Erdoğan'dan AB'ye:Taahhütlerine sadık kal

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan ABye:Taahhütlerine sadık kal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 15:21

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle son beş yılda gerçekleştirilen reformlarla Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine eskiye oranla daha yakın olduğunu vurgulayarak, AB’nin taahhütlerine sadık kalmasını istedi. Erdoğan, “Avrupa Birliği’nden müzakere sürecinde somut ilerleme sağlanması amacıyla üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Bu noktada müzakerelerin siyasi saiklerle engellenmemesi büyük önem taşıyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, Avrupa Günü’nün Türkiye’nin adaylık statüsünün tescil edildiği 1999 yılından itibaren çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirtti. Avrupa’nın entegrasyonu sürecinde kısa sürede büyük adımlar atıldığını ve bu adımlar neticesinde Avrupa Birliği’nin temel hak ve özgürlükler ile barışın tesisi alanlarında dünyada eşsiz bir konuma geldiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Avrupa Birliği önüne çıkan güçlükleri her defasında aşabildiğini de gösterebilmiş ve geleceğe doğru yürüyüşünü kesintisiz sürdürebilmiştir. Avrupa Birliği bu nedenlerle de dünyanın birçok bölgesi ve ülkesi için bir ilham kaynağı olmuştur” dedi.

Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa ekonomisi gibi evrensel değerleri benimsemiş olan Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yönünde yürütülen çabalar, özellikle son beş buçuk yıl zarfında kapsamlı bir değişim ve dönüşüm süreci halini almıştır. Türkiye bu doğrultuda cesur adımlar atmış ve kapsamlı reformları hayata geçirmiştir. Önümüzdeki dönemde de bu yılda cesaretle yürümeye devam edeceğiz.”

Reform çabalarının halkın talep ve beklentileri ile uyum içinde olduğunu belirten Erdoğan, “Milletimizin, Türkiye’nin gelişimi ve değişimi yönünde atmakta olduğumuz adımlara verdiği güçlü destek bizim için güç kaynağıdır” dedi.

Reformlar neticesinde Türkiye’nin bugün eskiye oranla Avrupa Birliği üyeliğine daha yakın olduğunu vurgulayan Erdoğan, mesajına şöyle devam etti:

“Gerek müktesebatın üstlenilmesi ile ilgili teknik reformlar, gerek Kopenhag siyasi kriterlerinin tam olarak hayata geçirilmesini hedefleyen siyasi reformlar Türkiye’yi her geçen gün daha demokratik, müreffeh ve güçlü kılmaktadır. Elbette Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda attığımız bu adımların karşılığını görmek arzusundayız. Avrupa Birliği’nin taahhütlerine sadık kalmasını ve müzakere sürecinde somut ilerleme sağlanması amacıyla üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Bu noktada müzakerelerin siyasi Saiklerle engellenmemesi büyük önem taşımaktadır. İnanıyorum ki Türkiye’nin üyeliğiyle birlikte Avrupa Birliği küresel barış ve istikrara katkı sağlayan gerçek bir küresel aktör halini alacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!