Erdoğan'dan muhalefete çağrı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan muhalefete çağrı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2009 19:50

Başbakan Erdoğan demokratik açılım için tekrar muhalefet partileri ile görüşebileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “ANA” ile saat 20.00'de Libya'ya gitti.

Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç uğurladı. Uğurlamada, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Merkez Komutanı Tuğgeneral Orhan Büyükgüngör ve öteki ilgililer de hazır bulundu.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Libya'ya gitti. Başbakan Erdoğan, hareketinden önce açıklamalarda bulundu:

DEMOKRATİK AÇILIMI KONUŞTULAR

Başbakan Erdoğan, ziyarete ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan, partisince Kızılcahamam'da düzenlenen 14. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanış konuşmasında muhalefete destek çağrısını yinelediğinin belirtilmesi ve “Bundan sonraki süreçte şüpheleri gidermek için farklı bir yol izlenecek mi?” diye sorulması üzerine, AK Parti'nin 6 ayda bir gerçekleştirilen mutat istişare ve değerlendirme toplantılarında ana başlıklar tespit edildiğini, bu çerçevede müzakerelerin yapıldığını anlattı.

14. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın ana başlığını da “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi” kapsamında “demokratik açılım” sürecinin teşkil ettiğini aktaran Başbakan Erdoğan, bu çerçevede İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bir sunum yaptığını, sunumun ardından milletvekillerinin de müzakere kısmında düşüncelerini ilettiklerinin ifade etti. Erdoğan, “Bunlar bizim için ortak aklın oluşturulması sürecinde çok çok önemli. Kanaatlerin alınması anlamındadır” dedi. “Demokratik açılım” sürecinin TBMM'de görüşülmesinin hemen ardından 78 ilde genişletilmiş il danışma meclisi toplantıları yapıldığını, sürecin anlatıldığını anımsatan

Başbakan Erdoğan, “İlkbaharın sonuna kadar bu çalışmalar devam edecek. Bunları gerekirse tek tek ta evlere kadar gitmek suretiyle anlatacağız. Biz, 'Bu bir devlet projesidir dolayısıyla muhatabı millettir. Öyleyse iktidarıyla ve muhalefetiyle herkesin burada taşın altına eline sokması gerekir' diyerek muhalefete tekrar çağrımızı yineledik. Olay budur” diye konuştu.

DTP KONVOYUNA SALDIRI

Bir gazetecinin, İzmir'de DTP konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili görüntülerin “demokratik açılım” sürecini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine, Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bir defa burada bir siyasi partinin toplantısı mıdır ve bir siyasi partinin lideri mi orada bir parti etkinliği yapacak? Yoksa terör örgütü mü orada bir toplantı yapacak? Bu çok önemli. Eğer bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna tabii ki sıcak bakmak mümkün değildir. Konuyla ilgili olarak gerek güvenlik güçlerimiz gerekse bu noktada yargı, tabii ki gerekli çalışmalarını yapmaktadır, yapacaktır.

Bu tür görüntüler süreci bizim olumlu bakışımızın aksine etkilemektedir. Kesinlikle daha önce yaşadıklarımızı asla yaşayamayız. Buna da müsaade edemeyiz. Bunu çok açık, net söyleyeyim.” Bugün İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile de bu konuyu ele aldıklarını ifade eden

Erdoğan, “Kendisine de bunları açık, net söyledik. Herhangi bir yerde bu tür görüntülere asla müsaade edilmeyecektir, edilmemelidir. Müdahaleler de anında yapılacaktır, yapılmalıdır. Fakat tabii karşı grupların da tavırlarıyla, hareketleriyle, işaretleriyle, sloganlarıyla neyi temsil ettiklerini de herhalde anlıyorsunuz. Onu da benim söylememe gerek yok. Çünkü burada böyle bir çatışma ortamını hazırlama gayretleri de var. Bunlara da biz fırsat vermek istemiyoruz” diye konuştu.

MAHMUR'DAN DÖNÜŞLER

Başbakan Erdoğan, Mahmur Kampı'ndan yeni gelecek grupla ilgili İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın “bayramdan sonra yılbaşından önce” ifadesini kullandığının hatırlatılması ve “Tekrar aynı görüntülerin yaşanmaması için herhangi bir tedbir, çalışma yapılıyor mu?” diye sorulması üzerine, şunları kaydetti: “Mahmur'un içerisinde şu ana kadar teröre bulaşmamış olanlar var. Bunların içerisinde eğer ülkemize dönmek isteyenler varsa ki bunlar bizim vatandaşlarımız, silahla ilişkisi olmayan, teröre bulaşmamış, bunlara kapımızın zaten açık olduğunu söyledik.

Ama bunun tabii ki bir gelişte, uygulamada ancak yakınları tarafından karşılanması, bunun dışında bundan önce olduğu gibi bir karşılamaya müsaade etmemiz kesinlikle mümkün değil. Onun da bütün tedbirlerini, her şeyini Bakanlığımız güvenlik güçleriyle alıyor, alacak. O şekilde bir kabul söz konusu olabilecek.”

GAZZE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'ye yönelik saldırıların ardından ortaya çıkan durumun yapılan toplantılarda ele alındığını, ancak hala kapıların açılmadığını belirterek, “Buraya Türkiye olarak bizler de yardım elimizi uzatmak istiyoruz. Bunun için bile bu konuda gerekli olumlu yaklaşım gösterilmemiştir. Biz İsrail'i bu konuları da olumlu bir şekilde ele almaya davet ediyoruz” dedi.


YASAL OLMAYAN HAK OLAMAZ

Başbakan Erdoğan, memurların 25 Kasım'da, grev hakkı istemiyle iş bırakma eylemi yapacağının hatırlatılması ve hükümetin gündeminde bu yönde bir adım olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu, hukuk devletinin içerisinde memurların da, işçilerin de hukuki olan haklarını rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

Erdoğan, “Ama yasal olmayan bir hak herhalde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir. O zamanda tabii neticesine katlanırlar. Ancak bunu söylemek durumumdayım. Biz her şeyi masada konuşarak, görüşerek halletmek durumundayız. Masada konuşulan, görüşülen neyse biz de hükümet olarak bu adımları atarız” dedi.

DOMUZ GRİBİ

“Domuz gribi” salgını nedeniyle Kurban Bayramı'ndan sonraki 4 gün için okulların tatil edilmesi yönünde bir karar alınıp alınmadığının sorulması üzerine de Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşmelerinde daha çok ilaç sanayi ve eczacılarla ilgili konuların ele alındığını aktardı.

Başbakan Erdoğan, “Griple ilgili son neticeler aslında endişelerin daha altında bir netice ortaya çıkmış durumda. Fakat çalışmalar kontrol altında, sıkı bir denetimle gidiyor. 'Bu konuda endişe daha da minimize olmuş vaziyette' deniliyor. Tedbirler tabii ki devam edecektir. Okullarla, kamu kurumlarıyla ilgili tedbirler bugüne kadar nasıl alındıysa bundan sonra da herkes görevini yerine getirmek suretiyle bu tedbir sürecini işletecektir” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!