Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında bahsettiği isim...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2017 15:43

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Sivas'ta yaptığı konuşmada, Trump'ın Kudüs kararına ve İsrail'e sert tepki gösterdi. Erdoğan konuşmasında Kudüs'teki önemli bir kilisenin anahtarının asırlardır Müslüman bir aile tarafından muhafaza edildiğini söyledi. Erdoğan'ın konuşmasında değindiği isim Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’nin Müslüman emanetçisi Wajeeh Nuseibeh... Wajeeh Nuseibeh Hürriyet'e konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Sivas'ta yaptığı konuşmada Trump'ın Kudüs kararına sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Kudüs'teki farklı mezheplere bağlı Hıristiyanlar aralarında anlaşamadıkları için önemli kilisenin anahtarı asırlardır Müslüman aile tarafından muhafaza edilmektedir. Dün geldikleri Kudüs'te tüm Müslümanlara zulmedenlerin farkı nedir biliyor musunuz? Bu aradaki fark bizim medeniyetimizin özetidir. 14 yaşındaki çocuğu 20'ye yakın İsrailli alçak terörist ne hale getirmişler. Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir. Müslüman sıfatı taşıyıp da hala zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor. Biz doğrunun, iyinin rızasına uygun olanın peşinde koşacağız" diye konuştu

Erdoğan'ın konuşmasında bahsettiği isim Wajeeh Nuseibeh... Hürriyet Nuseibeh'in sözlerini Sevil Erkuş imzasıyla duyurmuştu.

Haberin Devamı

Wajeeh Nuseibeh, Hz İsa’nın defnedildiğine inanılan Kutsal Kabir Kilisesi’nin anahtarlarını muhafaza eden bir Filistinli Müslüman. Kilisenin anahtarları, Hıristiyanlar arasındaki kargaşanın önlenmesi için Müslüman bir aileye teslim edilmiş. Nuseibeh, Müslümanların asırlardır burayı kontrol ettiğini, kilisenin anahtarlarının ailesine verildiğini aktarıyor. Her gün Kilise’nin kapılarını açıp kapayan Nuseibeh’in ailesi yüzyıllardır bu anahtarın koruyucusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın konuşmasında bahsettiği isim...

'BU KUTSAL ŞEHİR HERKESE AİT'

Nuseibeh “Bu kutsal şehir herkese ait, sadece bir grubun kontrol etmesini kabul edemeyiz. Doğu Kudüs’te 300 binden fazla insan yaşıyor. Yaklaşık 15 bin Hıristiyan var. Eski Şehir’’in yüzde 70’i Müslümanlardan oluşuyor. Onları böylece Kudüs’ten atamazsınız” diyor.

TÜRKİYE GİBİ OLAMADILAR

Trump’ın, Kudüs halkının adına karar vermesini büyük hata olarak değerlendiren Nuseibeh, bu kararın barış sürecine hizmet etmeyeceği görüşünde. ABD Başkanı’nın açıklaması sonrası harekete geçemeyen Arap ülkelerini suçlayan Nuseibeh’e göre Türkiye, Kudüs’e Arap ülkelerinden daha etkili şekilde sahip çıkıyor. “Arap liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığını yapamadı” diyor ve ekliyor: “Türkiye çok iyi bir pozisyon aldı. Diğer birçok Arap ülkesinden çok daha iyi. Onlar hâlâ birbirleriyle çatışmakla meşgul.”

Haberin Devamı

Filistin sorununda durumun er ya da geç değişeceğini söyleyen Nuseibeh’e göre bunun barış mı savaş mı olacağı Kudüs’ün statüsüne bağlı. Nuseibeh, “Barışın geleceğini hiç düşünmüyorum. Savaşın da barışın da anahtarı Kudüs’tür. Burası dünyanın başladığı ve sona ereceği yerdir” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin satır başları şöyle:

Bugün Sivas’ta önce işte şu muhteşem salonda AK Parti il teşkilatımızın olağan 6. Kongresini yaptık. Şimdi de 53 eserin açılış törenini gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biri de 1,5 yıl önce açılan, bugün de resmi açılışını yapacağız stadımız. Biraz sonra da Başakşehir -Sivasspor maçı var. Ya ne diyeyim. Yukarı tükürsem bıyık, aşağı tükürsem sakal. Başakşehir'in kurucu başkanıyım. Sivasspor da canım ciğerim. Yetişebilirsem şöyle bir izleyeceğim.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın konuşmasında bahsettiği isim...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yapılan spor salonuna milli güreşçi Taha Akgül’ün adını verdiklerini söyledi. Erdoğan, milli sporcuyu sahneye davet ederek birlikte halkı selamladı.

Haberin Devamı


Ankara-Sivas yüksek hızlı tren projesini adım adım takip ediyorum. Projede teknik sebeplerden biraz gecikmemiz var. Yakından takip ediyorum. Gecikmeye sebep olanlardan da bunun hesabını soracağım.

Yok Paralel Yapı’ymış, yok PKK’ymış, şuymuş buymuş. Gabar’da, Bestler deresinde, Cudi’de ne dedik inlerine gireceğiz. Girdik mi girdik. Şu anda güvenlik güçlerimiz en ücra köşeye kadar, onlar kaçıyor biz kovalıyoruz. Bitene kadar kovalayacağız. Halkımın huzurunu, milletin refahını yok edemeyecekler. Biz birbirimizi niçin seviyoruz. Para için mi, makam için mi? Biz birbirimizi yaradandan ötürü seviyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın konuşmasında bahsettiği isim...

Haberin Devamı

"KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Bu karar bölgede zaten örselenen barışa karşı bir kışkırtmadır.

ABD’nin Kudüs’ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump sen 1980’deki BM kararını nasıl geçersiz sayıyorsun? Böyle bir yetkin var mı? Tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Büyük devlet olarak senin yapman gereken barışa katkı sağlamaktır.

Ey Trump beklerdik ki bu konuda böyle bir düşüncen varsa bunu bizimle paylaş. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanıdır. Bunu bizimle paylaşman gerekirdi. Yani Trump ben yaptım oldu demesiyle olmuyor. İstediğin kadar büyükelçiliğini oraya taşı, İsrail orayı başkent olarak ilan etsin. Ne olur biliyor musun yaptıklarıyla kalır. Bu hukuk tanımaz bir adımdır. Kudüs meselesi yeni bir mesele değildir. İsrail yönetimi kötü niyetini bölgeyi işgal ettiği 1947’den beri her fırsatta gösteriyor.

Haberin Devamı

"İSRAİL BİR İŞGALCİ DEVLETTİR"

1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz.

Müslümanların hareme girişlerini engellemek için İsrail güvenlik güçleri yıllardır akla hayale gelmeyecek yöntemlere başvuruyor. Ey Trump, Ey Netanyahu siz bunları yapsanız da biz sizlerin düştüğü bu acze düşmeyeceğiz. Biz çünkü daha vakur, daha onurluyuz. Dünya Yahudilere kapısını kapattığı zaman benim ceddim sürülen Yahudilere kapısını açtı. Biz böyle bir milletiz. Böyle bir ecdada sahibiz. Eğer bizden buna seyirci kalmamız bekleniyorsa hiçkimse kusura bakmasın. Biz böyle bir ayıbı sırtımızda taşıyamayız. Bakın sinagoglarda orada böyle oluyor diye burada da olsun demeyiz. Biz inancımıza güveniyoruz, onun için korkmayız. Haklıyız onun için de güçlüyüz. Ama Amerika herhalde pazularına güveniyor. Onun için de güçlüyüm haklıyım diyor. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Kudüs Peygamberimizin Miraç’a çıktığı yerdir.

Eğer Kudüs’ü sıradan bir şehir sananlar varsa çok yanılıyor. Kudüs bir semboldür. Dostu düşman, düşmanı dost yapar. Kudüs'teki farklı mezheplere bağlı Hıristiyanlar aralarında anlaşamadıkları için önemli kilisenin anahtarı asırlardır Müslüman aile tarafından muhafaza edilmektedir.

"BU NE VİCDANSIZLIK"

Dün geldikleri Kudüs'te tüm Müslümanlara zulmedenlerin farkı nedir biliyor musunuz? Bu aradaki fark bizim medeniyetimizin özetidir. 14 yaşındaki çocuğu 20'ye yakın İsrailli alçak terörist ne hale getirmişler. Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir. Müslüman sıfatı taşıyıp da hala zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor. Biz doğrunun, iyinin rızasına uygun olanın peşinde koşacağız.

Kudüs'ün ilk fatihi hazreti Ömer bizimdir. Kudüs'ü 3 kıta 7 iklim Osmanlı'ya katan Yavuz Sultan Selim de bizimdir. Kudüs'ü kurtaracak olan yine biz olacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın konuşmasında bahsettiği isim...

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Wisam Hashlamoun'un Batı Şeria'nın El-Halil kentinde 7 Aralık'ta yaşanan olaylar sırasında çektiği, İsrail askerlerinin gözaltına alıp gözlerini bağlayarak götürdüğü 14 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğun fotoğrafı, direnişin sembolü oldu

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!