Erdoğan: Üçüncü köprü yolda kalmaz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Üçüncü köprü yolda kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2012 20:15

Başbakanlık muhaberlerinin “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, üçüncü boğaz köprüsü ihalesini değerlendirdi. Erdoğan, "Üçüncü köprünün kesinlikle müşterisi vardır. Üçüncü köprü yolda kalmaz. En kötü ihtimalle üçüncü köprüyü milli bütçeyle yaparız. O gücümüz var” diye konuştu. Başbakan, Twitter'a girip girmeyeceğini soran bir muhabire de ''Hakara, makara yaparlar. Benim adıma başkaları giriyor zaten'' yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Basın Bürosuna gelerek Başbakanlık muhabirlerinin, “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutladı. Erdoğan'a ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ eşlik etti.

Büroya gelişinde basın mensuplarıyla tek tek tokalaşan Başbakan Erdoğan, “Burada sigara içmiyorsunuz değil mi?” diye espri yaptı. Basın mensuplarına sahlep ikram eden Erdoğan, “Bu Bucak sahlebi. Çarşı, pazar değil. Biliyorsunuz Türkiye'nin en iyi sahlebi Burdur Bucak'ta çıkar” dedi.
Başbakanlık muhabirleriyle sohbet eden Erdoğan, sağlık durumuyla ilgili, “Hamdolsun her geçen gün daha iyi. Şöyle şubat ortaları gibi ya da mart başı inşallah, yoğunluk başlar” diye konuştu.

Bugün saat 17.00'de Milli İstihbarat Teşkilatı'nda brifing verileceğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu toplantının 5 yılda bir yapıldığını belirterek, 5 yıl önceki toplantıya katıldığını ifade etti. Toplantının brifing şeklinde gerçekleşeceğini bildiren Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yanı sıra kendisinin de toplantıda bir konuşma yapacağını söyledi. Erdoğan, toplantıda soru ve cevaplar olabileceğini de dile getirdi.

HAKAN FİDAN TERCİHİ

Başbakan Erdoğan, “Verilen brifingin ardından Hakan Fidan hakkında çok olumlu görüşler çıktı. Siz de daha önce Hakan Fidan'a destek olmuştunuz, arkasında durmuştunuz...” denilmesi üzerine, “Yani haklıymışım. Tercihim yerindeymiş” dedi.
Önümüzdeki dönemde yurt içinde birçok açılış törenine katılacağını belirten Başbakan Erdoğan, “sizi ben boş bırakmam herhalde” diye konuştu.
Erdoğan, “İstanbul'da çok mutlusunuz herhalde” denilmesi üzerine, “Mutluluktan öte, doktorlarım falan da orada olduğu için hiç olmazsa hafta sonları onlarla beraber olmak bir, bir diğeri de benim için artık İstanbul, Ankara böyle bir ayrım değil, 81 il, Türkiye önem arz ediyor. Hepsini de şu anda aynı yoğunlukta gezmek durumundayız. Ama İstanbul tabii Türkiye'nin bir özeti. Onun çok farklı bir yeri var. Bir de gerçekten tabii oraya olan sevdam daha farklı” dedi.

ÜÇÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ İHALESİNİN İPTALİ

Başbakan Erdoğan, üçüncü Boğaz köprüsü ihalesinin iptal edilmesine ilişkin, “Şimdi müteahhit firmalar, beyefendiler 'daha fazla çalışalım' diyorlar. İhale üzerinde süre istiyorlar, üç ay, altı ay falan... Biz de tabii bir an önce artık ihaleyi yapıp bunu sahiplendirelim istiyoruz. Onun için ben bugünkü neticeyi henüz ben Binali Bey'den almadım. Ama buradan kaynaklanacağına dair bir beklentimiz vardı. Bazen de kendi aralarında anlaşıyorlar malum. Üçüncü köprünün kesinlikle müşterisi vardır. Üçüncü köprü yolda kalmaz. En kötü ihtimalle üçüncü köprüyü milli bütçeyle yaparız. O gücümüz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Tabii biz Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle, tüm ailelerinizle sizlere mutlu, başarılı yarınlar diliyoruz. İnşallah barışın, refahın, huzurun egemen olduğu bir TÜrkiye'de bu mutluluğu yaşamak çok daha farklı olacaktır. Çok daha güzel olacak. Aslında bazı tabuları yıkarsak bu mutluluğu yakalamak bizim için zor olmayacaktır. Türkiye gerçekten çok önemli bir sinerjiyi yakalamış vaziyette. Dünyanın inişe geçtiği bir dönemde biz çıkıştayız. Bu çıkışımız devam edecek. 2012 için hayali bazı şeyler söyleyenler var. 2012 dünyada şöyle, böyle filan, Türkiye'de de böyle olacak diye. Ben buna katılmıyorum. 2012'de de ivmemizi devam ettireceğiz. Ve 2012-2013'ü de böyle görüyorum.
Bizim bu yıl önce cari açıkta sıkıntımız vardı malum. Daha sonra cari açık da bir düzene girdi. Ama şu anda faiz lobisinin çalışması, atağı var. Faiz lobisine karşı da gerekli köşeli, sert çıkışları yapacağız. Çünkü biz faiz lobisini bu kadar rahat çalıştıramayız. Faiz lobisi ne kadar acımasız çalışırsa bu ülkede tüketici durumunda olan vatandaşımızın harcamadaki imkanları, satın alma gücü de o kadar azalacaktır. Yatırımlar noktasında da girişimci yatırımını azaltmak durumunda kalacaktır. Çünkü kredilerde görüldüğü gibi yüksek faizlerle krediler veriliyor. Şu anda politik faize bakıyorsunuz yüzde 5,8 gibi. Öbür tarafta piyasa faizlerine bakıyorsunuz yüzde 13-14'te dolaşıyor. Yani makas çok açılmış vaziyette. Bunu kapatmamız lazım. Bunun için de tabii şunu ben kendi iddiam olarak da söylüyorum. Piyasa faizi ne kadar yüksek olursa enflasyon o kadar yüksek olur. Diğerlerini ben çok kaale almıyorum. Ama piyasa faizini ne kadar düşürürsek enflasyon da o kadar düşük olur. Bu, doğru orantılıdır. Biz yüzde 30'larda aldığımız enflasyonu yüzde 5'lere kadar çekebildiysek faizi düşürmekle bunu başardık. Ama maalesef piyasa faizi son zamanlarda yüzde 14'lere falan çıkınca enflasyon da gördüğünüz gibi yüzde 10,45'e çakmış oldu.”

Haberin Devamı

DOLARDAKİ ARTIŞ

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık muhabirleri ile yaptığı sohbette dolardaki artış konusuna da değindi. Erdoğan, şunları söyledi:
“Çok daha farklı bir müdahale ile bu çözülebilir. Nitekim zaman zaman Merkez Bankası bunu yapıyor. Merkez Bankası bu konudaki görevini zaten iyi biliyor. Bunu yine yapabilir. Ama bu da ne kadar fazla olursa bunun bir taraftan avantajı oluyor, bir taraftan dezavantajı oluyor. Ne yapıyor? İhracatta bizi çok iyi bir noktaya taşıyor ama ithalatta tabii sıkıntı oluyor. Yani ithalatçılar biraz sıkıntı yaşıyor. Belki bu da bu tür bir dengeleme için şu anda mevcut parite bizim için faydalı olabilir. Ama bunu bir dengede tutmakta fayda var. Onun için de biz dikkat ederseniz serbest kuru tercih ediyoruz. Sabit kuru asla kabullenmiyoruz. Çünkü sabit kur belli kesimlerin hep menfaatine çalışacaktır. Bu da Türkiye'nin aleyhine olacaktır. Geçmişte bunun bedelini çok ağır ödedik. Tekrar bunun bedelini ödeyemeyiz. Onun için biz diyoruz ki yani akan su, dere yatağını bulur. Burada da 'yatağını bulacaktır' diyoruz.
2012 şu anda iyi başladı. Sanayi üretimleriyle, vesaire bunu görüyoruz. Gerçi bunlar tabii 2012'ye ait ama yani girişimiz bu noktada iyi oldu. İnanıyorum ki 2012'nin sonu da bu noktada bizler için iyi bir yıl olacaktır.”

GAZETECİLERİN YIPRANMA HAKKI

Haberin Devamı

Başbakanlık muhabirleri, Erdoğan'a, basın mensuplarının yıpranma haklarının geri verilmesi konusundaki beklentileri de hatırlattı. Bu konuda bir çalışma olup olmadığını soran Erdoğan, “Dernekler ve sendikaların çalışmaları var” yanıtı üzerine, “O çalışmayı yapıp bize göndersinler. Dernek veya sendika bizi bir bilgi notu ile bilgilendirirse ona göre ben o konuda bakanımıza talimat veririm. Çalışma yaptırırız” diye konuştu.

“Patronlar gazetelerde sosyal güvenceniz falan için neler yapıyorlar?” diye soran Başbakan Erdoğan'a bir muhabir, “Basın sigortası var. Biz Başbakanlık muhabirleri olarak daha rahat çalışıyoruz ama gazeteciliğin ilk aşamasında sürünerek geliyorsunuz basın sigortasını kazanmak için. Belirli bir süre bedavaya çalışıyorsunuz. Mesela ben 3 yıl bedavaya çalıştım. Hiç para almadım. Bizim şu anda en büyük sıkıntımız gazetecilerin yıpranma payı haklarının ellerinden alınması” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

KREDİ KARTLARINDA TEK LİMİT

Erdoğan, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun (BDDK), kredi kartlarında tek limit çalışmasıyla ilgili sorulan bir soru üzerine, şunları söyledi:
“Çalışmayı bir bitirip ona göre önümüze getireceklerdir. Yani olumlu yaklaşanlar var, olumsuz yaklaşanlar var. Değerlendirmesini yapıp ona göre bir adım atacağız. Kredi kartı olayının bizim için en önemli yanı kayıt dışını kaldırıp kayıt altına almayı sağlaması bakımından isabetli. Ama öbür tarafta da yani imkanı olmadığı halde oradan borçlanmak suretiyle sıkıntıya girip ondan sonra da kredi kartı mağduru oldum diye bağıranlar ortaya çıkıyor. Cebindeki kadar harca kardeşim. Ne kadar gelirin olacaksa o kadar harca. Ama bunu düşünmüyor. 'Nasıl olsa elimde kart var' diyor. Şimdi bunun düzenlemeleri falan yapılıyor. Temenni ederim ki onu da o şekilde çözeceğiz. Zaten çekle ilgili olan konu bir çözüme giriyor. Bunlar gelişmiş ülkelerdeki yakalanan hava neyse Türkiye de bunu yakalayacak.”

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK UÇAĞI

Başbakanlık için özel yaptırılan büyük uçağın yıl sonuna doğru teslim edileceğini bildiren Erdoğan, bu uçağın alınmasının ardından Başbakanlık muhabirlerinin de medya yöneticileriyle uçağa alınabileceğini kaydetti.

'HAKARA MAKARA' YAPARLAR

Başbakan Erdoğan, Twitter'a girip girmeyeceğine ilişkin bir soruya, “Hakara, makara yaparlar. Benim adıma başkaları giriyor zaten. Benim kendi resmi hesabım yok” yanıtını verdi. Erdoğan, yazılanlardan haberi olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Sevenlerimiz var tabii” dedi.

İşte bu ilginç diyaloğun duyulmasından sonra ise Twitter'da 'hakara makara' trend topic olurken, internet sözlüklerinde 'hakara makara' başlığı altında yüzlerce kişi yorum yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!