Erdoğan: Uyum yasaları net olmalı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Uyum yasaları net olmalı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 15:16

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, uyum yasalarında suç unsurlarının açık, seçik ve net olarak ortaya konulması gerektiğini belirterek, "Bu yapılmalıdır ki, hakimler, vicdani kanaatlerine göre karar vermek mecburiyetinde bırakılıp konjonktür hazretlerinin baskısına maruz kalmasınlar" dedi.

Haberin Devamı

Ak Parti il başkanları, parti genel merkezinde Genel Başkan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, dün akşam itibariyle 76 il, 612 ilçe ve 531 beldenin kuruluş evraklarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirildiğini, 6 ilin ise tüm ilçe ve beldelerinde kuruluş çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

Bayburt, Düzce, Gümüşhane, Kars, Hakkari ve Kırşehir'de bu çalışmaları tamamladıkları için il başkanlarına teşekkür eden Erdoğan,bununla birlikte henüz hiçbir evrakı genel merkeze ulaşmaya illerin de bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Görevi ciddiye alan arkadaşlarımızın kendilerine verdiğimiz bu süre içerisinde bu görevi yerine getirmeleri gerekir. Aksi takdirde, görevi üstlenmek için sırada bekleyen çok arkadaşımız var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, anayasada yapılan değişikliklere paralel olarak Türk CezaKanunu'nun 159 ve 312, Terörle Mücadele Yasası'nın 7 ve 8. maddeleri ile DGM Yasası ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili olarak hükümetin hazırladığı yasalarda halka karşı güvensizlik ve vatandaşı suçlu görme eğiliminin hala devam ettiğini savundu.

KENDİMİZE HAS DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

Ceza yasalarında asıl olanın suç unsurlarının açık, net belirlenmesi ve herkes tarafından kolayca anlaşılması olduğunu ifade eden Erdoğan, "Özellikle inanç, fikir ve düşünceyi kısıtlayan kanunlarda kendimize has düşünce özgürlüğü gibi bir kavram getirmek yerine, evrensel standartlara göre hareket etmek durumundayız" dedi.

Hükümetin hazırladığı uyum yasalarında ise buna dikkat edilmediğini öne süren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hükümet, bir taraftan dünyadaki ve toplumdaki gelişmeler nedeniyle bu tür adımlar atmaya kendini mecbur hissediyor, bir taraftan da hükümeti oluşturanlar kişisel ve partisel çıkarları doğrultusunda yasa metinleri hazırlayarak toplum üzerinde tereddüdü veşüpheyi hakim ve daim kılmak istiyorlar.

Bu nedenlerle çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki; hazırlanan uyum yasalarında suçun unsurları bakımından da bir netlik söz konusu değildir. Suçun unsurları belirsizdir, muğlaktır, tereddütlere, kişisel ve kasti yorumlara açıktır.

Haberin Devamı

Oysa, bu tür kanunlarda suç unsurları, açık, seçik ve net bir biçimde ortaya konulmalıdır. Bu yapılmalıdır ki; hakimler vicdani kanaatlerine görev karar vermek mecburiyetinde bırakılıp konjonktür hazretlerinin baskısına maruz kalmasınlar. Suç ve cezada kanunilik prensibi bunu gerektirir. Evrensel hukuk da bunu gerektirir. Bu saydığımız varsayımları 312. madde üzerinde netlikle görmek mümkündür."

BAÅžBAKAN'IN ABD GEZÄ°SÄ° TURÄ°STÄ°K SEYAHAT

Konuşmasında Başbakan Bülent Ecevit'in ABD'ye yaptığı resmi ziyareti de değerlendiren Erdoğan, "Her ne kadar Sayın Başbakan, gezisini 10 üzerinden 10 puan ile değerlendiriyorsa da ABD gezisi, bu gezi, Türkiye açısından tam bir başarısızlıktır" dedi.

Haberin Devamı

Gezinin "tam bir fiyasko" olduğunu iddia eden Erdoğan, "Bugün kimi çevreler, özellikle medya Sayın Başbakan'ı üzmek istemiyor. Olmamışı olmuş göstererek ABD gezisini pompalamakla meşguller. Oysa, sonuç gerçekten fiyaskodur" diye konuştu.

Türkiye'nin tekstil ve çelik ihracatındaki kotaların kaldırılmasını ve askeri borçların silinmesini talep ettiğini belirten Erdoğan, bunun karşılığında sadece konuların inceleneceği yanıtını aldığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bırakın yeni bir kazanım elde edilmesini daha önce 2 Ocak'ta toplanacağı söylenen IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısının bu gezi esnasında Şubat başına kaydırıldığı ilan edildi. Somut gelişme olarak sunulan seyahat sınırlandırılmasının kaldırılması ise tam bir komedi. ABD'nin Türkiye`ye yönelik resmi bir seyahat sınırlaması zatenyoktu ki kaldırılsın.

Haberin Devamı

Velhasıl, Sayın Başbakan'ın ABD seyahati, sevinilecek bir kazanımla bitmemiştir. Bu vasfıyla üzülerek belirtmeliyim ki, bir turistik seyahat olmuştur. Bu noktada körü körüne bir muhalefet yapmadığımız bilinmelidir. Çünkü, Sayın Başbakan, ABD'ye giderken bir tek partimiz Başbakan'a milletimizin hatırına başarılar dilemiştir."

ErdoÄŸan, 31 Ocak-4 Åžubat 2002 tarihleri arasında Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentine gideceklerini hatırlatarak, "Burada yapılacak kulis ve lobi faaliyetlerinde Türkiye'yi ve partimizi anlatma fırsatımız olacak" dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!