş çıkışların yaşandığı bir dönemdir.

Ergen dönemi, genç insanların yeni yetenekler edindiği ve birçok yeni durumla karşı karşıya kaldığı hızlı bir gelişme dönemidir. Bu dönem sadece ilerleme için fırsatlar sunmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık ve iyilik konusundaki riskleri de beraberinde getirir. Ergenler hayatlarının ikinci on yılının zorluklarıyla karşı karşıya geldiklerinde çok az bir yardımla enerjilerini olumlu ve üretken alanlara yönlendirebilirler. Ergenlerin ihmal edilmesi hem anında, hem de gelecek yıllarda sorunlara yol açabilir. Ancak aynı zamanda da bu dönem bir fırsat dönemidir. Yeniliğe, değişime, gelişmeye en açık olan bu yaş grubuna, doğru yöntemlerle, doğru yerde, doğru kişilerle ulaşıldığında, ülkemizin gelişmesine büyük katkı sağlanacaktır. Bir ülkenin gelecekteki ekonomik, sosyal ve siyasi gelişimi ve istikrarı için vereceği en önemli taahhütlerden biri, ergenlerin sağlık ve gelişime ilişkin ihtiyaçlarını ele almaktır.

Haberin Devamı

Artık çocuk olunmayan ama henüz yetişkin de olunmayan bu yaş döneminde ergen ve gençler; zararlı maddelerle karşılaşır, ilk cinsel deneyimlerini yaşar ve arkadaş grupları kurarlar. Pek çok konuda ilk deneyimlerini en sağlıklı biçimde edinmesi, sağlığa zararlı davranışlar geliştirmemesi, olumlu sosyal ilişkiler kurarak psikososyal gelişimini sürdürmesi için yardıma gereksinimi vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!