Oylama dünya basınında: Erdoğan'a büyük darbe

Güncelleme Tarihi:

Oylama dünya basınında: Erdoğana büyük darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 11:41

Dünyanın önde gelen gazeteleri ve haber ajansları dün parti kapatmayı zorlaştıracak maddenin mecliste yapılan oylamada reddedilmesini 'Erdoğan'ın şahsi yenilgisi' olarak yorumladı. Analistler AK Parti içinde paketin içeriğinden ya da Erdoğan'ın politikalarından memnun olmayan isimler olabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES: Parlamento siyasi partileri koruma planını reddetti

TBMM’nin Pazartesi günü siyasi partilerin yasaklanmasını zorlaştıracak yasa teklifini reddetmesiyle, hükümet ve anayasayı değiştirme planları büyük bir darbe yemiş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, rakiplerinin partinin devlet kurumları üzerinde kontrol kurma ve laikliği zayıflatma çabası olarak gördüğü, anayasa değişiklik paketinde planlandığı gibi ilerleneceğini söyledi. Türkiye’de bugüne kadar 20’den fazla parti kapatıldı. Bu kapatmaların sebebi partilerin terör örgütleriyle ilgili olması ya da laiklik karşıtı eğilimler taşımalarıydı.               

 

Haberin Devamı

REUTERS: Türkiye’de reform maddesinin reddedilmesi hükümete darbe vurdu

Türkiye’de parlamento Pazartesi günü, siyasi partilerin yasaklanmasını zorlaştıracak anayasa değişikliğini reddetti. Bu durum hükümetin 1980’lerde askeri yönetim sırasında yazılan anayasayı değiştirme planlarına büyük darbe vurdu. Siyasi risk danışmanlığı hizmeti veren Avrasya Grubu’ndan Wolfango Piccoli, “Bu anayasa reform paketindeki en önemli maddelerden biriydi. Dolayısıyla bu durum Erdoğan ve ekibi için bir yenilgi gibi görünüyor” dedi.

 

BLOOMBERG: Erdoğan’a mecliste anayasa mağlubiyeti         

Türkiye’de meclis siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran yasa teklifini reddederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişiklik planlarına darbe vurdu. Türkiye’de Erdoğan’ın yenilgisinin ardından hisseler ve tahviller düştü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu maddenin 27 maddelik anayasa değişiklik paketi içindeki en önemli madde olduğunu söylemiş ve kabul edilmesinin ekonomiye güveni artıracağını söylemişti.

 

Londra Merkezli Avrasya Grup’un analisti Wolfango Piccoli, “Bu Erdoğan’ın için şahsi bir yenilgi çünkü bu en önemli maddelerden biri, AK Parti’nin karşı karşıya kalması muhtemel kapatma davalarına karşı bir kalkandı. Bu durum bazı parti üyelerinin ya Erdoğan’ın şahsından ya da maddenin içeriğinden memnuniyetsiz olduğunu gösteriyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Parti yeniden kapatılma tehlikesi altına girebilir. Bugünkü yenilgi Erdoğan’ın 2003 yılından beri aldığı en büyük darbe oldu. O dönem de Meclis, ABD askerlerinin Irak savaşında Türk üslerini kullanmasına izin vermeyerek Başbakan’a ağır darbe vurmuştu. İMKB-100 endeksi dünkü oylama sonucuyla yüzde 1 değer kaybetti. İki yıl vadeli tahviller de olsa düştü, tahvil getirileri dün 10 bugün de 7 baz puanlık yükseliş yaşadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!