Erdoğan'ın önerdiği Meksika modelinin ayrıntıları

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanın önerdiği Meksika modelinin ayrıntıları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2015 11:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye için son dönemde gündeme getirdiği Başkanlık sisteminde hangi modeli tercih edebileceğinin işaretini verdi. Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlarla yaptığı toplantıda, Başkanlık sistemiyle ilgili olarak "Meksika modelinden" bahsetti. Peki Meksika modeli ne içeriyor?

Haberin Devamı

Erdoğanın önerdiği Meksika modelinin ayrıntıları
İşte Meksika'da 1917'den bu yana uygulanan "Başkanlık sisteminin" ayrıntıları:

* BAŞBAKAN YOK: Meksika'da "Başbakan" yok. Başkan Yardımcısı da yok. Tüm yetkiler, Başkan'da toplanmış durumda.

* BAŞKAN, BİR KERE İÇİN ALTI YILLIĞINA SEÇİLİYOR: Meksika'daki Başkanlık sisteminin köşe taşını "tek sefer seçilmek" oluşturuyor. Meksika'da başkan, sadece bir kez bu göreve seçilebiliyor. Başkan'ın görevi ise altı yıl sürüyor.

* TEK TURLU SEÇİM; EN ÇOK OYU ALAN BAŞKAN: Meksika'da başkanlık seçimi tek turlu olarak gerçekleştiriyor. En çok oyu alan Başkan adayı seçiliyor.

* EMPERYAL BAŞKANLIK: Akademisyenler ve siyasi gözlemciler, Meksika'daki mevcut başkanlık sistemini, Başkan'ın çok güçlü yetkileri nedeniyle "emperyal başkanlık" olarak nitelendiriyorlar.

Haberin Devamı

* BAKANLARI DA ATIYOR, AYM HAKİMLERİNİ DE, BAŞSAVCIYI DA: Meksika'da Başkan, neredeyse tüm yönetimini kendisi belirliyor. Başkan'ın, Bakanları, başsavcıyı, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı, Emniyet Genel Müdürünü ve kuvvet komutanlarını atama yetkisi bulunuyor.

* MECLİS'E YASA TASARISI SUNABİLİYOR: Meksika Başkanı'nın bir başka yetkisi ise Meclis'e yasa tasarısı sunabilmesi. Başkan'ın ayrıca, Meclis'in geçirdiği yasaları, hatta bütçeyi "veto" yetkisi bulunuyor.

* PARTİLİ BAŞKAN, PARTİSİNİN VEKİLLERİNİ DE BELİRLEYEBİLİYOR: Meksika'da Başkan "partili". Üstelik Başkan seçildikten sonra kendi partisinin Meclis için aday göstereceği isimleri belirleme yetkisi de bulunuyor. Sadece vekilleri değil, kendisinden sonra Başkan olacak adayı da belirleme hakkı bulunuyor.

* ULUSLARARASI ANLAŞMALARI BAŞKAN MÜZAKERE EDİYOR: Meksika'da Başkan'ın bir başka önemli yetkisi ise uluslararası anlaşmaları müzakere edebilmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!